Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σαγανάκι με κιμά, πιπεριές και ίσως αβγό ποσέ


Είναι δύο η ώρα, η ώρα της πείνας. Λέω να σας σκανδαλίσω λιγάκι με ένα φαγάκι πολύ εύκολο και υγιεινό, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, γεμάτο αρώματα.
Εγώ το έφτιαξα χθες για πολλοστή φορά, φροντίζοντας για το τραπέζι της οικογένειας, μιας και γιόρταζε ο μπαμπάς. Η μαμά πήρε ρεπό, άλλωστε από την προηγούμενη το απόγευμα ήταν στην κουζίνα για να ετοιμάσει τυροπιτάκια και cheese cake.

Ας μην καθυστερώ, voila ο πειρασμός για σήμερα.

Σαγανάκι με  κιμά, πιπεριές και αβγό ποσέ (προαιρετικά)

800 γρ. χοιρινό κιμά, καθαρό & περασμένο μία φορά
8 πιπεριές κέρατο κόκκινες και πράσινες
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 πράσο
3 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη ή σε φλοίδες
1 πολύ πολύ μικρό ξυλαράκι κανέλα
3 κόκκοι μπαχάρι
μισό κουταλάκι ξερό κόλιανδρο κοπανισμένο
αλάτι-πιπέρι

Για τα αβγά ποσέ
ένα αβγό ανά άτομο που θα έχει την τύχη να δοκιμάσει αυτό το ποίημα
νερό ζεστό
αλάτι 


Για αρχή, ομολογώ ότι όταν φτιάχνω αυτό το φαγητό χρησιμοποιώ τον πολυκόφτη λαχανικών, γιατί κόβει τάχιστα τις πιπεριές & το πράσο σε όμορφες ροδέλες. Με αυτόν τον πιστό σύντροφο ψιλοκόβω και το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Αφού λοιπόν είναι όλα κομμένα, σωτάρω στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο. Ας μην τα μαυρίσουμε πολύ, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται και μαζί με τον κιμά. Εδώ βάζουμε και την κανέλα με το μπαχάρι, γιατί δίνουν πιο έντονο άρωμα με το τσιγάρισμα. Ρίχνουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε. Για να σπάσουν πιο εύκολα τα μπαλάκια του χρησιμοποιούμε το σύρμα. Εγγυημένο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς. Εγω χθες ξέχασα να βάλω τη ντομάτα στον κιμά και την πρόσθεσα μετά τις πιπεριές, χωρίς να ανακατέψω. Και πάλι βγήκε μια χαρά. Άλλη φορά το έφτιαξα με τριμμένη ντομάτα του εμπορίου. Δε μειώνει το γευστικό αποτέλεσμα.
Απλώνουμε από πάνω τις πιπεριές, βάζουμε πάλι αλάτι-πιπέρι και αν θέλουμε έξτρα κόλιανδρο. Δεν ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν οι πιπεριές. Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγη γραβιέρα. Μην το "φορτώσετε" με τυρί. Ρίξτε μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο και είστε έτοιμοι!
Προτείνω να το αφήσετε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να το απολαύσετε. Αναδεικνύονται καλύτερα τα αρώματα.
 Τα αβγά από πάνω δεν είναι υποχρεωτικό να τα βάλετε. Κρίνετε από την όρεξή σας. Προσωπικά δε μου αρέσουν τα τηγανιτά αβγά, γι' αυτό έχω καθιερώσει τα ποσέ που σε αυτή τη συνταγή ταιριάζουν τέλεια.

Πάρτε ένα τηγάνι, όχι πολύ ρηχό, βάλτε μέσα μπόλικο νερό να βράσει. Αλατίστε το. Σπάστε τα αβγά σε μια κούπα και ρίξτε τα μέσα στο νερό. Αμέσως θα δείτε ότι μορφοποιούνται και ψήνονται. Για να μείνουν μελάτα αφήστε τα περίπου μισό λεπτό. Θα δείτε ότι το ασπράδι θα έχει πήξει και ότι ο κρόκος θα έχει από πάνω μια άσπρη επίστρωση. Αδειάστε το νερό στο νεροχύτη (προσέξτε μη σας φύγουν και τα αβγουλάκια), αλατοπιπερώστε και προσθέστε ένα "μάτι" πάνω από κάθε μερίδα. Σερβίρετε κλείνοντας το μάτι με νόημα.

Μην ξεχάσετε το ψωμάκι για συνοδεία και τη σαλάτα. Τελευταίως έχω καθιερώσει να βάζω στη σαλάτα μαρούλι φρέσκια ρίγανη, θυμάρι και σπόρους κολοκύθας που έχω καβουρδισμένους στο ντουλάπι. Όσο για το ντρέσινγκ: Ξύδι βαλσάμικο καλής ποιότητας, λίγο πετιμέζι ή χαρουπόμελο, πιπέρι, ελαιόλαδο. Για να ενσωματωθούν καλά χρησιμοποιώ το μίνι πίμερ με το εξάρτημα της μαρέγκας. Αρχίζω χτυπώντας το ξύδι-πετιμέζι με ελάχιστο ελαιόλαδο και όσο χτυπιούνται προσθέτω σιγά σιγά το υπόλοιπο λάδι. Γενική αναλογία: 1 ξύδι προς 3 λάδι.











 
 

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Μπισκότα με πάστα αμυγδάλου

Ένα χρόνο τώρα προγραμματίζω ανά διαστήματα να φτιάξω μια υγρή σοκολατόπιτα με αμύγδαλο που είχε παρουσιάσει ο Παρλιάρος στο σεμινάριο που έκανε στη Ρόδο πέρσι. Κατά ένα περίεργο τρόπο αυτή η σοκολατόπιτα δεν "κάθεται" ποτέ, γιατί όλο και κάτι άλλο παίρνει την θέση της. Αυτό, για παράδειγμα έγινε και με την ανάρτηση της τούρτας πικραμύγδαλο και με τη σημερινή.
Την πάστα αμυγδάλου οι γάλλοι την ονομάζουν frangipane και την χρησιμοποιούν ιδιαίτερα την ημέρα των Επιφανίων, φτιάχνοντας μια σκεπαστή γλυκιά πίτα σε σχήμα φακέλλου, την οποία γεμίζουν με αμυγδαλόπαστα. Στο τέλος κρύβουν μέσα μια μινι φιγούρα του Αγίου Βασίλη, όπως εμείς κάνουμε με την Βασιλόπιτα.
Στην εκδοχή που διάβασα στο μπλογκ της La faim des Bananes, η αμυγδαλόπαστα τοποθετείται επάνω από ένα λαχταριστό μπισκότο βουτύρου και ψήνεται ανοιχτή, δίνοντας ένα τέλειο γευστικό συνδυασμό αμυγδάλου και βουτύρου. Υπέροχο είναι και το πάντρεμα του τραγανού μπισκότου με την ελφρώς υγρασιασμένη αμυγδαλόπαστα. Γενικά, είναι ένα πολύ chic γλυκάκι, υπέροχο με το τσάι ή τον καφέ. Τις πρώτες δύο μέρες μπορεί να διατηρηθεί σε τάπερ εκτός ψυγείου. Όσο περνάνε οι μέρες γίνεται όλο και πιο μαλακό-υγρό στην υφή. Μια γευστική ομορφιά που φτίαχνεται στο π&φ!

Μπισκότα με πάστα αμυγδάλου
Για τη βάση
125 γρ. βούτυρο
40 γρ. ζάχαρη άχνη
160 γρ. αλεύρι

Για την αμυγδαλόπαστα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. αμύγραλο σκόνη
2 αβγά
1 κουταλάκι εσάνς αμυγδάλου

Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση και όσο αυτή ψήνεται φτιάχνουμε την αμυγδαλόπαστα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ντύνουμε μια μικρή φόρμα με λαδόχαρτο. Εγώ προτίμησα ένα τετράγωνο τσέρκι στο οποίο έβαλα αλουμινόχαρτο.

Λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε σε αυτό την άχνη, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και ως διά μαγείας, στη στιγμή, δημιουργείται μια μαλακή ζύμη.

Απλώνουμε με το χέρι μας τη ζύμη στο τσέρι/φόρμα.Ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.



Λιώνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε σε αυτό τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αμύγδαλο. Ανακατεύοντας δημιουργείται μια αρκετά σφιχτή μάζα. Ρίχνουμε τα αβγά και το άρωμα πικραμύγδαλο. Τώρα η σφιχτή μάζα μετατρέπεται σε μια παχύρρευστη κρέμα.
Την απλώνουμε πάνω από το ψημένο μπισκότο και ψήνουμε ξανα για 20 λεπτά. Κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια, στολίζουμε με αμύγδαλο ή ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε....