Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Cookies με κομματάκια Σοκολάτας: κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα!

Τώρα που επιτέλους είδαμε στο τροπικό μας νησί βροχή και σύννεφα στον ουρανό, αν και ακόμα είμαστε με τα κοντομάνικα, η όρεξή μου άρχισε να ονειρεύεται πιο χειμωνιάτικα γλυκά: μπράουνις, κούκις, κέικ....Την Κυριακή, λοιπόν, την πέρασα στην κουζίνα φτιάχνοντας διάφορα καλούδια, μεταξύ των οποίων αυτά τα κούκις που εύκολα προκαλούν κουκιοεξάρτηση. Τη μυστική συνταγή ανέβασε στο μπλόγκ της η Ιωάννα Δημοπούλου http://foodjunkie.eu/2009/09/14/the-perfect-cookie/ πριν από ένα χρόνο περίπου και πρόκειται για συνταγή από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (διαβάστε το ποστ της, είναι πολύ αναλυτικό). Είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ σοκολατένιο cookie! Γίνεται εύκολα, ψήνεται γρήγορα και καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη για γλυκό. Το μόνο κακό είναι ότι τρώς και ξανατρώς και θες ακόμα περισσότερα :-(


Μπορείτε αφού φτιάξετε το μίγμα να το χωρίσετε σε μερίδες και να τις βάλετε στην κατάψυξη τυλιγμένες με μεμβράνη, ώστε όποτε θελήσετε να τις αποψύχετε από την προηγούμενη στη συντήρηση και να έχετε ανά πάσα στιγμή μαλακά φρέσκα κούκις. Να θυμάστε ότι η ζύμη σας πρέπει να μείνει οπωσδήποτε για 24 ώρες στο ψυγείο (μέχρι 72 ώρες) οπότε προγραμματίστε σωστά. Βέβαια, δείτε το θετικό του πράγματος: μπορείτε για σχεδόν 4 μέρες να έχετε φρεσκοψημένα κούκις, μαλακά και μοσχομυριστά.
Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, δείτε τί θα χρειαστείτε για να τα κάνετε όπως εγώ:

Cookies με κομματάκια Σοκολάτας

  • 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 και 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 460 γρ. σοκολάτα ή κομματάκια σοκολάτας


Κοσκινίστε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και ανακατέψτε μέσα το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. 

Στον κάδο του μίξερ βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη (αν θέλετε βάλτε περισσότερη καστανή ζάχαρη και αφερέστε από την απλή. Τα μπισκότα θα γίνουν πιο σκουρόχρωμα και λιγότερο γλυκά) και χτυπήστε τα περίπου 7 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.



Προσθέστε ένα ένα τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και έπειτα το εκχύλισμα βανίλιας.
Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε μέσα το αλεύρι. Ξεκινήστε ξανά το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και αφήστε το να ενσωματώσει τα υλικά. Μην το αφήσετε να χτυπηθεί πολύ, ίσα ίσα που να μη ξεχωρίζει το αλεύρι (10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά). Σταματήστε πάλι το μίξερ, ρίξτε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε πάλι για ελάχιστο. 

Είστε έτοιμοι! Μοιράστε το μίγμα σε μερίδες, αν θέλετε, και βάλτε το στην κατάψυξη. Αν πάλι δεν κρατιέστε και δε σας αρκούν μικρές ποσότητες βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για 24-72 ώρες (απαραίτητη η αναμονή, δυστυχώς).


Όταν θα είστε έτοιμοι για ψήσιμο προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Στρώστε στις λαμαρίνες αντικολλητικό χαρτί. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Είναι αρκετά σκληρή, αλλά δε χρειάζεται να την αφήσετε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κόψτε κομμάτια ζύμης με ένα μαχαίρι και σχηματίστε υποτυποδώς μπαλάκια ισομεγέθη. Μην τα πλάσετε για ώρα στα χέρια σας και προς θεού, μην τους δώσετε πλακουτσωτό σχήμα! Το γνωστό σχήμα τους το παίρνουν μόνα τους όσο ψήνονται, γιατί απλώνουν. Βάλτε τα μπαλάκια αραιά μεταξύ τους στη λαμαρίνα και ψήστε για 18-20 λεπτά. Εμένα μου παίρνει 18 λεπτά, αλλά να ξέρετε ότι όσο πιο μικρά τόσο πιο λίγη ώρα θέλουν. Αν κάνετε κούκις των 50 γρ. θα σας πάρει μόνο 12'. Γενικά, πρέπει να τα δείτε ότι έγιναν χρυσαφιά.
Μην επιχειρήσετε να τα βγάλετε από τη λαμαρίνα αμέσως γιατί θα είναι πολύ μαλακά. Αυτό δεν είναι ανησυχήτικο, γιατί τα κούκις ψήνονται και αφού βγουν από το φούρνο (κι όμως, γίνεται). Όταν σταθεροποιηθούν μεταφέρετέ τα σε μία σχάρα για να κρυώσουν τελείως. Κρύψτε τα σε τάπερ ή σε μεταλλικό κουτί. Διατηρούνται μια χαρά για 2-3 μέρες. Γευστικά δεν αλλοιώνονται, μόνο που γίνονται πιο τραγανά.

Αλήθεια, τί πιο ωραίο από το να ξεκινάς τη μέρα με κούκις και γαλατάκι;;;

2 σχόλια:

  1. ναι ναι,, τα τέλεια cookies!! Εγώ εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ αυτή τη συνταγή http://www.verybestbaking.com/recipes/18476/Original-NESTLÉ-TOLL-HOUSE-Chocolate-Chip-Cookies/detail.aspx
    με φουντούκια και καρύδια, αλλά έβαζα τη ζύμη με κουτάλια στη λαδόκολλα, οπότε στην εμφάνιση δεν ήταν όλα τα ίδια. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τις συμβουλές σου με τα μπαλάκια (να τα ζυγίζω κιόλας??? (γκρρρρ)

    ps: nice blog nice to meet you here ;)

    Elenh Mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elenh, σε ευχαριστώ για την παραπομπή. Στη βασική ζύμη των cookies ο καθένας προσθέτει ό,τι του αρέσει. Εγώ δεν προτιμώ τους ξηρούς καρπούς ή τις σταφίδες...Αλλά κάλλιστα ταιριάζουν πχ. 3 είδη σοκολάτας. Αυτοσχεδιάζουμε στην κουζινική :-)
    Όσο για το ζύγισμα, είμαι υπέρ γιατί το Α και το Ω στα cookies είναι το σωστό ψήσιμο. Κρίμα δεν είναι από ένα ταψί να έχεις μερικά υπέροχα μαλακά και μερικά είτε άψητα είτε πολύ τραγανά;
    See u around!

    ΑπάντησηΔιαγραφή