Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Cheesecake Brownies που προκαλούν...εθισμό!

Πολύ σωστά η Deb Perelman τα αναφέρει ως "best cocoa brownies" στην ιστοσελίδα της http://smittenkitchen.com/2010/01/best-cocoa-brownies/ γιατί αυτά τα "μαυράκια" είναι τόσο νόστιμα, σοκολατένια και μαλακά που προκαλούν εθισμό. Εγώ, σε αυτή την υπέροχη βάση για μπράουνις πρόσθεσα τυρί φιλαδέλφεια από πάνω και έτσι γεννήθηκαν τα γνωστά μπράνουνις τυριού ή αγγλιστί cheesecake brownies. Είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή που μαλακώνει λίγο την έντονη γεύση σοκολάτας που κυριαρχεί σε αυτό το μπράουνι προσδίδοντάς της μια ευχάριστη οξύτητα που ο ουρανίσκος μου εκτιμά πολύ. 



Η διαδικασία είναι άκρως απλή, δε χρειάζεστε πολλά σκεύη-ούτε καν μίξερ χειρός-και τα υλικά είναι κοινά.

Cheesecake Brownies
Βασισμένα στη ζύμη για brownies της Deb Perelman

140 γρ. βούτυρο (δε σας συνιστώ να το αντικαταστήσετε με φυτικό)
280 γρ. ζάχαρη
85 γρ. κακάο καλής ποιότητας κοσκινισμένο
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία ψυγείου
65 γρ. αλεύρι
2/3 κούπας κοπανισμένα καρύδια (προαιρετικά)

Για την κρέμα τυριού

100 γρ. τυρί φιλαδέλφεια
30 γρ. ζάχαρη άχνη κατά προτίμηση
μισό κρόκο αβγού

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Βάλτε σε ένα μπεν μαρί το βούτυρο με το κακάο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ανακατέψτε με το μία ξύλινη κουτάλα καλά. Θα δημιουργηθεί μια μάζα με τραχιά υφή. Αφήστε το να κρυώσει αρκετά, όχι όμως τελείως γιατί θα πήξει. Ρίξτε τη βανίλια.




Επιστρατεύστε το δυνατό και καλογραμμωμένο χεράκι σας και προσθέστε μέσα στο μίγμα το πρώτο αβγό χτυπώντας ζωηρά μέχρι να απορροφηθεί. Κάντε το ίδιο και για το δεύτερο αβγό. Κουραστήκατε;;; Πάρτε το μίξερ χειρός και χρησιμοποιήστε το στη χαμηλή ταχύτητα. Κάπου εδώ το μίγμα έχει γίνει ωραίο και λείο. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δε χρειάζεται πολύ. Αν σας αρέσουν οι ξηροί καρποί στα γλυκά βάλτε τους μέσα και αυτούς και ανακατέψτε (δε χρειάζετστε μίξερ πια).



Πάρτε μία μικρή φόρμα και στώστε απαραιτήτως αλουμινόχαρτο. Απλώστε το μίγμα.

Σε ένα μπωλ βάλτε όλα τα υλικά για την κρέμα τυριού. Ανακατέψτε καλά (καλύτερα με το σύρμα ή το μίξερ χειρός) μέχρι να το δείτε να φουσκώνει λιγάκι.

Προσθέστε πάνω από τη ζύμη των μπράουνις την κρέμα τυριού και με μία σπάτουλα κάντε βαθιές χαρακιές, ώστε να πάει κρέμα και πιο χαμηλά.



Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να δείτε ότι το μπράουνι έχει φουσκώσει κάνοντας μία κρούστα από επάνω. Βυθίζοντας ένα μαχαίρι στην άρκρη πρέπει να βγαίνει σχεδόν καθαρό, ενώ στο κέντρο το μαχαίρι λερώνεται περισσότερο (να μην είναι όμως εντελώς άψητο). Μη φοβηθείτε αν σας πάρει περισσότερο από 30 λεπτά.



Tips:
Μπορείτε να φτιάξετε από την προηγούμενη τη ζύμη των μπράουνις και να την αφήσετε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη, ώστε να τα ψήσετε την επόμενη μέρα. Απλά, θα χρειαστεί να τα βγάλετε από το ψυγείο καμιά ώρα πριν τα ψήσετε.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Ψωμάκια "all the money"

Και όταν λέμε ψωμάκια δεν εννοούμε τα κοινά ψωμιά, αλλά αυτά που όταν ψήνονται μοσχοβολάει ο τόπος, αυτά που όταν τα κόβεις είναι αφράτα σαν μπριος (και καλύτερα ακόμα), αυτά που είναι πιο νόστιμα και από νόστιμα, και τέλος, αυτά που παραμένουν σαν φρέσκα για ποοολλές μέρες. Ταιριάζουν τέλεια με αλμυρή γέμιση αλλά και με μαρμελάδα ή μέλι. Δοκιμάστε τα απαραιτήτως. Θα τα λατρέψετε και σίγουρα, δύσκολα θα ξαναπάτε στο φούρνο της γειτονιάς σας :-)



Ψωμάκια σαν μπριός

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελλάκι μαγιά
10 γρ. αλάτι
25 γρ. ζάχαρη
200 μλ. νερό χλιαρό
75 μλ. γάλα χλιαρό
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένα

Ανακατέψτε σε ένα βαθύ μπωλ το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη. Φτιάξτε μια λακκούβα στη μέση και ρίξτε τα υγρά και το αβγό. Αρχίστε με κυκλικές κινήσεις να ανακατεύετε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι (κάπου εδώ βάλτε μέσα το ένα καθαρό χεράκι σας). Αρχίστε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Όταν σχηματιστεί η ζύμη και δεν έχει βόλους μέσα ρίξτε και το βούτυρο. Θα δείτε τη ζύμη σαν να μαλακώνει πολύ, σαν να λιώνει. Don't worry, σύντομα θα είστε happy. Επιμείνετε με το ζύμωμα για 8 λεπτάκια. Σταδιακά η ζύμη γίνεται μαλακή και ελαστική, θα την αισθανθείτε όμορφα στο χέρι. Δεν πρέπει να κολλάει, αλλά να έχει λίγη υγρασία μέσα της. 
Φτιάξτε μια μπάλα, βάλτε τη σε ένα σκεύος και σκεπάστε την με καπάκι ή πετσέτα. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει (θα διπλασιάσει τον όγκο της) για 1.30-2 ώρες [αν θέλετε μπορείτε να κάνετε από το βράδυ τη ζύμη και να την αφήσετε να φουσκώσει καλά καλυμμένη μέσα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βγάλτε την και αφήστε τη να επανέλθει]. 

Αφού έχει φουσκώσει φτάνουμε σε ένα από τα πιο ωραία στάδια: πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και απολαμβάνουμε το τσιτσίρισμα των φυσαλίδων που σπάνε!

Σχηματίζουμε μικρές μπάλες με τη ζύμη τραβώντας προς τα κάτω και μέσα τις άκρες (σκεφτείτε ένα μανιτάρι, για παράδειγμα) και τις τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε τα ζυμαράκια με αβγό ή γάλα (εγώ βάζω γάλα) και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροσούσαμο κ.τ.λ. Ξανά αφήνουμε τα ζυμαράκια να φουσκώσουν καλά για 2 ώρες περίπου (εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι έχουν γίνει χρυσαφιά.


Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Cookies με κομματάκια Σοκολάτας: κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα!

Τώρα που επιτέλους είδαμε στο τροπικό μας νησί βροχή και σύννεφα στον ουρανό, αν και ακόμα είμαστε με τα κοντομάνικα, η όρεξή μου άρχισε να ονειρεύεται πιο χειμωνιάτικα γλυκά: μπράουνις, κούκις, κέικ....Την Κυριακή, λοιπόν, την πέρασα στην κουζίνα φτιάχνοντας διάφορα καλούδια, μεταξύ των οποίων αυτά τα κούκις που εύκολα προκαλούν κουκιοεξάρτηση. Τη μυστική συνταγή ανέβασε στο μπλόγκ της η Ιωάννα Δημοπούλου http://foodjunkie.eu/2009/09/14/the-perfect-cookie/ πριν από ένα χρόνο περίπου και πρόκειται για συνταγή από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (διαβάστε το ποστ της, είναι πολύ αναλυτικό). Είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ σοκολατένιο cookie! Γίνεται εύκολα, ψήνεται γρήγορα και καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη για γλυκό. Το μόνο κακό είναι ότι τρώς και ξανατρώς και θες ακόμα περισσότερα :-(


Μπορείτε αφού φτιάξετε το μίγμα να το χωρίσετε σε μερίδες και να τις βάλετε στην κατάψυξη τυλιγμένες με μεμβράνη, ώστε όποτε θελήσετε να τις αποψύχετε από την προηγούμενη στη συντήρηση και να έχετε ανά πάσα στιγμή μαλακά φρέσκα κούκις. Να θυμάστε ότι η ζύμη σας πρέπει να μείνει οπωσδήποτε για 24 ώρες στο ψυγείο (μέχρι 72 ώρες) οπότε προγραμματίστε σωστά. Βέβαια, δείτε το θετικό του πράγματος: μπορείτε για σχεδόν 4 μέρες να έχετε φρεσκοψημένα κούκις, μαλακά και μοσχομυριστά.
Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, δείτε τί θα χρειαστείτε για να τα κάνετε όπως εγώ:

Cookies με κομματάκια Σοκολάτας

  • 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 και 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 460 γρ. σοκολάτα ή κομματάκια σοκολάτας


Κοσκινίστε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και ανακατέψτε μέσα το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. 

Στον κάδο του μίξερ βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη (αν θέλετε βάλτε περισσότερη καστανή ζάχαρη και αφερέστε από την απλή. Τα μπισκότα θα γίνουν πιο σκουρόχρωμα και λιγότερο γλυκά) και χτυπήστε τα περίπου 7 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.



Προσθέστε ένα ένα τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και έπειτα το εκχύλισμα βανίλιας.
Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε μέσα το αλεύρι. Ξεκινήστε ξανά το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και αφήστε το να ενσωματώσει τα υλικά. Μην το αφήσετε να χτυπηθεί πολύ, ίσα ίσα που να μη ξεχωρίζει το αλεύρι (10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά). Σταματήστε πάλι το μίξερ, ρίξτε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε πάλι για ελάχιστο. 

Είστε έτοιμοι! Μοιράστε το μίγμα σε μερίδες, αν θέλετε, και βάλτε το στην κατάψυξη. Αν πάλι δεν κρατιέστε και δε σας αρκούν μικρές ποσότητες βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για 24-72 ώρες (απαραίτητη η αναμονή, δυστυχώς).


Όταν θα είστε έτοιμοι για ψήσιμο προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Στρώστε στις λαμαρίνες αντικολλητικό χαρτί. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Είναι αρκετά σκληρή, αλλά δε χρειάζεται να την αφήσετε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κόψτε κομμάτια ζύμης με ένα μαχαίρι και σχηματίστε υποτυποδώς μπαλάκια ισομεγέθη. Μην τα πλάσετε για ώρα στα χέρια σας και προς θεού, μην τους δώσετε πλακουτσωτό σχήμα! Το γνωστό σχήμα τους το παίρνουν μόνα τους όσο ψήνονται, γιατί απλώνουν. Βάλτε τα μπαλάκια αραιά μεταξύ τους στη λαμαρίνα και ψήστε για 18-20 λεπτά. Εμένα μου παίρνει 18 λεπτά, αλλά να ξέρετε ότι όσο πιο μικρά τόσο πιο λίγη ώρα θέλουν. Αν κάνετε κούκις των 50 γρ. θα σας πάρει μόνο 12'. Γενικά, πρέπει να τα δείτε ότι έγιναν χρυσαφιά.
Μην επιχειρήσετε να τα βγάλετε από τη λαμαρίνα αμέσως γιατί θα είναι πολύ μαλακά. Αυτό δεν είναι ανησυχήτικο, γιατί τα κούκις ψήνονται και αφού βγουν από το φούρνο (κι όμως, γίνεται). Όταν σταθεροποιηθούν μεταφέρετέ τα σε μία σχάρα για να κρυώσουν τελείως. Κρύψτε τα σε τάπερ ή σε μεταλλικό κουτί. Διατηρούνται μια χαρά για 2-3 μέρες. Γευστικά δεν αλλοιώνονται, μόνο που γίνονται πιο τραγανά.

Αλήθεια, τί πιο ωραίο από το να ξεκινάς τη μέρα με κούκις και γαλατάκι;;;

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Devil's Cake-Το απόλυτο κέικ σοκολάτας





Στη σοκολάτα έχω αδυναμία, συνεπώς και στα σοκολατένια κέικ. Όσα κέικ μου έφτιαχνε στο παρελθόν η μητέρα μου ήταν μεν σοκολατένια (ή ντεμί) αλλά δεν έφταναν στο ύψιστο σημείο σοκολατοαπόλαυσης. Τον περασμένο Μάιο, με αφορμή τα γενέθλιά μου έφτιαξα το κέικ διαβόλου που βρήκα σε ένα από τα αγαπημένα μου σάιτ, το www.smittenkitchen.com. Δεν είναι μόνο ότι γευστικά σε απογειώνει, δεν είναι μόνο ότι είναι εύκολο στην παρασκευή του, είναι και ότι θερμιδικά κρατιέται σε χαμηλούς τόνους, γιατί δεν έχει βούτυρο, ενώ για την ποσότητά του τα τρία αβγά είναι πολύ λίγα. Το λατρεμένο μου πια κεκάκι διαφέρει από τα άλλα στο ότι δεν είναι στεγνό αλλά κρατάει αρκετή υγρασία μέσα του. Επίσης, αν το βάλετε στο ψυγείο μετατρέπεται σε μία απερίγραπτη λεκτικά λιχουδιά! Μπορείτε να το συνοδεύσετε με frosting τυριού, γλάσο σοκολάτας ή σάλτσα καραμέλας γάλακτος με μπανάνα (χθες έφτιαξα το τελευταίο). Σας συνιστώ να μην το αφήσετε να παραψηθεί, αλλά να το βγάλετε μόλις δείτε ότι το μαχαίρι βγαίνει σχεδόν καθαρό στη δοκιμή. 



Devil's Cake

85 γρ. σοκολάτα τεμαχισμένη (κουβερτούρα ή γάλακτος)
1 1/2 κούπα ζεστό καφέ (φίλτρο ή στιγμής)
570 γρ. ζάχαρη
320 γρ. αλεύρι
192 γρ. κακάο καλής ποιότητας
5 γρ. μαγειρική σόδα
10 γρ. Baking powder
1 κουταλάκι αλάτι
3 μεγάλα αβγά
3/4 κούπας σπορέλαιο
1 1/2 κούπα γάλα (ή κρέμα γάλακτος αν θέλετε να το βαρύνετε)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σάλτσα καραμέλας γάλακτος:

1 κούπα καραμέλα γάλακτος (τη βρίσκετε στο σουπερ μάρκετ στο ράφι με τις μαρμελάδες) 
1 1/2 μεγάλη μπανάνα πολτοποιημένη
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος 



Προθερμάνετε το φούρνο στους 150

Βάλτε μέσα στο ζεστό καφέ τα κομματάκια σοκολάτας και αφήστε τα να λιώσουν. Ανακατέψτε λίγο ώστε να βοηθήσετε τη διαδικασία.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο κοσκινισμένο, τη σόδα, το αλάτι και το baking powder.



Στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιώντας την κουκουνάρα χτυπήστε τα αβγά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ελαφρά κίτρινο χρώμα. Σιγά σιγά προσθέστε το σπορέλαιο, το γάλα, τη βανίλια και τη λιωμένη στον καφέ σοκολάτα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.



Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε με μιας όλα τα στερεά υλικά. Αρχίστε να ανακατεύετε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι μόνο να απορροφηθούν τα στερεά υλικά. Αν μένουν υπολείμματα στα πλαϊνά του κάδου καθαρίστε τα με μία σπάτουλα. Το μίγμα είναι πολύ υδαρές, μη φοβηθείτε.



Διαλέξτε τί φόρμα θα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να κάνετε το κέικ σε σχήμα τούρτας θα χρειαστείτε 2 φόρμες, γιατί η ποσότητα είναι αρκετά μεγάλη. Αν πάλι θέλετε, χρησιμοποιήστε ορθογώνιο φαρδύ ταψί. Σε κάθε περίπτωση στρώστε στο σκεύος σας αντικολλητικό χαρτί. Εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα ατομικά κεκάκια και τα γέμισα χρησιμοποιώντας το εργαλείο του παγωτού.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα. Μπορεί να σας πάρει 1 ώρα και ένα τέταρτο. Για τα ατομικά κεκάκια ο χρόνος μειώνεται στα 50 λεπτά περίπου.



Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά βάλτε την καραμέλα γάλακτος και τη μπανάνα. Όταν βράσει ρίξτε μέσα και την κρέμα. Αφήστε το να βράσει ανακατεύοντας για περίπου 7 λεπτά. Όταν κρυώσει το μίγμα θα γίνει πιο πηχτό και κολλώδες. Στολίστε το κέικ ή τα κεκάκια σας και αφεθείτε στο...κολασμένο γευστικό ταξίδι!


Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Τάρτα Ντομάτας

Όπως έχω ξαναπεί, τελευταίως ασχολούμαι με τάρτες. Όχι μόνο γλυκές. Βρίσκω, λοιπόν, την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μία πολύ απλή τάρτα ντομάτας. Θα μου πείτε : "νωρίς το σκέφτηκες, οι ντομάτες σχεδόν έχουν τελειώσει". Όμως το καλό με τις τάρτες (εκτός από το ότι γίνονται γρήγορα) είναι ότι μπορείτε να βάλετε από πάνω ό,τι λεπτοκομμένο λαχανικό θέλετε. Για παράδειγμα, σε μία παραλλαγή αυτής έστρωσα από πάνω κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, καρότα, πιπεριές...Τολμήστε να δημιουργήσετε. Η κουζινική θέλει φαντασία!



Τάρτα Ντομάτας

Για τη βάση:
 
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. βουτυρο από το ψυγείο σε κυβάκια (εγώ έβαλα μισό φρέσκο βούτυρο και μισό φυτικό)
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι

 Για τη γέμιση:


4 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1-2 κουταλάκια μουστάρδα
μισή πιπεριά πράσινη (προαιρετικά)
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη-ελαιόλαδο


Προθερμάνετε το φούρνο στους 200

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Αρχίστε να διαλύετε με τα δάχτυλά σας τα κομματάκια του βουτύρου στο αλεύρι. Όσο διαλύεται, το μίγμα γίνεται σαν μικρά μικρά κομπάκια. Αφιερώστε ένα 5 λεπτο σε αυτή τη διαδικασία. Να το δείτε να γίνεται αφράτο και να παίρνει αέρα μέσα του. Αφού διαλυθεί όλο το βούτυρο προσθέστε το αβγό. Ζυμώστε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Θέλει ελάχιστη ώρα κ προσπάθεια. Πάρτε μία ταρτιέρα και με την παλάμη και τα δάχτυλά σας στρώστε τη ζύμη. Με ένα πιρούνι τρυπήστε τη βάση και βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα και έπειτα ψήστε τη για 15 λεπτά. 

Όσο ψήνεται η βάση ανακατέψτε το γιαούρτι με τη μουστάρδα. Απλώστε το πάνω από τη βάση και έπειτα στρώστε τις ντομάτες και την πιπεριά (αν βάλετε). Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ψήστε για ακόμα 40 λεπτά. Πριν τη σερβίρετε ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.

 Μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή κρύα.