Αυτή δεν είναι μια απλή σούπα. Δεν έχει καμία σχέση με τις κοινές σούπες που τρώμε από τότε που ήμασταν βρέφη. Δε λέω ότι αυτές είναι υποδεέστερες, αλλά μετά από τόσα χρόνια, εγώ τουλάχιστον, έχω ανάγκη από νέες ρευστές γεύσεις. Τελευταίως ιδιαίτερη αδυναμία έχω στις βελούδινες σούπες, αυτές που αποκτούν υπέροχη υφή πολτοποιώντας όλα τα υλικά στο τέλος. Αν δεν πετύχουμε όμως τις σωστές αναλογίες βγαίνουν πολύ πηχτές ή αραιές σαν ζουμί. Ιδανικά, η πυκνότητά τους πρέπει να είναι κάτι το ενδιάμεσο.
Το τελευταίο διάστημα είχα κολλήσει με μια σούπα καρότο-την οποία θα ανεβάσω σύντομα-αλλά σήμερα απέκτησα νέο φλέρτ με τη σούπα που φιγουράρει στην οθόνη σας. Υλικά απλά, διαδικασία πανεύκολη. Το αποτέλεσμα ελαφρύ και θρεπτικό.
Σούπα μπρόκολο με τυρί τσένταρ
από το www.smells-like-home.com
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα ψιλοκομμένα καρότα
3 κούπες ζωμό από κοτόπουλο
1 μέτριο μπρόκολο (μόνο τους ανθούς)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές αλεύρι
2 κούπες γάλα
2 κούπες τριμμένο τσένταρ
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζω σε δυνατή φωτιά το λάδι, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Αφήνω να σωταριστούν για 4 λεπτάκια ανακατεύοντας.
Ρίχνω μέσα το ζωμό (για ευκολία πάρτε αυτούς σε μορφή ζελέ), αφήνω να πάρει βράση και προσθέτω τα μπρόκολα. Τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Εν τω μεταξύ σε μία μικρότερη κατσαρολίτσα βάζω τις 4 κουταλιές λάδι να ζεσταθούν καλά, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω για περίπου 3 λεπτά με το σύρμα. Δε θέλω πολύ δυνατή φωτιά.
Προσθέτω και το γάλα, δυναμώνω τη φωτιά και ανακατεύω ζωηρά. Όσο το μείγμα ζεσταίνεται τόσο πήζει. Όταν πήξει αρκετά αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα το τυρί. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.
Κάπου εδώ τα λαχανικά έχουν μαλακώσει. Βγάζω την κατσαρόλα από το μάτι και με τη μαγική ράβδο ποτλοποίησης λιώνω όλα τα λαχανικά.
Τέλος προσθέτω και το μείγμα τυριού (σαν μπεσαμέλ θα το έλεγα).
Συνεχίζω τα σβουυν σβουυυν με τη ράβδο, βάζω αλάτι-αν χρειάζεται- πιπέρι και σερβίρω. Δεν παραλείπουμε το ωραίο ξεροψημένο ψωμάκι ή τα κρουτον, ε;;;
Ωραία και για το βράδυ και για το μεσημέρι...
Αν θέλετε να "δυναμώσετε" τη γεύση και τις θερμίδες προσθέστε στο σωτάρισμα λίγο μπέικον. Μεγάλη αμαρτία βέβαια, αλλά...;-)