Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτα

Νηστεία; Τί είναι αυτό;
Προφανώς μπήκατε στο νόημα. Δε νηστεύω, εννοείται, αλλά η Σαρακοστή είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου για μένα, γιατί νηστεύει η αδερφή μου. Ξαναείπα ότι για 50 μέρες δεν τρώει τίποτα, ούτε γάλα, ούτε αβγά, ούτε τυριά. Όσο για το κρέας ούτε λόγος! Αυτό είναι το πιο ευχάριστο μέρος της διαδικασίας, όσο με αφορά. Εξηγώ: η Λουκία είναι άκρως κρεατοφάγο ον, απεχθάνεται τα όσπρια, τα λαδερά και γενικά, ό,τι δεν περιέχει κρεατάκι. Σε αντίθεση με εμένα, που ποτέ δε μου λείπει το κρέας. Εντάξει δε θα πω όχι σε ένα σουβλάκι, αλλά δε θα μου λείψει η μπριζόλα στο μεσημεριανό. Προτιμώ τα λαχανικά φούρνου. Συνεπώς, αυτές τις ημέρες χαίρομαι πάρα πολύ που δεν έχουμε γκρίνια στο μεσημεριανό για τα όσπρια, τα λαχανικά κτλ. Τα τρώει και μιλιά δε βγάζει...Μάλλον δεν πρέπει να είναι τόσο απαίσια όσο λέει...
Τί γίνεται όμως με το θέμα γλυκού; Χαλβάδες και μέλια περιλαμβάνει μόνο το μενού; Κοιτάξτε, το δικό μου ρεπερτόριο γλυκών δεν υπάρχει περίπτωση να περιοριστεί σε νηστίσιμους χαλβάδες. Είμαι γλυκατζού δηλωμένη! Είναι, όμως, πρόκληση να φτιάξεις ένα γευστικό και αφράτο κέικ που να μην έχει ούτε αβγά, ούτε γάλα, ούτε βούτυρο. Σωστά;
Ένα τέτοιο κέικ έφτιαξα και σας παρουσιάζω. Είναι εντελώς αξιοπρεπές, γευστικότατο για το είδος του και γίνεται στο δεκάλεπτο, χωρίς μίξερ.

Παρακολουθήστε:

Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας

300 γρ. αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο
1 κουταλάκι baking powder
3/4 κουταλάκι σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 λοβό βανίλιας (μόνο τα σπόρια)
350 ml σοκολατούχο ρόφημα σόγιας
130 ml σπορέλαιο
μισή κονσέρβα βύσσινα κομπόστα (προαιρετικά)
μπισκοτάκια νηστίσιμα για ντεκόρ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170. Ετοιμάστε τη φόρμα σας αναλόγως: ντύστε τη με αντικολλητικό ή αλείψτε τη με λάδι και αλεύρι ή, εάν είναι σιλικόνης, μην ασχοληθείτε καθόλου.

Κοσκινήστε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα, τη βανίλια, το αλάτι και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη.
Προσθέστε το λάδι, το ρόφημα σόγιας και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα σας.
 

  Αν σας αρέσουν τα βύσσινα πάρτε όσα θέλετε και σκορπίστε τα από επάνω, πιέζοντάς τα ελαφρά να μπουν λίγο μέσα στο μείγμα. Το ίδιο κάντε και με τα νηστίσιμα μπισκότα. Ψήστε για 50 λεπτά με 1 ώρα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου