Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τάρτα Ντομάτας

Όπως έχω ξαναπεί, τελευταίως ασχολούμαι με τάρτες. Όχι μόνο γλυκές. Βρίσκω, λοιπόν, την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μία πολύ απλή τάρτα ντομάτας. Θα μου πείτε : "νωρίς το σκέφτηκες, οι ντομάτες σχεδόν έχουν τελειώσει". Όμως το καλό με τις τάρτες (εκτός από το ότι γίνονται γρήγορα) είναι ότι μπορείτε να βάλετε από πάνω ό,τι λεπτοκομμένο λαχανικό θέλετε. Για παράδειγμα, σε μία παραλλαγή αυτής έστρωσα από πάνω κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, καρότα, πιπεριές...Τολμήστε να δημιουργήσετε. Η κουζινική θέλει φαντασία!



Τάρτα Ντομάτας

Για τη βάση:
 
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. βουτυρο από το ψυγείο σε κυβάκια (εγώ έβαλα μισό φρέσκο βούτυρο και μισό φυτικό)
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι

 Για τη γέμιση:


4 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1-2 κουταλάκια μουστάρδα
μισή πιπεριά πράσινη (προαιρετικά)
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη-ελαιόλαδο


Προθερμάνετε το φούρνο στους 200

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Αρχίστε να διαλύετε με τα δάχτυλά σας τα κομματάκια του βουτύρου στο αλεύρι. Όσο διαλύεται, το μίγμα γίνεται σαν μικρά μικρά κομπάκια. Αφιερώστε ένα 5 λεπτο σε αυτή τη διαδικασία. Να το δείτε να γίνεται αφράτο και να παίρνει αέρα μέσα του. Αφού διαλυθεί όλο το βούτυρο προσθέστε το αβγό. Ζυμώστε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Θέλει ελάχιστη ώρα κ προσπάθεια. Πάρτε μία ταρτιέρα και με την παλάμη και τα δάχτυλά σας στρώστε τη ζύμη. Με ένα πιρούνι τρυπήστε τη βάση και βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα και έπειτα ψήστε τη για 15 λεπτά. 

Όσο ψήνεται η βάση ανακατέψτε το γιαούρτι με τη μουστάρδα. Απλώστε το πάνω από τη βάση και έπειτα στρώστε τις ντομάτες και την πιπεριά (αν βάλετε). Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ψήστε για ακόμα 40 λεπτά. Πριν τη σερβίρετε ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.

 Μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή κρύα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου