Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τα cupcakes των 30


Σήμερα γίνομαι 30. Δεν ήταν τόσο δύσκολο να φτάσω μέχρι εκεί, ούτε μου πήρε πολύ καιρό. Βέβαια, αυτό που δεν περίμενα είναι ότι με το που θα γινόμουν τριάντα θα έμενα άφωνη. Στην κυριολεξία! Η φωνή μου άρχισε να με εγκαταλείπει δειλά δειλά από χθες το απόγευμα, ώσπου σήμερα το πρωί ξύπνησα και δε μπορούσα να αρθρώσω κουβέντα! Καταβάλλω υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τοποθετήσω τη φωνή μου στις χαμηλές συχνότητες μήπως και βγει κάτι, αλλά στα ψηλά που είναι το φυσικό μου δεν υπάρχει περίπτωση. O ΩΡΛ της οικογένειας μας περιθάλπει διά τηλεφώνου και οι εντολές που έδωσε είναι: 1) αφωνία 2) Brasan 3) Aeruis 4) καραμέλες. Ήδη έχω μπει σε πρόγραμμα, αν και η αφωνία δεν είναι εύκολο πράγμα τέτοια μέρα.
Εντούτοις, είμαι στη δουλειά και έχω δίπλα μου μια κούτα cupcakes που έφτιαχνα χθες όλο το απόγευμα. Η μυρωδιά από το ουίσκι και το μπέιλις γαργαλάει το ρουθούνι μου, αντιστέκομαι όμως ακόμα.
Για άλλη μία φορά βρήκα τη μαγική συνταγή από το αγαπημένο μου smitten kitchen: cupcakes με ουίσκι, γέμιση σοκολάτας και επικάλυψη κρέμας μπέιλις.
Δεν κουράστηκα καθόλου για να φτιάξω τη βάση, μού πήρε όμως πολλή ώρα για να αδειάσω ένα ένα τα κεκάκια και να τα γεμίσω με τη σοκολάτα.
Η συνταγή διαρθρώνεται σε 4 στάδια:

Στάδιο 1ο: φτιάχνουμε τα κεκάκια
Στάδιο 2ο: φτιάχνουμε τη γκανάς σοκολάτας
Στάδιο 3ο: φτιάχουμε την επικάλυψη (frosting)
Στάδιο 4ο: αδειάζουμε τα κεκάκια, τα γεμίζουμε με τη γκανάς, τα κλείνουμε και τα στολίζουμε με την επικάλυψη.

Για να φτιάξω τα κεκάκια ΔΕ χρησιμοποίησα μίξερ, παρά μόνο ένα σύρμα. Μίξερ χειρός χρησιμοποίησα μόνο για το frosting, ενώ για τη γκανάς τη ράβδο ανάδευσης.


 Cupcakes με ουίσκυ, σοκολάτα και επικάλυψη baileys

Για τα κέικ:
1 κούπα ουίσκι
225 γρ. βούτυρο
3/4 κούπας κακάο κοσκινισμένο
2 κούπες αλεύρι
2 κούπες ζάχαρη (έβαλα 1,5)
1 1/2 κουταλάκι σόδα
3/4 κουταλάκι αλάτι
2 αβγά
2/3 κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά (η συνταγή έλεγε ξινή κρέμα που εμείς εδώ δεν έχουμε)

Για τη γέμιση γκανας:
 220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2/3 κούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1-2 κουταλάκια ουίσκι (εγώ δεν έβαλα)

Για την επικάλυψη:
2,5-3 κούπες ζάχαρη άχνη
113 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3-4 κουταλιές Baileys

Voila το τι έκανα:

Για τα κεκάκια:

Σε μέτρια φωτιά σε κατσαρόλα έβαλα το ουίσκι μαζί με το βούτυρο για να λιώσει. Μόλις έλιωσε το βούτυρο έριξα μέσα το κακάο και τα ανακάτεψα με το σύρμα. Το άφησα στην άκρη για να κρυώσει λίγο.

Σε μία λεκάνη ανακάτεψα το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη σόδα.

Σε ένα βαθύ μπολ χτύπησα τα αβγά με την κρέμα, ίσα ίσα για να ομογενοποιηθούν. Μέσα στα αβγά πρόσθεσα το μίγμα ουίσκι-κακάο-βούτυρο και τα ανακάτεψα με το σύρμα.

Κουταλιά κουταλιά πρόσθεσα μέσα στο μίγμα σοκολάτας τα στερεά υλικά ανακατεύοντας.

Έστρωσα σε ειδικές φόρμες για κεκάκια αντικολλητικές φόρμες, προθέρμανα το φούρνο στους 170 βαθμούς και έψησα την κάθε λαμαρίνα για 17 λεπτά. Άφησα τα κεκάκια να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.

Για τη γκανας σοκολάτας:
Ζέστανα την κρέμα γάλακτος και μόλις άρχισε να φουσκώνει την έριξα πάνω από την κουβερτούρα. Το άφησα για 1 λεπτό μέχρι να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και μετά το ανακάτεψα με τη ράβδο. Τέλος έριξα μέσα και το βούτυρο και ανακάτεψα με τη σπάτουλα για να λιώσει. Το άφησα για λίγο στο ψυγείο.

Για την επικάλυψη:

Χτύπησα το βούτυρο καλά μέχρι να αφρατέψει. Σταδιακά άρχισα να ρίχνω μέσα την άχνη. Το μείγμα γινόταν όλο και πιο σφιχτό από κάποια στιγμή. Ήρθε όμως και μαλάκωσε ωραία μόλις έριξα μέσα τις 3 κουταλιές μπέιλις.

Για τη συναρμολόγηση:

Από ένα μπουκάλι νερό έκδοσης sport πήρα την πάνω πάνω πλαστική τάπα και με αυτή έκοψα μικρά κυκλάκια στο κέντρο του κάθε κέικ. Με ένα μαχαιράκι έκανα βαθύτερες χαρακιές, ώστε να βγει ένα ‘καπάκι’ και να δημιουργηθεί μία τρύπα. Γέμισα κάθε τρύπα με γκανάς σοκολάτας και τις ξαναέκλεισα με το προαναφερθέν ‘καπάκι’. Αφού τελείωσα αυτό το στάδιο έβαλα την επικάλυψη μέσα σε ένα κορνέ και στόλισα με μικρές ροζέτες κάθε κεκάκι.

Τα έβαλα στο ψυγείο για το βράδυ και σήμερα, από το πρωί, κερνάω τους συναδέλφους. Εννοείται ότι είναι πολύ πιο απολαυστικά αν τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή αν τα βάλετε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Έρχονται και γίνονται της ώρας, ζεστά και μυρωδάτα!

3 σχόλια:

  1. Πραγματικά φαίνονται υπέροχα! Θα ήθελα πολύ να τα φτιάξω και να τα δοκιμασω! Και μόνο που είπες ότι έχουνε baileys φανταζομαι πόσο νόστιμα θα είναι! :)
    Χρόνια πολλά για τα γενέθλια σου, αν και με καθυστέρηση μερικών ημερών. Ελπίζω να είσαι ήδη καλύτερα και να μπορείς πλέον να μιλήσεις!
    Έχεις ένα υπέροχο blog! Λατρεύω τις ιδέες και τις συνταγές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Call me M, καλωσόρισες στο μπλογκάκι μου. Ευχαριστώ για τις ευχές και για τις όμορφες λέξεις με τις οποίες στόλισες την ανάρτησή μου. Πλέον μιλάω σχεδόν κανονικά, αν και συνεχίζω την αγωγή. Χαίρομαι που θα τα λέμε από εδώ! Και επειδή σε κόβω για δημιουργικό πνεύμα, περιμένω γευσιγνωμίες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρέχουν τα σάλια μου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή