Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Μαλακό κέικ σοκολάτας


Νομίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνταγή με σοκολάτα που αναρτώ πριν την ουσιαστική έλευση του καλοκαιριού, αν και έτσι όπως το πάει ο καιρός το κλίμα του νησιού κοντεύει να γίνει τροπικό...
Αυτό το κέικ δεν είναι σαν τα στεγνά που έχουμε συνηθίσει, ούτε όπως αυτά που πριν μερικά χρόνια έγιναν μόδα, με τη ρευστή σοκολάτα στη μέση (η οποία συνήθως μύριζε αλευρίλα). Είναι πολύ σοκολατένιο, και αν ψηθεί σωστά παραμένει μέσα μαλακό, moisty, αγγλιστί. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν και έχει αρκετή ζάχαρη διατηρεί λίγη σοκολατένια πικράδα λόγω του μπόλικου κακάο. Εμένα αυτό μου αρέσει πολύ, όμως αν προτιμάτε το κέικ πολύ γλυκό αυξήστε τη ζάχαρη έως και κατά μια κούπα. Ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο! Όταν δείτε να έχει αποκτήσει μια στιβαρη κρούστα βγάλτε το από το φούρνο. Μπορεί εσωτερικά να σας φαίνεται πολύ υγρό, δεν πειράζει. Όταν κρυώσει θα σφίξει και θα κόβεται κανονικά.
Δείξτε αυτοσυγκράτηση, κόψτε το μόνο αφού θα έχουν περάσει αρκετές ώρες από τη στιγμή που θα βγει από το φούρνο και θα έχει κρυώσει για τα καλά. Στην ανάγκη φτιάξτε το βράδυ και κόψτε το το πρωί!

Μαλακό κέικ σοκολάτας 
½ κουπα ζεστό νερό
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
2 κούπες αλεύρι
¾ κούπας κακάο, κοσκινισμένο
1 κούπα ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι αλάτι
5 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
½ κούπα ζάχαρη
¾ κούπας καστανή ζάχαρη
280 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για αρχή ετοιμάζω τη φόρμα. Την αλείφω με λίγο βούτυρο ή λάδι (όχι υπερβολές) και πασπαλίζω με κακάο.
Ανακατεύω στο μίξερ τη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη μαζί με το βούτυρο.
Όσο αυτά χτυπιούνται λιώνω την κουβερτούρα μέσα στο ζεστό νερό και χτυπάω ελαφρά τα αβγά μαζί με τη βανίλια. Μιλάμε για φυσική βανίλια, οπότε αυτό σημαίνει ότι την κόβουμε κάθετα και με μαχαίρι αφαιρούμε τα πολύτιμα σποράκια. Αυτό που περισσεύει εγώ το βάζω σε ένα βάζο με ζάχαρη, η οποία έτσι αρωματίζεται με βανίλια.

Μέσα στο μίγμα βούτυρο-ζάχαρη προσθέτω αργά, στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, τη λιωμένη σοκολάτα.
Το αποτέλεσμα θα είναι λίγο αποκρουστικό, δεν πειράζει καθόλου...

Ρίχνω μέσα το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη και το κακάο (τα οποία καλό είναι να έχω ανακατέψει από πριν σε ένα μπολ) και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Δε θέλει πολύ χτύπημα...
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, αναλόγως της ισχύος του φούρνου σας.

Αυτό είναι το θεσπέσιο και μυρωδάτο αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω ότι ξεχνάμε για λίγο την ύπαρξη του λαχταριστού γλυκού μας, μέχρι να κρυώσει εντελώς, μα εντελώς.

Αν έχετε όρεξη για επιπλέον γεύση και θερμίδες ρίξτε του από πάνω ένα γλάσο χρησιμοποιώντας 200 γρ. κουβερτούρα και 200 γρ. κρέμα γάλακτος.


Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Σορμπέ Φράουλα



Το παγωτό φράουλα είναι από τα αγαπημένα μου. Όχι όμως αυτό που στη βάση του έχει γάλα με αποτέλεσμα να χάνεται η γεύση του φρούτου, αλλά αυτό που είναι φρουτένιο και δροσερό, σαν σορμπέ. Δύσκολα το βρίσκω πια στα γνωστά ζαχαροπλαστεία της Ρόδου, αν και κατά την εποχή που ήμουν μαθήτρια ήταν μια από τις λιγοστές γεύσεις παγωτού που αγοράζαμε από το πιο γνωστό ζαχαροπλαστείο του νησιού. Πριν μερικές μέρες δοκίμασα να φτιάξω το σορμπέ φράουλας, σύμφωνα με τις οδηγίες του David Lebovitz,  ειδικευμένου στα παγωτά. Όπως θα διαπιστώσετε, δεν είναι καμιά χρονοβόρα φιλοσοφία. Και, μπορεί ο ειδικός να χρησιμοποιεί παγωτομηχανή, εγώ όμως δε διαθέτω γι'αυτό την παρέκαμψα. Το σορμπέ προέκυψε πολύ πολύ καλό, σαν αυτό της παλιας εποχής, πολύ δροσιστικό, πολύ αρωματικό και πολύ οικονομικό.

Σορμπέ Φράουλας

500 γρ. φράουλες κομμένες σε φετάκια
3/4 κούπας ζάχαρη
μερικές σταγόνες λεμόνι

Προαιρετικά: 1 κουταλιά κονιάκ
 
Πλύντε τις φράουλες, κόψτε τες σε φετάκια, βάλτε τες σε ένα βαθύ μπολ και ρίξτε τους από πάνω τη ζάχαρη. Αφήστε τα για μία ώρα τουλάχιστον έτσι, μέχρι να κατεβάσουν οι φράουλες τα ζουμιά τους και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Πολτοποιήστε τις φράουλες στο μπλέντερ ή με τη ράβδο (που ως γνωστόν κάνει θαύματα).

Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Όχι, δεν το ανακάτεψα καμία φορά πριν να παγώσει τελείως. Και...voila!



Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Cupcakes Oreo




Όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, φέτος που έγινα 31 δεν έσβησα κεράκια. Νομίζω, άλλωστε, ότι ήρθε πια η ώρα να κόψω τις κακές παιδικές συνήθειες. Πέρσι με την ευκαιρία των γενεθλίων είχα φτιάξει αυτή την τούρτα Oreo, όμως φέτος η τούρτα μετετράπη σε κεκάκια όρεο, όπως τα προτείνει η Bakergirl. Ατομικές μερίδες, σοκολατένιες, λαχταριστές και πολύ χαριτωμένες. Τα βρήκα υπέροχα…μέχρι και στον Αντώνη, που δε θέλει να ακούει για oreo, άρεσαν πολύ. Συνιστώ να μην παραλείψετε την επικάλυψη τσιγκουνευόμενοι τις θερμίδες. Αλλάζει εντελώς η γεύση…

Cupcakes Oreo 
85 γρ. τεμαχισμένη σοκολάτα κουβερτούρα
1/3 κούπας κακάο
3/4 κούπας ζεστό στιγμιαίο καφέ
3/4 κούπας αλεύρι
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
6 κουταλιές σπορέλαιο
2 μεγάλα αβγά
2 κουταλάκια ξίδι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια
15 μπισκότα Oreo ανοιχτά, χωρίς το ένα από τα δύο μαύρα μπισκότα

Επικάλυψη
1 κούπα κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 βανίλια
15 μπισκότα Oreo χωρίς τη γέμιση, τριμμένα στο μούλτι

Ένα κουτί μίνι oreos
 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι (τη βανίλια σε σκόνη) και τη σόδα.

Βάλτε σε ένα μπολ (εγώ χρησιμοποίησα ποτήρι) την τεμαχισμένη σοκολάτα με το κακάο και ρίξτε από πάνω τον ζεστό καφέ. Αφήστε το για μισό λεπτό χωρίς να ανακατεύετε και έπειτα ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα και το κακάο στον καφέ. Το μείγμα θα είναι πλούσιο και πολύ σοκολατένιο. Αφήστε το να κρυώσει αρκετά.
Ρίξτε στον κάδο του μίξερ τα αβγά μαζί με το σπορέλαιο, το ξίδι και το εκχύλισμα βανίλιας (αν το χρησιμοποιείτε). Χτυπήστε τα να ομογενοποιηθούν.

Συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε το μείγμα σοκολάτας και στη συνέχεια με μιας τα στερεά υλικά. Ανακατέψτε για πολύ λίγο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Πάρτε τις φόρμες, βάλτε τους χαρτάκια και μέσα σε κάθε χαρτάκι βάλτε ένα μισό μπισκότο με τη γέμιση προς τα επάνω. Γεμίστε τις θήκες με το μείγμα του κέικ και ψήστε για περίπου είκοσι λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά πριν τα στολίστε με την επικάλυψη!
 
 
Για την επικάλυψη

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αποκτήσετε μια όμορφη σαντιγί. Προσθέστε μέσα αρκετά από τα τριμμένα μπισκότα, όχι όμως όλα με τη μία, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την πυκνότητα που προτιμάτε. Ανακατέψτε τα απαλά με ένα κουτάλι.

Με το κορνέ φτιάξτε πλούσιες ροζέτες πάνω από κάθε κεκάκι και στολίστε τα με ένα μίνι μπισκότο



Μους φράουλας με ανθότυρο


 
Ο Μάιος είναι ο μήνας της φράουλας. Ανέκαθεν για τα γενέθλιά μου η τούρτα ήταν η κλασική «φραουλότουρτα» της μαμάς. Όχι, φέτος δεν είχαμε εορτασμούς στην οικογένεια, μιας και διάφορα δυσάρεστα προέκυψαν (γι’αυτό, άλλωστε, απείχα από τα μπλογκερικά), οπότε ούτε τούρτες, ούτε κεράκια, ούτε τραγουδάκια, ούτε φραουλότουρτα. Όμως, μιας και η αγάπη για τις φράουλες στην οικογένειά μας είναι δεδομένη, ασχολήθηκα με παραλλαγές της φράουλας, με τις οποίες θα εμπλουτίσω το tastemixer σταδιακά.
Για την ώρα, μια ελαφριά και δροσερή δημιουργία είναι η μους φράουλας με ανθότυρο. Με απλά υλικά, σε πολύ λίγο χρόνο μπορείτε να φτιάξετε ένα επιδόρπιο με το οποίο θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Συναρμολογήστε το μπροστά τους, για ακόμα περισσότερες εντυπώσεις!

Μους φράουλας με ανθότυρο

250 γρ. ανθότυρο
1/4 κούπας μασκαρπόνε ή στραγγιστό γιαούρτι
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
2 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα ή μέλι
2 κούπες κομμένες φράουλες
2 κουταλιές ζάχαρη

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τις φράουλες με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και αφήστε τες στην άκρη για καμιά ώρα, μέχρι να κατεβάσουν ζουμάκια.

Χτυπήστε στο μούλτι το ανθότυρο με το μασκαρπόνε/γιαούρτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Θα χτυπηθεί πιο εύκολα αν η κρέμα είναι καλά παγωμένη.
Ανακατέψτε με απαλές κινήσεις τη σαντιγί μέσα στο μείγμα ανθότυρου.

Στήστε το γλυκάκι σας. Μερικές κουταλιές από τη μους, από πάνω φράουλες, λίγη μαρμελάδα φράουλα ή λίγο μέλι…Είναι ένα όνειρο…

Αν έχετε κι άλλη φαντασία ψιλοκόψτε φιστίκι αιγίνης ή αρωματίστε τις φράουλες με λίγο ποτό (κονιάκ, λευκό γλυκό κρασί κτλ). Ενισχύουν και τα αρώματα και τη γεύση.