Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η απόλυτα αρωματική λεμονάδα

 
Τα λεμόνια τα λατρεύω, όχι μόνο στο φαγητό. Τα καταναλώνω σε κάθε τους μορφή: σαν φρούτο με αλατάκι από πάνω, σαν γλυκό του κουταλιού, ως άρωμα σε γλυκά ή κρέμες, ως σορμπρέ και ως αναψυκτικό. Για ευνόητους λόγους τα αναψυκτικά δεν πολύ είναι ευπρόσδεκτα στο σπίτι μου, όμως, τα μπουκάλια της σπιτικής λεμονάδας που φτιάχνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή γεμίζουν σίγουρα ένα από τα ράφια του ψυγείου. Η μυστική συνταγή που κάνουμε έχει τις ρίζες της στην Κύπρο, όπου σε κάθε σπίτι υπάρχει σπιτική λεμονάδα όλο το χρόνο. Έτσι και στο δικό μας, η λεμονάδα είναι από τις μόνιμες κατοίκους του ψυγείου μας. Αν απορείτε πώς γίνεται να διατηρείται τόσο καιρό, η απάντηση βρίσκεται στη μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης που περιέχει ο χυμός. Γιατί πρόκειται για συμπυκνωμένο χυμό τον οποίο αραιώνουμε είτε με νερό, είτε με ανθρακούχο νεράκι, κατά βούληση.
Όμως, για να πετύχετε το απόλυτο αποτέλεσμα αρώματος και γεύσεις υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, με βασική το να διαθέτετε την παραδοσιακή χειροκίνητη μηχανή που συνθλίβει τη λεμονόκουπα όχι μόνο βγάζοντας το χυμό από το λεμονάκι αλλά απελευθερώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το αιθέριο έλαιο από τη φλούδα, το οποίο περνάει μέσα στο χυμό και κάνει τη διαφορά.


Πιστέψτε με, όσα λεμόνια και αν στίψετε, όσο αρωματικά και αν είναι, αν δε συνθλιβεί η λεμονόκουπα η λεμονάδα σας δε θα έχει το άρωμα και τη γεύση που πρέπει. Τη μηχανή αυτή που είναι ιταλική θα τη βρείτε στην Κύπρο οπωσδήποτε, σε δύο μεγέθη. Εγώ στη Ρόδο δεν την έχω εντοπίσει, ίσως να υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, ψάξτε το. 

Έτσι ανοίγει η μηχανή για να υποδεχτεί τη λεμονόκουπα


και έτσι κλείνει....


Δεύτερη προϋπόθεση είναι να μπείτε στη διαδικασία αυτή μόνο κατά το Φεβρουάριο οπότε τα λεμόνια βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους: είναι πολύ ζουμερά, αρωματικά και φτηνά.


Τρίτη προϋπόθεση είναι να έχετε ένα τουλπάνι, προκειμένου να σουρώσετε το χυμό και να κρατήσει τις ίνες του φρούτου, την πούλπα δηλαδή που αν παραμείνει μέσα στο χυμό θα δώσει ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα στο μάτι και στον ουρανίσκο. 
 

  

Τέταρτη και τελευταία προϋπόθεση είναι να έχετε υπομονή καμιά μέρα, ώστε να λιώσει η ζάχαρη.


 Στη συνταγή αυτή δε μπορώ να δώσω γραμμάρια αλλά αναλογίες. Θα πρέπει για ένα μέρος χυμού να βάλετε ενάμιση μέρος ζάχαρη. Κανονικά γίνεται με ένα προς δύο, αλλά το βρίσκω πολύ γλυκό.

Λεμονάδα

1 μέρος χυμό
1,5 μέρος ζάχαρη


Πριν ξεκινήσετε το στύψιμο των λεμονιών θα πρέπει να τα έχετε πλύνει και στεγνώσει. Έπειτα στύψτε τα, σουρώστε το χυμό σε ένα τουλπάνι, βάλτε τον σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε να απλωθεί η ζάχαρη. Μετά από λίγη ώρα θα παρατηρήσετε ότι στην επιφάνεια συγκεντρώνεται μια κίτρινη ουσία. Αυτό είναι το αιθέριο έλαιο, οπότε μην κάνετε το λάθος και το βγάλετε. Όσο περνάνε οι ώρες η ζάχαρη λιώνει μόνη της, αλλά καλό είναι περιοδικά να της «δίνετε ένα γύρο». Στην Κύπρο κανονικά όταν λιώσει η ζάχαρη ξαναπερνάνε την έτοιμη πια λεμονάδα από το τουλπάνι για να μαζέψει τυχόν μαυράκια που περιέχει η ζάχαρη. Εγώ δεν το εφαρμόζω.
Πάρτε γυάλινα μπουκάλια καθαρά και στεγνά και βάλτε μέσα το χυμό. Καλό είναι να μη γεμίσετε απευθείας ένα ένα μπουκάλι, αλλά να βάζετε λίγο χυμό στο κάθε ένα με τη σειρά. Με αυτό τον τρόπο το έλαιο που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια δεν πηγαίνει σε ένα μόνο μπουκάλι αλλά μοιράζεται σε όλα. Φυλάξτε τα μπουκάλια στο ψυγείο. Μετά από ένα διάστημα θα δείτε ότι στο λαιμό του μπουκαλιού θα έχει μαζευτεί μια πηχτή ουσία και η λεμονάδα θα μοιάζει σαν να έχει κόψει. Μην ανησυχείτε, είναι φυσικό να συμβεί αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι πριν τη χρήση να κουνήσετε καλά καλά το μπουκάλι.


Για να πιείτε τη λεμονάδα βάζετε ένα δάχτυλο από το συμπυκνωμένο χυμό στο ποτήρι και συμπληρώνετε το υπόλοιπο με νερό. Είναι ιδανικό το καλοκαίρι γιατί και δροσίζει και σβήνει τη δίψα.


13 σχόλια:

  1. και έτσι, ακόμα ένα μυστικό, προδώθηκε!
    προσυπογράφω εξ ιδίας πείρας ότι αυτή η λεμονάδα είναι καταπληκτική!
    τολμώ όμως να συστήσω και μία παραλλαγή της εν λόγω λεμονάδας : την γειτονική της Ισραηλινή (ή Παλαιστινιακή) έκδοση -διαλέγετε και παίρνετε.
    "Λεμονάντα" είναι η ...λεμοναδα όπως την περιγράφει η Αννούλα μας
    "Λεμονάνα" είναι η λεμονάδα που ρίχνουμε και ένα φύλλο μέντας μέσα ή θριμμένο φύλλο μέντας. Τώρα, σε ποιό στάδιο της παρασκευής θα γίνει αυτή η πρόσθεση -δεν το γνωρίζω.
    Πότε θα πρότεινες εσύ Αννούλα μου;Το πιο απλό μάλλον θα ήταν να γίνεται λίγο πριν προσθέσουμε το νερό πριν την πιούμε. Ε;

    κρατήστε λοιπόν τη διαφορά :
    άλλο η Λεμονάδα και άλλη η... Λιμονάνα!

    υ.γ. Άννα, πότε θα μου ξαναφέρεις ένα μπουκαλάκι ακόμα; μού τελείωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μέντα και δυόσμο μπορείς να βάλεις, εννοείται στο ποτήρι. Αλλά καλύτερα να μην το θρυμματίσεις αλλά να το λιώσεις (όπως λιώνουν τα φύλλα για να κάνουν το Μοχίτο), ώστε να βγάλει όλο το ζουμάκι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήπια κι εγώ, ήπια κι εγώ. Εμένα τις λεμονάδες (ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ "ΜΥΣΤΙΚΗ" ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑΣ ΑΝΝΑΣ)τις φτιάχνει ο χρυσός σύζυγος, αλλά τις πίνουμε αντάμα με τα τέκνα μας και τους φίλους μας. Αφήστε που ένα μπουκάλι λεμονάδα αποτελεί ένα ωραιότατο δωράκι σε πρόσωπο αγαπημένο! Ευχαριστούμεν σας...

    Νίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Εχω δεχτεί και εγώ απο πρόσωπο αγαπημένο τέτοιο δωράκι και είναι τέλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι τόσο πολύ που ανακάλυψα το blog σου. Πραγματικά βρήκα καταπληκτικές συνταγές. Η λεμονάδα φαίνεται τέλεια. Πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες. Σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες τη συνταγή μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eftychia καλωσήρθες στο Tastemixer!Πολύ χαίρομαι που έχουμε μία συμπατριώτισσα στην παρέα, η οποία όπως βλέπω φτιάχνει ονειρεμένα φαγητά και τούρτες!!Ευκαιρία, λοιπόν, για ανταλλαγή γνώσεων...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, η λεμονάδα είναι η γνωστή Κυπριακή :-).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άννα, ήρθε πάλι η ώρα της λεμονάδας σου! Μάζεψα τσάντες με λεμόνια και είμαι πανέτοιμη. Δες τι σκέφτηκα, όμως: να βάλω τη λεμονάδα σε μπουκάλια πλαστικά (από αυτά που έχουν το γάλα, εγώ παίρνω το Όλυμπος ζωής); Αν αγοράσω το μικρό γάλα, των 0,75 ml, θα μπορέσω να χαρίσω κάποια από αυτά σε φίλους(μικρό μπουκάλι=μικρή ποσότητα χυμού= περισσότερες λεμονάδες για δώρο). Τι λες, θα κρατήσει η λεμονάδα στο μπουκάλι αυτό ως το καλοκαίρι;

    Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε νομίζω ότι το πλαστικό μπουκάλι είναι κατάλληλο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ενδεχομένως τα οξέα του λεμονιού να το φθείρουν, πράγμα όχι καλό για την υγεία μας...
    Γιατί δεν αγοράζεις μπουκαλακια μικρά από ανθρακούχο νερό; Είναι και όμορφα και γυάλινα και οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις πολύ δίκιο για τα οξέα του λεμονιού και πολύ καλή ιδέα αυτή με το ανθρακούχο νερό! Θα το κάνω. Κοίταγα το μπουκάλι της μαύρης μπύρας που είναι γυάλινο,αλλά είναι και μικρούτσικο (έχω φιλόδοξα σχέδια, ετοιμάζομαι και για το κέικ μπύρας τώρα τις Απόκριες να το πάω δώρο σε φίλη) κι έλεγα "μπα,ακατάλληλο..αυτή θα είναι λεμονάδα-σφηνάκι...".

    Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου Αννα με τις λεμονάδες σου! Μου αρέσει πολύ να την πίνω το καλοκαίρι.
    Κωνσταντινα! (ανηψιά της Νατάσσας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Κωνσταντίνα! Και το χειμώνα μια χαρά την απολαμβάνουμε...αλλά άλλη δροσιά δίνει το καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όταν έρχεται η Κωνσταντίνα στο σπίτι το καλοκαίρι, μετά από λίγο θα ρωτήσει "Έχεις λεμονάδα;" και θα πιει δυο ποτηράκια. Και μες στον ενθσουσιασμό των 12,5 της χρόνων είπε να σου γράψει...Θα της δείξω την απάντησή σου αύριο που θα ξανάρθει στο σπίτι να με τριγουνίσει (=να με πειράξει με ευχάριστο τρόπο, this is dialect).

    Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή