Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Πρώτο πιάτο, η Βάφλα

Μου πήρε αρκετούς μήνες για να πείσω τον εαυτό μου να δημιουργήσω αυτό το μπλόγκ. Φυσικά, έβρισκα διάφορες δικαιολογίες για να το αναβάλλω, όπως π.χ. η έλλειψη χρόνου, η ζέστη, ο προβληματισμός για το όνομα που θα του δώσω...Τελικά, κατάφερα να προσπεράσω όλες αυτές τις "δυσκολίες" και να φτιάξω το νόστιμο μπλογκάκι μου. Θα ήμουν γελασμένη, όμως, αν πίστευα ότι η καθυστέρηση αυτή είχε τελειώσει, αφού το αμέσως επόμενο θέμα που έπρεπε να λύσω ήταν ποια θα είναι η πρώτη μου ανάρτηση;;;

Νομίζω ότι ένα μήνα μετά είμαι αποφασισμένη να αναρτήσω το πρώτο μου ποστ, το οποίο αφιερώνω σε μία μεγάλη μου αγάπη: τις βάφλες. Πώς κατέληξα εδώ; Σχεδόν αυθόρμητα, ήταν θέμα συγκυριών. Την Κυριακή το πρωί έπινα το καφεδάκι μου στην Κω συντροφιά με καλούς φίλους από τη χορωδία. Η Νίτσα, προτίμησε να παραγγείλει μία βάφλα, η οποία μετά από καθυστέρηση άνω του 20λεπτου και ακύρωση της παραγγελίας εμφανίστηκε μπροστά της σε μορφή σόλας. Είχε απίστευτη ομοιότητα με τις πολυκαιρισμένες βάφλες που φιγουράρουν στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων. Αναπόλησα τις αφράτες βάφλες που έτρωγα στο Βέλγιο, αυτές που ψήνονται στο δρόμο και μοσχομυρίζει όλο το τετράγωνο.

Έτσι λοιπόν σήμερα, με αφορμή την επίσκεψή μου στο σπίτι της Νατάσας στο Χαράκι, θέλησα να φτιάξω ένα γλυκό που να μεταφέρεται εύκολα και να επιδέχεται παραλλαγές ανάλογα με το γούστο του καθενός. Τί καλύτερο από μερικές βάφλες; Λόγω όμως του περιορισμένου χρόνου έπρεπε να βρω μία συνταγή που να μην περιέχει μαγιά, αν και κατά τη γνώμη μου η καλύτερη βάφλα είναι η gaufre de Liege που περιέχει φρέσκια μαγιά (επιφυλάσσομαι σε μελλοντικό ποστ να βάλω τη συνταγή της). Κατέληξα σε μία παραλλαγή βάφλας-μπισκότου, γρήγορη, εύκολη και γευστική που εντόπισα στην ιστοσελίδα http://www.lepetrin.fr/. Εδώ συνοδεύεται με ένα γλάσο σοκολάτας. Γιατί όμως να μην το αντικαταστήσετε με λίγη αραιωμένη μαρμελάδα (φράουλα, σύκο) ή σιρόπι από γλυκά του κουταλιού (βύσσινο, κεράσι, τριαντάφυλλο). Η επιλογή είναι δική σας!


Ιδού πώς μπορείτε να τις φτιάξετε στο σπίτι σας:




Βάφλες σε παραλλαγή (για περίπου 20 μικρές βάφλες)

220 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη-εγώ έβαλα μισό-μισό
200 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
4 αβγά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο σοκολάτας

30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
30 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
1.5 κουταλιά της σούπας γάλα




Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπήστε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε με μία κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίξτε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατέψτε με το μίξερ για λίγο, όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.



Βάλτε τη βαφλιέρα στην πρίζα για να ζεσταθεί. Αλείψτε τις πλάκες ελαφρά με λίγο λάδι και βάλτε σε κάθε μία από μία κουταλιά της σούπας μίγμα. Ψήστε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι οι βάφλες να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσοχή να μην παραψηθούν γιατί θα σκληρύνουν. Το ζητούμενο στις βάφλες είναι να διατηρούν την υγρασία τους στο εσωτερικό τους. Σε μία σχάρα αφήνετε τις βάφλες για να κρυώσουν. Όσο ψήνονται οι βάφλες φτιάξτε το γλάσο ως εξής:




Σε χαμηλή φωτιά σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίξτε τη ζάχαρη με το κακάο και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί το κακάο. Προσθέστε το γάλα και έχετε έτοιμο ένα ελαφρύ γλάσο για βάφλες, κρέπες, κρέμες ή παγωτό.


2 σχόλια:

  1. Ως καλεσμένη κι εγώ στο σπίτι της Νατάσας, δοκίμασα τις βάφλες από πρώτο χέρι! Αρωματικές, αφράτες και πολύ νόστιμες!
    Και ως πρώτη αναγνώστρια εύχομαι....ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για εύκολη βάφλα στο σπίτι υπάρχει η μεγάλη προσφορά της wholefeast που σας δίνει την βαφλιέρα συν το μείγμα για 70 σπιτικές

    βάφλες των 50 γραμμαρίων!
    http://www.wholefeast.gr/pages/118284.Monadiki-prosfora.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή