Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ψωμάκια "all the money"

Και όταν λέμε ψωμάκια δεν εννοούμε τα κοινά ψωμιά, αλλά αυτά που όταν ψήνονται μοσχοβολάει ο τόπος, αυτά που όταν τα κόβεις είναι αφράτα σαν μπριος (και καλύτερα ακόμα), αυτά που είναι πιο νόστιμα και από νόστιμα, και τέλος, αυτά που παραμένουν σαν φρέσκα για ποοολλές μέρες. Ταιριάζουν τέλεια με αλμυρή γέμιση αλλά και με μαρμελάδα ή μέλι. Δοκιμάστε τα απαραιτήτως. Θα τα λατρέψετε και σίγουρα, δύσκολα θα ξαναπάτε στο φούρνο της γειτονιάς σας :-)



Ψωμάκια σαν μπριός

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελλάκι μαγιά
10 γρ. αλάτι
25 γρ. ζάχαρη
200 μλ. νερό χλιαρό
75 μλ. γάλα χλιαρό
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένα

Ανακατέψτε σε ένα βαθύ μπωλ το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη. Φτιάξτε μια λακκούβα στη μέση και ρίξτε τα υγρά και το αβγό. Αρχίστε με κυκλικές κινήσεις να ανακατεύετε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι (κάπου εδώ βάλτε μέσα το ένα καθαρό χεράκι σας). Αρχίστε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Όταν σχηματιστεί η ζύμη και δεν έχει βόλους μέσα ρίξτε και το βούτυρο. Θα δείτε τη ζύμη σαν να μαλακώνει πολύ, σαν να λιώνει. Don't worry, σύντομα θα είστε happy. Επιμείνετε με το ζύμωμα για 8 λεπτάκια. Σταδιακά η ζύμη γίνεται μαλακή και ελαστική, θα την αισθανθείτε όμορφα στο χέρι. Δεν πρέπει να κολλάει, αλλά να έχει λίγη υγρασία μέσα της. 
Φτιάξτε μια μπάλα, βάλτε τη σε ένα σκεύος και σκεπάστε την με καπάκι ή πετσέτα. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει (θα διπλασιάσει τον όγκο της) για 1.30-2 ώρες [αν θέλετε μπορείτε να κάνετε από το βράδυ τη ζύμη και να την αφήσετε να φουσκώσει καλά καλυμμένη μέσα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βγάλτε την και αφήστε τη να επανέλθει]. 

Αφού έχει φουσκώσει φτάνουμε σε ένα από τα πιο ωραία στάδια: πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και απολαμβάνουμε το τσιτσίρισμα των φυσαλίδων που σπάνε!

Σχηματίζουμε μικρές μπάλες με τη ζύμη τραβώντας προς τα κάτω και μέσα τις άκρες (σκεφτείτε ένα μανιτάρι, για παράδειγμα) και τις τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε τα ζυμαράκια με αβγό ή γάλα (εγώ βάζω γάλα) και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροσούσαμο κ.τ.λ. Ξανά αφήνουμε τα ζυμαράκια να φουσκώσουν καλά για 2 ώρες περίπου (εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι έχουν γίνει χρυσαφιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου