Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Cookies με φράουλες, λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης


Είπα αυτή τη φορά να το γυρίσω στα cookies-μεγάλη λατρεία και αυτά φτάνει να είναι πετυχημένα. Τί εννοώ πετυχημένα; Όχι μόνο πρέπει να είναι νόστιμα, αλλά πρέπει να έχουν τη σωστή υγρασία και το σωστό κρίτσι κρίτσι. Αν ένα κούκι είναι πολύ τραγανό αυτομάτως εντάσσεται στην κατηγορία μπισκότου, εάν πάλι είναι πολύ μαλακό είναι απερίγραπτα χάλια και ως εκ τούτου, αταξινόμητο. Το καλό το κούκι πρέπει γύρω γύρω να είναι τραγανό και στη μέση μαλακό.
Γενικά είμαι της σοκολάτας, γι' αυτό και η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα cookies με κομματάκια σοκολάτας, όπως αυτά εδώ. Όμως, μιας και οι ζέστες ξεκίνησαν και η σοκολάτα μπορεί να μείνει για λίγο στην άκρη, είπα να πειραματιστώ με κάτι πιο ανοιξιάτικο, τις φράουλες. Μόνο που στην περίπτωσή μας οι φράουλες που χρησιμοποίησα δεν είναι φρέσκες αλλά αποξηραμένες. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σωστή επιλογή, γιατί αν βάλεις ζωντανή φραουλίτσα στο κούκι, μέσα στο φούρνο φαντάζομαι ότι θα δημιουργηθεί το χάος με τις φράουλες να βγάζουν τα ζουμιά τους μέσα στη ζύμη...Κινήθηκα από την ασφαλέστερη οδό, αν όμως έχετε αντίθετη άποψη, παρακαλώ σχολιάστε!
Οι φράουλες παντρεύονται τέλεια με μαύρη σοκολάτα, είπαμε όμως, ας προσεγγίσουμε μία πιο εναλλακτική πρόταση. Λευκή σοκολάτα, ίσως; Ω, ναι! Και όχι μόνη της αυτή αλλά μαζί με πράσινο φιστίκι Αιγίνης. Νομίζω ότι πρόκειται για ιδανικό συνδυασμό.

Η ποσότητα της ζύμης που προκύπτει είναι αρκετά μεγάλη, διατηρείται όμως στο ψυγείο για τρεις μέρες, έτσι μπορείτε κάθε μέρα να ψήνετε φραουλοcookies και να είναι φρεσκότατα. Διαφορετικά, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε μικρά πακέτα, να την τυλίξετε καλά σε μεμβράνη και να την καταψύξετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε όταν σας "μυρίσουν" είναι να αποψύξετε το πακέτο από την προηγούμενη μέρα μέσα στη συντήρηση.

Περιττό να σας πω ότι ονειρεύομαι αύριο να απολαμβάνω τα cookies μου στη δουλειά, μετά την πρωινή βουτιά, παρέα με ένα ποτήρι γάλα. Τέλειο πρωινό!



Cookies με φράουλες, λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης
  • 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 και 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη
  • 300 γρ. ξερές φράουλες χοντροκομμένες
  • 100 γρ, φιστίκι αιγίνης χονγροκοπανισμένο

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινήστε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ανακατέψτε στον κάδο του μίξερ τις ζάχαρες και προσθέστε το βούτυρο.

 
Βάλτε τα να χτυπηθούν για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να αποκτήσετε μία άσπρη αφράτη ζύμη. Καλό είναι να 'καθαρίζετε' με μία σπάτουλα γύρω γύρω τον κάδο.
Ρίξτε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να ενσωμετωθεί το πρώτο πριν ρίξετε το δεύτερο. Προσθέστε και τη βανίλια.

Σταματήστε το μίξερ και με μιας ρίξτε μέσα τα στερεά κοσκινισμένα υλικά. Χτυπήστε απαλά για ελάχιστο χρόνο, ίσα ίσα να μη φαίνεται το αλεύρι.
Ρίξτε τις φράουλες, τη σοκολάτα και το φιστίκι και ενσωματώστε τα στη ζύμη χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.






Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη με μία μεμβράνη για 24 ώρες.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες. Πάρτε ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων από τη ζύμη που έχετε μόλις βγάλει από το ψυγείο και σχηματοποιήστε το, χωρίς να το παιδέψετε, σε μπαλάκι. Δεν είναι απαραίτητο να είναι καλαίσθητο, γιατί με το ψήσιμο θα πάρει μόνο του σχήμα cookie.

 
Ψήστε για 12 λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα για λίγο πάνω στη λαμαρίνα. Τα κούκις συνεχίζουν να ψήνονται πάνω σε αυτή.
Τέλος, αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα. Αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται για 2 ημέρες. Όχι ότι μετά χαλάνε, απλά γίνονται πιο τραγανά.

Βουτήξτε τα μέσα σε ένα ποτήρι γάλα και νιώστε να απογειώνεστε γευστικά σε άλλο τόπο και χρόνο!



4 σχόλια:

  1. Τι ωραία χρώματα στις φωτογραφίες!!!! Θυμίζουν ουράνιο τόξο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρώματα ναι, αλλά μας λείπει το πορτοκαλί Άντζελα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είχα προσέξει ποτέ ότι πωλούνται αποξηραμένες φράουλες!

    Elenh Mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, πωλούνται! Εγώ τις αγόρασα από το μαγαζάκι που είναι μπροστά από τον ΑΒ. Μια φίλη μου λέει ότι είναι οι καλύτερες που έχει βρει. Έχει ένα σωρό αποξηραμένα φρούτα προς ανακάλυψη και ακόμα το αμελώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή