Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σπιτική Νουτέλα


Συχνά, όταν με πιάνουν τάσεις υπογλυκαιμίας, μία από τις πιο άμεσες και γευστικές λύσεις που βρίσκω στο αμαρτωλό ντουλάπι με τα καλούδια είναι η νουτέλα. Ένα ή και δύο κουταλάκια είναι ιδανικά για να με απογειώσουν! Όταν ήμουν μικρή δε μπορούσα να διακρίνω τη γευστική ανωτερότητα μεταξύ Μερέντας και Νουτέλας, τώρα πια όμως θεωρώ ότι δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Ωστόσο, και τα δύο προϊόντα τα έχω εντάξει στην κατηγορία των τυποποιημένων, τα οποία γενικά αποφεύγω. Γιατί, δε φτάνει που βομβαρδίζω τον οργανισμό μου με θερμίδες, να τον "εμπλουτίζω" και με συντηρητικά, Εψιλον και χρωστικές;

Πριν περίπου δέκα μέρες πειραματίστηκα στο να φτιάξω τη δική μου νουτέλα. Άρχισα να αναλύω τα συστατικά, δηλαδή πάστα φουντουκιού με σοκολάτα. Κάποιες πληροφορίες που βρήκα στον ιστοχώρο δεν ήταν και πολύ κατατοπιστικές, πάντως όλες συμφωνούσαν στο αρχικό στάδιο της παρασκευής της πάστας: καβούρδισμα των φουντουκιών, ξεφλούδισμα και λιώσιμο. Το καβούρδισμα και το ξεφλούδισμα είναι η πιο "δύσκολη" φάση της συνταγής. Ίσως να μπορείτε να πάρετε και έτοιμα καβουρδισμένα φουντούκια, αλλά επειδή δεν το έχω δοκιμάσει δε σας το προτείνω. Άλλωστε, πάντα οι έτοιμοι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί έχουν μία διαφορά γεύσης από αυτούς που καβουρδίζουμε στο φούρνο μας.
Από 'κει και πέρα η προσθήκη της σοκολάτας στην πραλίνα θα έπρεπε να γίνει με κακάο ή σοκολάτα λιωμένη. Επειδή όμως η σοκολάτα όταν κρυώσει πήζει, έκρινα ότι θα έπρεπε μάλλον να συνδυάσω και τα δύο. Ας μην αναλύσω όμως περισσότερο τις κινήσεις μου. Γράψτε τα υλικά, την εκτέλεση και φτιάξτε την! Το αποτέλεσμα είναι γευστικά ίσο με τη νουτέλα, η διαφορά έγκυται στην υφή, αφού τα οικιακά μέσα ζαχαροπλαστικής δε μπορούν να λιώσουν εντελώς τον ξηρό καρπό. Μην αποθαρρύνεστε. Δοκιμάστε το και θα πειστείτε!


Σπιτική Νουτέλα

2 κούπες φουντούκια ωμά με το φλούδι
2-3 κουταλιές της σούπας κακάο
1/2 έως 1 κούπα ζάχαρη άχνη
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
λίγο σπορέλαιο
1/2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά, εγώ δεν έβαλα)

Ρυθμίστε το φούρνο στον αέρα, στους 130 βαθμούς (δε χρειάζεται προθέρμανση). Βάλτε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι απλωμένα και αφήστε τα να καβουρδιστούν για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να τα δείτε ότι παίρνουν ένα ωραίο χρώμα και μυρίζουν δελεαστικά. Προτείνω να τα ελέγχετε, γιατί είναι θέμα δευτερολέπτων να αρπάξουν. Όταν είναι έτοιμα βάλτε τα μέσα σε μία παλιά πετσέτα (γιατί θα "βάψει" από το φλούδι), κλείστε την και αρχίστε να τα τρίβετε πάνω στον πάγκο με τα χέρια σας. Σιγά σιγά θα φύγουν τα φλούδια, αν και μπορεί να μη φύγουν όλα, δεν πειράζει.
Ρίξτε τα φουντούκια στο μούλτι και αρχίστε να τα αλέθετε. Στην αρχή θα γίνουν σκόνη. Συνεχίστε. Όσο πιο πολύ τα αλέθετε τόσο περισσότερο έλαιο απελευθερώνεται από τους ξηρούς καρπούς και σιγά σιγά γίνονται αλοιφή. Προσθέστε το κακάο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπήστε τα. Αν βλέπετε ότι το μίγμα είναι πολύ πηχτό προσθέστε λίγο σπορέλαιο. Βάλτε και τη λιωμένη σοκολάτα. Δοκιμάστε στη γεύση και διορθώστε ανάλογα με το γούστο σας προσθέτοντας κακάο ή ζάχαρη. Μην το παρακάνετε όμως με τη σοκολάτα, γιατί όπως είπα και πριν κρυώνοντας η σοκολάτα πήζει και θα πρέπει κάθε φορά πριν χρησιμοποιήσετε τη νουτέλα σας να τη βάζετε σε μπεν μαρί για να μαλακώσει.
Αποθηκεύστε τη νουτέλα σε γυάλινο βάζο. Δε χρειάζεται ψυγείο. Πηγαίνει τέλεια πάνω στο ψωμί, στις κρέπες, στα πάνκεικς, στις βάφλες αλλά και...στο κουτάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου