Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μπάρες Βρώμης με Φυστικοβούτυρο



Τελευταίως έχω αρχίσει να ανακαλύπτω το φυστικοβούτυρο. Ήδη έχω φτιάξει μια συνταγή για μπράουνις με φυστικοβούτυρο, η οποία έκανε θραύση στους peanut lovers. Σκέφτομαι, λοιπόν, να εξελίξω τις γνώσεις μου επάνω στο θέμα "φυστικοβούτυρο", οπότε προσεχώς θα πειραματιστώ με διάφορες εκδοχές. Αναμείνατε, λοιπόν.
Για σήμερα έχω φτιάξει αυτές εδώ τις υγιεινότατες μπάρες που μοσχομυρίζουν φυστικοβούτυρο! Στο εσωτερικό τους είναι μαλακές αλλά και αφράτες παράλληλα. Η φωτογραφία εδώ πάνω δεν είναι και πολύ ενδεικτική, γιατί με τις διάφορες δουλειές παρέλειψα να τις φωτογραφήσω μόλις ψήθηκαν, με αποτέλεσμα να φωτογραφήσω μετά από μερικές μέρες το τελευταίο κομμάτι που περίσσεψε. Συγχωράτε με!

Μπάρες Βρώμης με Φυστικοβούτυρο 
Από το How sweet it is

1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κουταλάκι σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπας καστανή ζάχαρη
3/4 κούπας απαλό φυστικοβούτυρο
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κούπας γάλα
1/3 κούπας σταγόνες σοκολάτας


Βάλτε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 175 βαθμούς.

Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με το φυστικοβούτυρο μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα, για περίπου τρία λεπτά. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί η βανίλια.



Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε μέσα το αλεύρι, τη βρώμη, το αλάτι και τη σόδα. Αρχίστε το ανακάτεμα σε μέτρια ταχύτητα για να μη βρεθείτε ξαφνικά μέσα σε ένα άσπρο σύννεφο από αλεύρι. Το μείγμα θα φαίνεται ανομοιογενες, αλλά αυτό δε σας απασχολεί.


Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα. Τώρα η "ζύμη" σας θα είναι πηχτή και στιβαρή. Ρίξτε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε με μία σπάτουλα.


Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψάκι ή σε ένα τσέρκι, όπου θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και πατήστε το με τα χέρια σας ώστε να "στρώσει" στο σκεύος. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω, για περίπου 18-20 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε τετράγωνα κομάτια.
Διατηρήστε το σε αεροστεγή συσκευασία για μία εβδομάδα περίπου, εκτός ψυγείου. Όσο περνάνε οι μέρες οι μπάρες χάνουν την υγρασία τους, όχι όμως και τη γεύση τους.

Με ένα ποτήρι γάλα γίνεται ένα υπέροχο πρωινό.


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Κέικ Μπανάνας με σοκολάτα



Ο συνδυασμός μπανάνας και σοκολάτας είναι κλασικός, αξεπέραστος και αρέσει σχεδόν σε όλους, ειδικά στα παιδιά. Στο σπίτι μας, ωστόσο, το κέικ μπανάνας δεν ήταν ποτέ σε θέση περιοπής, προφανώς γιατί στη μαμά μου δεν αρέσουν τα γλυκά με μπανάνα. Κάποιες φορές είχα επιχειρήσει να φτιάξω εγώ, αλλά αφού δεν έχαιρε της εκτίμησης της οικογένειας τα παράτησα. Πρόσφατα όμως, μπήκα και πάλι στον πειρασμό να πειραματιστώ με αφορμή το ότι ο λιγόφαγος καλός μου, θα είχε ίσως ένα κίνητρο να βάλει μια μπουκιά γλυκιά στο στόμα του το πρωί παρέα με τον καφέ και την άλλη του αμαρτία. Έτσι, τις προάλλες χαζεύοντας στη λαϊκή κάτι ώριμες μπανάνες τον ρώτησα: "να σου φτιάξω κέικ μπανάνας;". Η απάντηση ήταν θετική και το συνεργείο σε λίγες ώρες βρισκόταν σε πλήρη δραστηριότητα. Τί πλήρη δηλαδή; Αυτό το κέικ δε χρειάζεται καν μίξερ ούτε πολλά υλικά. Ως συνελόντι ειπείν: γίνεται στο Πι και Φι.
Για το αποτέλεσμα ένα έχω να πω. Η μαμά μου όχι μόνο το λιγουρευόταν από την ώρα που ψηνόταν αλλά το τσάκισε όταν βγήκε από το φούρνο. Οι υπόλοιποι απλά υποκλίθηκαν στη γεύση του, στη μυρωδιά του, στο αφράτο αλλά και υγρό σώμα του.
Δεν ξέρω αν πρέπει να το χαρακτηρίσω ως banana cake  ή ως banana bread, μάλλον η διαφοροποίηση του χαρακτηρισμού που εντοπίζω σε διάφορες εκδοχές στο διαδίκτυο σχετίζεται με τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε για να το ψήσετε. Δηλαδή από τη μακρόστενη φόρμα προκύπτει το "ψωμί μπανάνας" ενώ από τη στρογγυλή το "κέικ μπανάνας". Ανούσιες αμερικανιές, λέω. Πάντως, για τη δόση εδώ θα χρειαστείτε μία βαθιά μακρόστενη φόρμα ή δύο μικρότερες. Για να γεμίσετε την κλασική στρογγυλή φόρμα με την τρύπα στη μέση απλά διπλασιάστε τη δόση. Πάντως, όποια φόρμα και αν χρησιμοποιήσετε καλό είναι να στρώσετε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο.


Κέικ Μπανάνας με σοκολάτα

3 ώριμες μπανάνες
1/3 κούπας λιωμένο βούτυρο
3/4 κούπας ζάχαρη καστανή
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι σόδα
1 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1/3 κουταλάκι κανέλλα
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Σε βαθύ μπωλ λιώστε με ένα πιρούνι τις μπανάνες. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε με μία κουτάλα ή σπάτουλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αβγό, τη βανίλια και την κανέλλα. Σκορπίστε από πάνω τη σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε.



Τέλος προσθέστε και το αλεύρι. Όταν δημιουργηθεί ένας χυλός προσθέστε τη σοκολάτα και πάλι ρίξτε ένα απλό ανακάτεμα. Εγώ έτυχε να έχω στο σπίτι και σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας, οπότε έβαλα μία χουφτίτσα.





Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Ελέγξτε ότι ψήθηκε βυθίζοντας μετά το πέρας του μισάωρου ένα μαχαίρι. Πρέπει να δείτε ότι βγαίνει στεγνό, ενώ από πάνω πρέπει να πάρει ένα σκούρο καραμελέ χρώμα.








Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρμελάδα Σύκο


Έχω καιρό να ασχοληθώ με το μπλοκ, αλλά και με την κουζινική γενικότερα. Δε φταίει μόνο το ότι διανύουμε τις τελευταίες μέρες των διακοπών αλλά και το ότι εδώ και μία εβδομάδα έγινα "κολλητή" με μία ίωση που δε λέει να φύγει από πάνω μου! Δεν είναι δραματικά τα πράγματα, όμως ακόμα δεν είμαι περδίκι. Και πώς να είμαι, άλλωστε με το 32 του αιματοκρίτη-και όχι μόνο- που "κέρδισα" πρόσφατα; Γι' αυτό είπα να μείνω εκτός κουζίνας, να λιώσω στον καναπέ διαβάζοντας ή βλέποντας ταινίες.

Όμως, νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για μία ιδιαίτερη μαρμελάδα, τη μαρμελάδα σύκο. Ακόμα και τώρα θα βρείτε αρκετά καλά σύκα στην αγορά, ή στο χωράφι σας αν διαθέτετε συκιά. Ευκαιρία είναι, λοιπόν, να τα εκμεταλλευτείτε και να τα κάνετε μία ωραιότατη γκουρμέ μαρμελάδα που θα σας κρατά συντροφιά τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι ειδικά αυτή τη μαρμελάδα δεν είναι απαραίτητο να τη χρησιμοποιήσετε μόνο σε γλυκά, αλλά και να τη συνδυάσετε με ωραιότατο κρεατάκι κατσαρόλας, κρασάτο, με κατσικίσιο τυρί κ.τ.λ...


Ο κανόνας για  να φτιάξετε τη μαρμελάδα είναι να υπολογίσετε ότι για όσο όγκο λιωμένου φρούτου έχετε, θα χρησιμοποιήσετε τον ίδιο όγκο σε ζάχαρη.
Δηλαδή, για κάθε ποτήρι λιωμένου σύκου θα βάλετε το αντίστοιχο σε ζάχαρη. Εννοείται ότι θέλουμε το φρούτο μας να είναι ώριμο, ε;;;


Ξεκινήστε με το ξεφλούδισμα των σύκων. Ανοίγετέ τα στη μέση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανένας κάτοικος μέσα σε αυτά. Ναι, εννοώ ελέγξτε ότι δεν έχει σκουλήκι μέσα.




Αφού τα καθαρίσετε λιώστε τα καλά στο μούλτι. Βάλτε τον πουρέ που προκύπτει σε μία βαθιά κατσαρόλα και ρίξτε από πάνω τον αντίστοιχο όγκο σε ζάχαρη.


Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να κοχλάσει. Δε χρειαζόμαστε πολύ δυνατή φωτιά, φτάνει να έχει τόσο βρασμό ώστε να μην πιτσιλάει. Γενικά, στις μαρμελάδες και στα γλυκά του κουταλιού όσο πιο χαμηλή είναι η ένταση της φωτιάς τόσο πιο σκούρο χρώμα θα έχει το τελικό μας αποτέλεσμα, ενώ όσο πιο δυνατή τόσο πιο 'ξανθό' θα είναι το βαζάκι μας.
Ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει και καεί το φρούτο. Όσο περνά η ώρα τόσο δένει η μαρμελάδα. Θα δείτε επίσης ότι το χρώμα της γυαλίζει. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι φτάσατε στην επιθυμητή πυκνότητα βάλτε σε ένα πιατάκι ένα κουταλάκι μαρμελαδα, αφήστε τη για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει και έπειτα ελέγξτε ότι σας ικανοποιεί η πυκνότητα. Καλό είναι να μην είναι πολύ αραιή η μαρμελάδα, ώστε να διατηρηθεί καλά μέχρι να την καταναλώσετε. Λίγο πριν τελειώσετε στίψτε μέσα λίγο χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει η μαρμελάδα.


Πάρτε τα βαζάκια σας χωρίς τα καπάκια και "ψήστε" τα στο φούρνο, στους 50 βαθμούς, μέχρι να ζεσταθούν καλά. Εγώ τελευταίως τα βάζω για 1,5 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι αποστειρώνονται. Πιάστε τα με μια πετσέτα για να μην καείτε, γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, κλείστε τα καλά με τα καπάκια τους και τουμπάρετέ τα. Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που ανοίγετε ένα βαζάκι θα πρέπει να το φυλάξετε στο ψυγείο.


Τί πιο ωραίο από μία φέτα φρέσκο ψωμάκι με φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα και ένα κομμάτι γλυκιά γραβιέρα από δίπλα;;;;