Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κορμός με κάστανο

Κανονικά θα έπρεπε εδώ και πολλές μέρες να είχα φτιάξει μια ανάρτηση με ευχές, "χρόνια πολλά, καλή χρονιά" και τα τοιαύτα, όμως γενικώς μού τη δίνει αυτή η τόσο τυποποιημένη καλοσύνη που μας πιάνει όλους μας ξαφνικά και μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, γι' αυτό αρνήθηκα να μπω στον κόπο να ακολουθήσω ωσάν προβατάκι την πεπατημένη και καθώς πρέπει οδό.
Οι μέρες των διακοπών πέρασαν γρήγορα και πολύ οικογενειακά, με τραπεζώματα και μπόλικο φαγητό σχεδόν κάθε βράδυ (!), περιορισμένα ψώνια και πολύ χώσιμο στην κουζίνα, πράγμα μη αναμενόμενο...Από όσα έφτιαξα διάλεξα ως πρώτο ποστ του 2012 να παρουσιάσω τον Κορμό με γέμιση κάστανο που στο εξωτερικό είναι συνδεδεμένος με τα Χριστούγεννα. Συνήθως αυτοί οι κορμοί έχουν για γέμιση σαντιγί ανακατεμένη με πουρέ κάστανο, όμως εγώ προτίμησα μια άλλη εκδοχή πιο ελαφριά και ενδαφέρουσα γευστικά.
Δε λέω ότι είναι το πιο γρήγορο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε, όμως αν έχετε χρόνο και διάθεση τολμήστε το, οι καλεσμένοι σας θα το ευχαριστηθούν.

Κορμός με κάστανο

Για το παντεσπάνι

60 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουρ
20 γρ. κακάο
1/2 κουταλάκι Baking powder
1 πρέζα αλάτι
3 αβγά χωρισμένα
35 ml κρύο νερό
120 γρ. ζάχαρη

Για την κρέμα κάστανο

200 γρ. μασκαρπόνε
125 γρ. κρέμα κάστανο (στα μεγάλα σουπερμάρκετ)
1 κουταλάκι άχνη
1 βανίλια 

Για την επικάλυψη σοκολάτας

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
125 γρ. νερό ζεστό

Ξεκινήστε με ένα τριπλό κοσκίνισμα του αλευριού, του κορν φλάουρ, του κακάο, του baking powder και του αλατιού.
Χτυπήστε δυνατά στο μίξερ τους κρόκους με το νερό για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε δυνατά για 5 λεπτά.
Προσθέστε σιγά σιγά τα στερεά υλικά στο μείγμα των αβγών. Θα σφίξει αρκετά, δεν πειράζει όμως γιατί θα μαλακώσει και πάλι με τη μαρέγκα που θα προσθέσετε.

Χτυπήστε δυνατά τα ασπράδια σε μαρέγκα και με απαλές κινήσεις ενσωματώστε τη στο παραπάνω  μείγμα.


Πάρτε μια λαμαρίνα, στρώστε αντικολλητικό χαρτί, ζωγραφίστε πάνω ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διαστάσεων 20x30 και απλώστε σε αυτό το μείγμα.
 
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 12-15 λεπτά.
Δύο λεπτά αφού βγάλετε το παντεσπάνι σας τυλίξτε το, ώστε να γίνει ένας κορμός. Αφήστε το για μερικά λεπτά για να πάρει σχήμα και έπειτα ξεδιπλώστε το προσεκτικά ξεκολλώντας το αντικολλητικό χαρτί.



Η κρέμα μασκαρπόνε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε τη στο μίξερ και χτυπήστε τη δυνατά με την άχνη και τη βανίλια. Αφού μαλακώσει προσθέστε την κρέμα κάστανο και ανακατέψτε για πολύ λίγο.


Ανοίξτε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώστε την κρέμα κάστανο. Τυλίξτε προσεκτικά, σφίγγοντας όσο μπορείτε. Για πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα κόψτε διαγώνια τις άκρες. Τοποθετήστε τον κορμό σε μια πιατέλα.


Θαυμάστε τη μαμαδίσια χείρα βοηθείας, απαραίτητη για να φωτογραφίζω...
Τεμαχίστε την κουβερτούρα, βάλτε τη σε ένα μπολ και προσθέστε το ζεστό νερό. Αφήστε για 30 δευτερόλεπτα χωρίς να ανακατεύετε και έπειτα βοηθήστε τη σοκολάτα να λιώσει μέσα στο νερό ανακατεύοντας απαλά. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει. Έπειτα χτυπήστε το δυνατά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαν μους. Με αυτή τη μους διαίτης επικαλύψτε τον κορμό σας, στολίστε τον και βάλτε τον στο ψυγείο για καμιά ώρα, μέχρι να σφίξει. Voici  το αποτέλεσμα!
 


9 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που δεν έχω πια διακοπές κι έτσι μαγειρεύω μόνο τα της καθημερινότητας. Αλλιώς...Λίστα έχω να φτιάξω από όσα κατά καιρούς προτείνεις! Κι ο κορμός μου φαίνεται τέλειο δώρο για επίσκεψη σε φίλους,όταν βρεθώ στο τσακίρ κέφι να τον φτιάξω... Καλό χειμωνιάτικο βράδυ!

    Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αφού κατέγραψα στο μπλογκ σου τις συνειρμικές μου σκέψεις, ώρα να απαντήσω και στο αν ξελιγώθηκα: ε,ναι λοιπόν! Υπάρχουν λέξεις που από μόνες τους μας "φτιάχνουν": κορμός, σοκολάτα, κάστανο, κρέμα είναι για μένα μερικές από αυτές.Το μασκαρπόνε μου φέρνει συνειρμούς τιραμισού. Σκέψου τώρα να διαβάζω και την εκτέλεση της συνταγής και να βλέπω και τις φωτογραφίες, ειδικά την τελευταία..

    Νατάσσα ΙΙΙ για σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Praline, νομίζω πλέον ότι έχεις ξεφύγει για τα καλά... Από τότε που σε γνώρισα έχω παχύνει διότι δεν μπορώ να αντισταθώ σε όσα φτιάχνεις... Έλεος... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή