Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ψωμί-Pretzel 0-1

Θυμάμαι ότι η πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη Pretzel ήταν στην τηλεόραση πριν χρόνια, με αφορμή ένα περιστατικό "πνιγμού" του Τζωρτζ Μπους του νεότερου-τότε προέδρου των Η.Π.Α.-τρώγοντας ένα pretzel. Έσπευσα στο διαδίκτυο για να δω τί είναι αυτό το πράγμα, όπου διαπίστωσα ότι επρόκειτο για τα αλμυρά μπισκοτάκια που αγόραζε ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρή και τα οποία σιχαινόμουν εντελώς. Θυμήθηκα ότι υπήρχαν και σε μορφή "μπατονέτας", όπως έλεγε ο μπαμπάς, που επίσηες με άφηνε αδιάφορη.

Αυτή η σχέση διαζυγίου μου με τα pretzels κράτησε μέχρι το 2006, όταν βρισκόμενη για ένα εικοσιτετράωρο στο Μόναχο είδα στους δρόμους και στους φούρνους να πουλάνε κάτι λαχταριστά ψωμιά σε σχήμα pretzel, εσ πολλές γευστικές παραλλαγές: κλασικό με σουσάμι και αλάτ, με ηλιόσπορους (κόλαση), με κολοκυθόσπορους, παπαρουνόσπορους, τυρί ή μπέικον! Εννοείται ότι υπέκυψα άμεσα στη δοκιμή τους και παραδόθηκα στη γευστική τους γοητεία ξεχνώντας διά παντώς την καχεκτική μορφή κριτσινιού που κυκλοφορεί στα μέρη μας.

Ωστόσο, ένα ταξίδι στη Γερμανία δεν επαναλήφθηκε. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι στην Ελλάδα δε βρίσκεις αυτό το αφράτο ψωμάκι, μπήκα στον πειρασμό να ερευνήσω λίγο τον ιστοχώρο για να ανακαλύψω το know how των pretzels. Εντόπισα την παρακάτω συνταγή η οποία έχει μία ιδιαιτερότητα: τα ψωμάκια αφού σχηματιστούν "κάνουν μπάνιο" για 30 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό με μαγειρική σόδα. Διαπίστωσα ότι είναι ένας τρόπος για να φουσκώσουν και να σταθεροποιηθούν στιγμιαία. Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα σχετικά με τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης φάσης, θα χαρώ να μου τη γνωστοποιήσετε.


Pretzels (του Alton B.):
[http://www.youtube.com/watch?v=CZR_evWiDbY&feature=related]

650 γρ. αλεύρι (εγώ έβαλα μισό για όλες τις χρήσεις και μισό ζυμωτό)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ. καφέ αλάτι
1 κ. σούπας ζάχαρη
60 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
180 ml χλιαρό νερό
200 ml χλιαρό γάλα

Αβγό για επάλειψη, σουσάμι, χοντρό αλάτι και σπόρια της αρεσκείας σας για την τελευταία πινελία.

Για το "μπάνιο"
2,5 λίτρα νερό
100 γρ. σόδα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 και ετοιμάστε τις λαμαρίνες σας με αντικολλητικό χαρτί.
Βάλτε σε μία πλατιά κατσαρόλα το νερό με τη σόδα, ώστε να είναι έτοιμα να βράσουν.
Στον κάδο του μίξερ ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη. Σχηματίστε μία λακούβα στη μέση και ρίξτε τα υγρά. Βάλτε το γάντζο και αρχίστε το ζύμωμα αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, έπειτα σε μέτρια. Προσέξτε να μαζεύετε όσο υλικό έχει μείνει στα τοιχώματα με μία σπάτουλα. Εάν χρειαστεί σταματήστε το μίξερ και ξαναξεκινήστε το. Αφήστε τη ζύμη να χτυπηθεί για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και μαλακή. Δώστε της σχήμα μπάλας, αλείψτε την με λάδι και βάλτε τη σε ένα δοχείο, σκεπάστε τη με μεμβράνη και αφήστε την για μία με μιάμιση ώρα να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιάσει το μέγεθός της. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο και να την αφήσετε να φουσκώσει σιγά σιγά όλο το βράδυ, ώστε να ζυμώσετε την επόμενη μέρα. Απλά, θα πρέπει πριν τη χρησιμοποιήσετε να τη βγάλετε από το ψυγείο για να "συνέλθει".


Ξεφουσκώστε τη ζύμη πιέζοντάς την μερικές φορές πάνω σε μία καθαρή επιφάνεια, ελαφρά λαδωμένη. Σχηματίστε ισομεγέθεις μπάλες των 110 γραμμαρίων. Κάθε φορά που σχηματίζετε μία μπάλα να την καλύπτετε με μία πετσέτα για να μη στεγνώσει. Πάρτε την πρώτη μπάλα που σχηματίσατε στα χέρια σας, πατήστε την να απλώσει σε ελαφρά μακρόστενο σχήμα και κατόπιν σχηματίστε κορδόνια 30 περίπου εκατοστών.
Μην ξεχνάτε να καλύπτετε όσα ετοιμάζετε μέχρι να τελειώσετε με όλες τις μπάλες. Έπειτα πάρτε το πρώτο κορδόνι, ξεχειλώστε το κι άλλο, μέχρι 60 εκ. περίπου μήκος. Δώστε του σχήμα pretzel και βάλτε το στη λαμαρίνα. Και πάλι σκεπάζουμε με πετσέτα, που καλό είναι να 'ναι λίγο υγρασιασμένη.

Βάλτε το νερό με τη σόδα να βράσει κάπου εδώ. Τοποθετήστε τα ψωμάκια αραιά το ένα από το άλλο, περίπου με 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Όταν ετοιμαστούν όλα πάρτε 2 κάθε φορά και ρίξτε τα προσεκτικά μέσα στο νερό. Καλό είναι το νερό να μην κοχλάζει δυνατά, αλλά να είναι ζεστό. Όσο τα pretzels κολυμπούν (ή μάλλον επιπλέουν) περιχύνετέ τα με νερό.
Βάλτε τα στη λαμαρίνα ξανά, αλείψτε τα με αβγό και ρίξτε τους ό,τι σπόρους θέλετε από πάνω. Ψήστε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα.
Αφού κρυώσουν μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα τάπερ ή ακόμα να καταψύξετε μερικά, για να τα έχετε έτοιμα σε πείνα έκτακτης αναγκης!
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου