Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σαγανάκι με κιμά, πιπεριές και ίσως αβγό ποσέ


Είναι δύο η ώρα, η ώρα της πείνας. Λέω να σας σκανδαλίσω λιγάκι με ένα φαγάκι πολύ εύκολο και υγιεινό, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, γεμάτο αρώματα.
Εγώ το έφτιαξα χθες για πολλοστή φορά, φροντίζοντας για το τραπέζι της οικογένειας, μιας και γιόρταζε ο μπαμπάς. Η μαμά πήρε ρεπό, άλλωστε από την προηγούμενη το απόγευμα ήταν στην κουζίνα για να ετοιμάσει τυροπιτάκια και cheese cake.

Ας μην καθυστερώ, voila ο πειρασμός για σήμερα.

Σαγανάκι με  κιμά, πιπεριές και αβγό ποσέ (προαιρετικά)

800 γρ. χοιρινό κιμά, καθαρό & περασμένο μία φορά
8 πιπεριές κέρατο κόκκινες και πράσινες
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 πράσο
3 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη ή σε φλοίδες
1 πολύ πολύ μικρό ξυλαράκι κανέλα
3 κόκκοι μπαχάρι
μισό κουταλάκι ξερό κόλιανδρο κοπανισμένο
αλάτι-πιπέρι

Για τα αβγά ποσέ
ένα αβγό ανά άτομο που θα έχει την τύχη να δοκιμάσει αυτό το ποίημα
νερό ζεστό
αλάτι 


Για αρχή, ομολογώ ότι όταν φτιάχνω αυτό το φαγητό χρησιμοποιώ τον πολυκόφτη λαχανικών, γιατί κόβει τάχιστα τις πιπεριές & το πράσο σε όμορφες ροδέλες. Με αυτόν τον πιστό σύντροφο ψιλοκόβω και το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Αφού λοιπόν είναι όλα κομμένα, σωτάρω στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο. Ας μην τα μαυρίσουμε πολύ, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται και μαζί με τον κιμά. Εδώ βάζουμε και την κανέλα με το μπαχάρι, γιατί δίνουν πιο έντονο άρωμα με το τσιγάρισμα. Ρίχνουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε. Για να σπάσουν πιο εύκολα τα μπαλάκια του χρησιμοποιούμε το σύρμα. Εγγυημένο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς. Εγω χθες ξέχασα να βάλω τη ντομάτα στον κιμά και την πρόσθεσα μετά τις πιπεριές, χωρίς να ανακατέψω. Και πάλι βγήκε μια χαρά. Άλλη φορά το έφτιαξα με τριμμένη ντομάτα του εμπορίου. Δε μειώνει το γευστικό αποτέλεσμα.
Απλώνουμε από πάνω τις πιπεριές, βάζουμε πάλι αλάτι-πιπέρι και αν θέλουμε έξτρα κόλιανδρο. Δεν ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν οι πιπεριές. Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγη γραβιέρα. Μην το "φορτώσετε" με τυρί. Ρίξτε μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο και είστε έτοιμοι!
Προτείνω να το αφήσετε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να το απολαύσετε. Αναδεικνύονται καλύτερα τα αρώματα.
 Τα αβγά από πάνω δεν είναι υποχρεωτικό να τα βάλετε. Κρίνετε από την όρεξή σας. Προσωπικά δε μου αρέσουν τα τηγανιτά αβγά, γι' αυτό έχω καθιερώσει τα ποσέ που σε αυτή τη συνταγή ταιριάζουν τέλεια.

Πάρτε ένα τηγάνι, όχι πολύ ρηχό, βάλτε μέσα μπόλικο νερό να βράσει. Αλατίστε το. Σπάστε τα αβγά σε μια κούπα και ρίξτε τα μέσα στο νερό. Αμέσως θα δείτε ότι μορφοποιούνται και ψήνονται. Για να μείνουν μελάτα αφήστε τα περίπου μισό λεπτό. Θα δείτε ότι το ασπράδι θα έχει πήξει και ότι ο κρόκος θα έχει από πάνω μια άσπρη επίστρωση. Αδειάστε το νερό στο νεροχύτη (προσέξτε μη σας φύγουν και τα αβγουλάκια), αλατοπιπερώστε και προσθέστε ένα "μάτι" πάνω από κάθε μερίδα. Σερβίρετε κλείνοντας το μάτι με νόημα.

Μην ξεχάσετε το ψωμάκι για συνοδεία και τη σαλάτα. Τελευταίως έχω καθιερώσει να βάζω στη σαλάτα μαρούλι φρέσκια ρίγανη, θυμάρι και σπόρους κολοκύθας που έχω καβουρδισμένους στο ντουλάπι. Όσο για το ντρέσινγκ: Ξύδι βαλσάμικο καλής ποιότητας, λίγο πετιμέζι ή χαρουπόμελο, πιπέρι, ελαιόλαδο. Για να ενσωματωθούν καλά χρησιμοποιώ το μίνι πίμερ με το εξάρτημα της μαρέγκας. Αρχίζω χτυπώντας το ξύδι-πετιμέζι με ελάχιστο ελαιόλαδο και όσο χτυπιούνται προσθέτω σιγά σιγά το υπόλοιπο λάδι. Γενική αναλογία: 1 ξύδι προς 3 λάδι.











 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου