Αυτή λοιπόν είναι μια κρέμα που "καίει" καρδιές. Της πάει πολύ αυτό το "καίει", απ' όλες τις απόψεις. Γιατί και καμένη είναι η ίδια, και καίει την καρδιά όσων τη γεύονται και φυσικά μετά...άντε να κάψεις τις θερμίδες που έχουν φορτωθεί. Υπερβολές; Δε θα το ΄λεγα, γιατί αν πεις να φτιάξεις γνήσια κρεμ μπρουλέ τότε πρέπει να αποδεχτείς ότι θα χρησιμοποιήσεις μόνο κρέμα γάλακτος, όσους κρόκους και όση ζάχαρη πρέπει. Διαφορετικά, αν αρχίσεις να βγάζεις κρέμα και να βάζεις γάλα τότε λυπάμαι, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μια μεταλλαγμένη κρέμα καραμελέ. Μπρουλέ πάντως δε θα είναι.
Για να φτιάξετε την κρεμ μπρουλέ δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη φιλοσοφία, παραμόνο ένα καλό φλόγιστρο. Κάποιοι την πετυχαίνουν ψήνοντάς την στο γκριλ, εγώ δεν το έχω δοκιμάσει άρα δεν το συνιστώ. Αν τη φτιάξετε για τους καλεσμένους σας είναι μια ιδιαίτερα 'πιασάρικη' διαδικασία που δημιουργεί εντυπώσεις.
Κρεμ Μπρουλέ
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1/3 κούπας ζάχαρη
4 κρόκοι
1 λοβό βανίλιας
καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια.
Βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για λίγο με το σύρμα. Δε χρειάζεται να φουσκώσει το μείγμα.
Όταν αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα γάλακτος την αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε λίγη στους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας. Αν τη ρίξετε όλη μαζί θα προκύψει ομελέτα, οπότε μην το κάνετε. Τώρα που οι κρόκοι θα έχουν ζεσταθεί ρίξτε τους όλους στην υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Σουρώστε το μείγμα με ένα σουρωτήρι.
Επειδή στην επιφάνεια του μείγματος θα υπάρχουν φυσαλίδες αέρα που μας είναι άχρηστες, παίρνουμε το φλόγιστρο και τις εξαφανίζουμε.
Μοιράζουμε το μείγμα σε πυρίμαχα μπολάκια, τα φαρδιά και ρηχά είναι τα καλύτερα. τοποθετούμε τα μπολάκια σε ένα βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνουμε προσεκτικά νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση των μπολ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 160-170. Τσεκάρουμε ότι η κρέμα είναι ψημένη βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό τότε έχετε ξεμπερδέψει από το ψήσιμο. Βάζετε τις κρέμες στο ψυγείο για ένα δίωρο.
Πριν τις 'χτυπήσετε' πασπαλίστε πάνω από τις κρέμες καστανή ζάχαρη. Διώξτε το περίσσευμα, θέλουμε μόνο μία στρώση να δημιουργηθεί.
Αρχίστε να τις καίτε με το φλόγιστρο. Κάθε κρέμα την καίμε 2 φορές με ένα διάστημα περίπου δέκα δευτερολέπτων ανάμεσα. Σταματάμε το κάψιμο τη δεύτερη φορά όταν η ζάχαρη καραμελώσει ωραία και δούμε ότι μοιάζει να κοχλάζει. Αφήνουμε για ένα λεπτό, ώστε η ζαχαρη να στερεοποιηθεί και αρχίζουμε να κουταλιάζουμε!
Κανονικά η κρεμ μπρουλέ σερβίρεται κρύα, εγώ προτιμώ πριν το κάψιμο να την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου. Διαλέξτε και πάρτε.
Σούπερ κρεμούλα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή