Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αέρινη Pavlova

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν βρισκόμαστε στην Κύπρο και η νονά μου μάς έχει τραπέζι, ένα από τα γλυκά που φτιάχνει είναι το «τουρλού τουρλού». Καθόλου κολακευτικό όνομα για ένα τόσο νόστιμο γλυκό, αν και ανταποκρίνεται πλήρως στο είδος του: μαρέγκες ανακατεμένες με φρούτα, ξερά ή φρέσκα, σιρόπι σοκολάτας, καραμέλας ή φρούτων και σαντιγί. Κάτι σας θυμίζει; Σωστά, αυτό το κατά τη νονά βαπτισθέν «τουρλού τουρλού» γλυκό δεν είναι άλλο από την Ευρωπαΐα ‘Παύλοβα’, κομψή και ντελικάτη ονομασία, καθώς του πρέπει.
Πριν κανένα εξάμηνο άρχισα να πειραματίζομαι με τις μαρέγκες και κατέληξα ότι μου αρέσει η κατηγορία μίνι, εμπλουτισμένη με καρύδα. Γιατί; Γιατί ψήνονται πιο γρήγορα απ’ ότι οι μεγάλες, γίνονται πιο τραγανές και, βέβαια, πιο αρωματικές.
Με αφορμή το τραπέζι στο σπίτι γνωστού φίλου μάγειρα πριν μία εβδομάδα (σχετικό ποστ θα βγει μελλοντικά), έφτιαξα το «τουρλού τουρλού» εκμεταλλευόμενη το ότι οι φράουλες κυκλοφορούν για τα καλά στην αγορά, είναι νόστιμες και οπτικά δελεαστικές.
Στην Παύλοβα, οι μαρέγκες μπορούν να γίνουν ακόμα και αρκετές μέρες πριν, φτάνει να αποθηκευτούν σε ερμητικά κλειστή νάιλον σακούλα, για να μην υγρασιαστούν. Όσο για το στήσιμό της, αυτό γίνεται in situ, γιατί αν γίνει από πριν το μόνο σίγουρο είναι ότι το γλυκό θα νερουλιάσει και θα γίνει χάλια μέχρι να φαγωθεί.
Έχετε, λοιπόν, έτοιμες τις μαρέγκες, τις φράουλες καθαρές και κομμένες, το ίδιο και όποια άλλα φρούτα θα χρησιμοποιήσετε, τη σαντιγί σας χτυπημένη και εντυπωσιάστε το κοινό σας στήνοντας την Παύλοβα μπροστά στα μάτια τους. Εννοείται ότι ο συνδυασμός που προτείνω δεν είναι δεσμευτικός. Σκεφτείτε τι αρέσει στον ουρανίσκο σας και ικανοποιήστε τον καταλλήλως!

Pavlova
3 ασπράδια αβγού
200 γρ. ζάχαρη άχνη (αν τις θέλετε πιο γλυκές βάλτε 250 γρ.)
40 γρ. καρύδα

330ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ανακατεμένο για να γίνει κρεμώδες

Φράουλες, μπανάνες
Σιρόπι φράουλας (ή μαρμελάδα αραιωμένη με νερό)
Φιστίκι αιγίνης τριμμένο

Χτυπήστε δυνατά στο μίξερ* τα ασπράδια μαζί με μία πρέζα ζάχαρη. Όταν τα ασπράδια φουσκώσουν καλά προσθέστε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Θα δείτε ότι η μαρέγκα γυαλίζει. Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε την καρύδα. Ενσωματώστε τη ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.





Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες και βγάλτε με το κορνέ μικρά μαρεγκάκια, όχι πολύ κολλημένα μεταξύ τους, ούτε πολύ αραιά.
Ψήστε και τις δύο λαμαρίνες μαζί σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 130 για μια ώρα περίπου. Στη μία ώρα ελέγξτε τα αν έχουν στεγνώσει από μέσα. Καλό είναι να τα ξεκολλήσετε και να τα αναποδογυρίσετε, ώστε να στεγνώσουν και από την κάτω πλευρά.



Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Ανακατέψτε την απαλά με το γιαούρτι.

Σε ένα βαθύ μπολ βάλτε 1-2 κουταλιές από το μίγμα της σαντιγί. Ρίξτε από πάνω μαρεγκάκια, στη συνέχεια φρούτα, φιστίκι αιγίνης και σιρόπι φράουλας. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Σερβίρετε σε μπολάκια. Πασπαλίστε από πάνω επιπλέον φιστίκι για να «χορτάσει» περισσότερο το μάτι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου