Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ταρ(α)τατααααα φρούτων



Πάντα θεωρούσα τις τάρτες μία δύσκολη παρασκευή, μάλλον εξαιτίας των άσχημων εμπειριών που είχα με τις δύσκολες ζύμες που γινόντουσαν αυτοκόλλητες με την ταρτιέρα. Το τελευταίο, όμως διάστημα αποφάσισα να ξαναριχτώ στη μάχη της τάρτας και να βγω νικήτρια. Τα κατάφερα και το δηλώνω με υπερηφάνια. Χάρη στην ίωση που με ταλαιπώρησε αρκετά την τελευταία εβδομάδα, έμεινα εκτός γραφείου έχοντας έτσι το χρόνο να αφοσιωθώ στο σκοπό μου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε μία εβδομάδα φάγαμε 2 αλμυρές και μία γλυκιά τάρτα, όλες τους πολύ ελαφριές. Αν εσείς θέλετε να ενισχύσετε τις θερμίδες και τη γεύση της πρότασής μου βάλτε φουλ βούτυρο και αβγό στη ζύμη και την κρέμα. Πάντως, είμαι της άποψης προσέχουμε για να μην έχουμε (παχάκια).


Τάρτα φρούτων

Για τη βάση:
  • 125 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο

  • 125 γρ. αμύγδαλο τριμμένο (αν δεν έχετε βάλτε 250 γρ. αλεύρι)

  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο (ή μισό μαργαρίνη και μισό βούτυρο)

  • 70 γρ. ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)

  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα:

  • 2,5 ποτήρια γάλα

  • 2,5 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (έβαλα μαύρη)

  • 1 στικ φυσική βανίλια

Για τα φρούτα:

  • 1 μεγαλωπό νεκταρίνι

  • 4 δαμάσκηνα

  • 2 βανίλιες

  • 2 χούφτες ρώγες σταφυλιού

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

Αρχίστε με το ζυμάρι. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αμύγδαλο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίξτε το βούτυρο σε κομματάκια και αρχίστε με τα χέρια σας να διαλύετε το βούτυρο στα στερεά υλικά. Το αλεύρι γίνεται σαν μικρά κομπάκια όσο ομογενοποιείται με τη λιπαρή ύλη και παίρνει μέσα αέρα. Μετά από περίπου 5 λεπτά θα διαπιστώσετε ότι η μάζα που δημιουργείται μπορεί να πλαστεί. Όταν λέω πλαστεί περισσότερο εννοώ να μορφοποιηθεί. Μη βάζετε στο μυαλό σας πλάστες και ταλαιπωρία!


Πάρτε την ταρτιέρα σας, αλευρώστε την καλά καλά και ανοίξτε μέσα σε αυτή με τα χέρια σας τη ζύμη. Θα έχετε αυτό το αποτέλεσμα:








Βάλτε την στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.


Πάμε στην κρέμα τώρα: Βάλτε τα 2 ποτήρια γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ζέσταθούν. Στο μισό ποτήρι που κρατάτε πίσω διαλύστε το κορν φλάουρ. Μόλις το γάλα βράσει ρίξτε μέσα το μίγμα γάλα/κόρν φλάουρ και ανακατέψτε, κατά προτίμηση με το σύρμα. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο. Βάλτε μεμβράνη στην κρέμα (να ακουμπά η μεμβράνη την κρέμα) και αφήστε την στην άκρη.



Για τα φρούτα θα χρειαστείτε ένα φαρδύ τηγάνι. Βρίσκω ότι τα οικολογικά τηγάνια που έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Σχεδόν μαγικά! Βάλτε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο να λιώσει. Απλώστε τα φρούτα εκτός από το σταφύλι κομμένα σε φέτες και πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη. Κουνάτε τα ανά διαστήματα. Στα 2 λεπτά περίπου γυρίστε τα φρούτα από την άλλη πλευρά. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να πάρει πάνω από 6 λεπτά, γιατί σκοπός μας δεν είναι να γίνουν τα φρούτα μαρμελάδα, αλλά να κρατάνε τη φρεσκάδα τους. Μόλις σβήσετε το μάτι βάλτε και τα σταφύλια και αφήστε το τηγάνι πάνω στο μάτι να απορροφήσει τη θερμότητα. Αν θέλετε να δώστε μία ιδιαίτερη γεύση στα φρούτα, προσθέστε ένα σφηνάκι ποτό ή λικέρ της αρεκσίας σας, π.χ. κονιάκ, κουαντρό, ρούμι. Θα το βάλετε μόλις απλώσετε τα φρούτα στο τηγάνι.




Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Βάλτε πάνω από τη ζύμη ένα αντικολλητικό χαρτί και πάνω σε αυτό ρίξτε ό,τι όσπριο θέλετε. Εγώ, επειδή δεν είχα έβαλα ένα πιάτο κ έκατσε. Με τον τρόπο αυτό η ζύμη δε φουσκώνει κατά το ψύσιμο. Βάλτε τη ζύμη να ψυθεί για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να δείτε ότι έχει πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Τσεκάρετε και τον πάτο της! Βγάλτε το αντικολλητικό χαρτί και ρίξτε από πάνω την κρέμα. Αν έχει σφίξει απλά δώστε της ένα γερό ανακάτεμα. Παρατάξτε από πάνω τα φρούτα σε ό,τι σχεδιασμό σας αρέσει. Το σιροπάκι που μένει μέσα στο τηγάνι μην το πετάξετε, είναι τόσο νόστιμο. Ρίξτε το κι αυτό από πάνω από τα φρούτα για να νοστιμήσουν ακόμα περισσότερο. Βάλτε την τάρτα στο ψυγείο να παγώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου