Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Light Spring Rolls με φύλλο ρυζιού

 
Ανέκαθεν μου άρεσε η κινέζικη κουζίνα. Και σε εμένα και στην αδερφή μου. Τον καιρό όμως που ήμασταν μικρές η Ρόδος δεν διέθετε κινέζικο εστιατόριο. Δε φαντάζομαι να φαντάζεστε ότι είμαι τόσο μεγάλη! Απλά, την εποχή εκείνη το νησί διέθετε μόνο ταβέρνες και παρακμιακά τουριστικά εστιατόρια, τα οποία δε λένε με τίποτα να επηρεαστούν από καμία κρίση! Την κινέζικη κουζίνα, λοιπόν, τη δοκιμάσαμε πρώτη φορά στην Κύπρο και γίναμε φανατικές της από τότε. Φανταστείτε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλαμε να πάμε στην Κύπρο ήταν και το να φάμε κινέζικα. Με τον καιρό κινέζικα εστιατόρια ξεφύτρωσαν και στη Ρόδο, ίσως όχι τόσο ανώτερης ποιότητας όσο τα της Κύπρου, όμως μας κάλυπταν. Βεβαίως, οι συγγενείς εκ Κύπρου ακόμα και τώρα όταν τους επισκεπτόμαστε φροντίζουν να μας τραπεζώσουν σε κινέζικο εστιατόριο!
Εννοείται ότι τα spring rolls είναι συνώνυμα της κινέζικης κουζίνας. Αυτό όμως που δεν ήξερα ήταν η εναλλακτική τους εκδοχή, νόστιμη και light, την οποία μας γνώρισε η Chuong, ιδιοκτήτρα του εστιατορίου Asian Meze στη Ρόδο. Πρόκειται για το μακράν καλύτερο ασιατικό εστιατόριο του νησιού! Γι' αυτή την εκδοχή χρησιμοποιείται φύλλο ρυζιού αντί για κοινό φύλλο, το οποίο δεν τηγανίζεται αλλά μουσκεύεται σε νερό για περίπου ένα λεπτό. Μέσα μπορείς να τυλίξεις ό,τι λαχανικά θέλεις ή και κομμάτια κρέας (ψημένα, ε;) συντροφιά με νούντλς ρυζιού. Από πάνω ρίχνεις την αγαπημένη σου κινέζικη σάλτσα και μέσα σε μερικά λεπτά απολαμβάνεις το ταξίδι στην Κίνα, γρήγορο, γευστικό, οικονομικό και καθόλου βαρύ για το στομάχι.
Σας παρουσιάζω την δική μου δημιουργία που περιλάμβανε ψιλοκομμένο λάχανο, τριμμένο καρότο, ψαχνό από φτερούγες κοτόπουλο (είχαν περισσέψει από άλλο φαγητό), νούντλς ρυζιού, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Για πιο κινέζικη εκδοχή βάλτε και φύτρες σόγιας ή φασολιών.

Νομίζω ότι είναι ένας μεζές που τόσο άνετα προσαρμόζεται στα γούστα του καθενός αλλά και στο περιεχόμενο του ψυγείου, οπότε δε δίνω υλικά και ποσότητες.

Τα φύλλα ρυζιού τα βρήκα στο σούπερ μάρκετ που έχει και του πουλιού το γάλα. Για να τα χρησιμοποιήσω πήρα μια καθαρή πετσέτα, την άπλωσα στον πάγκο, έβαλα δίπλα ένα μπολ με κρύο νερό και μέσα σε αυτό έβαζα ένα-ένα τα φύλλα ρυζιού μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζοντάς τα από το νερό τα άπλωνα πάνω στην πετσέτα, τα σκούπιζα από το περιττό νερό και τα γέμιζα με τα λαχανικά και τα νούντλς. Τα τύλιγα, τους έριχνα μια πικάντικη κινέζικη σάλτσα και τα καταβρόχθιζα...Σκέτη κόλαση, χωρίς θερμιδικές τύψεις, ευτυχώς.
Πάρτε μια γεύση από τη διαδικασία...






Απορείτε πώς ψήνονται τα νούντλς ρυζιού; Βράστε νερό και εκτός φωτιάς ρίξτε μέσα τα νουντλς. Ανακατέψτε τα λίγο και αφήστε τα μερικά λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Γρήγορο;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου