Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Αφράτες, μυρωδάτες Ελιόπιτες

Πρόκειται για την αγαπημένη πίτα του αγαπημένου μου. Συνταγή από τη γιαγιά Λουκία, εκ Κύπρου. Γενικώς οι ελιές έχαιραν μεγάλης εκτίμησης στο σπίτι της τόσο, ώστε με τον παππού τις έτρωγαν για πρωινό μαζί με ψωμί. Όσες ελιόπιτες (ή ελιωτές κατά τη γιαγιά) έχω συναντήσει μοιάζουνε περισσότερο με μικρά ψωμάκια παρά με αυτήν εδώ την αφράτη αλλά μη ψωμοειδή εκδοχή. Ιδιαίτερο δε χαρακτήρα αποκτούν από το μείγμα κρεμμυδιού-δυόσμου που τις αρωματίζει υπέροχα. Εμείς τις απολαμβάνουμε όλες τις ώρες: για πρωινό, για σνακ, με τον καφέ αλλά και για βραδινό.
Σας εγγυώμαι ότι όχι μόνο δε θα ταλαιπωρηθείτε για να τις φτιάξετε αλλά θα γίνετε και φανατικοί τους.

Ελιόπιτες
(ακολουθώντας τη δοσολογία της γιαγιάς)

1 κούπα ανθρακούχο πορτοκαλάδα
1 κούπα παρά 2 δάχτυλα ελαιόλαδο
4 κούπες αλεύρι
4 κουταλάκια Baking Powder
1/2 κουταλάκι αλάτι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές ξερό δυόσμο (κατά βούληση)
4-8 ελιές μαύρες, αλατισμένες και ζαρωμένες δηλαδή ζούπες

Πάρτε μια μεγάλη λεκάνη, ρίξτε μέσα το λάδι και την πορτοκαλάδα. Από πάνω ρίξτε το αλεύρι, το Baking Powder και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώστε για ένα δεκάλεπτο (αν βαριέστε αφήστε το μίξερ να το κάνει). Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει. Αφήστε τη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί κανένα τεταρτάκι.

Ψιλοκόψτε στο χέρι ή στο μούλτι το κρεμμύδι. Με τα χέρια σας τρίψτε από πάνω το δυόσμο και ανακατέψτε


 Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ισομερή τεμάχια. Ανοίξτε τα ένα-ένα σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Προσέξτε να ανοίξετε το ζυμάρι αρκετά λεπτό, διαφορετικά, όταν ψηθεί και φουσκώσει θα είναι πολύ χοντρό. Απλώστε από πάνω αρκετό από το μείγμα κρεμμυδιού και ψιλοκόψτε 1-2 ελιές. Αν θέλετε μπόλικη ελιά βάλτε 2. Αν δε θέλετε αρκετή βάλτε 1. Αρχίστε να ρολάρετε το φύλλο από τη φαρδιά του πλευρά.
 Τοποθετήστε τα μπαστούνια στο ταψί αραιά μεταξύ τους. Αν σας αρέσει το σουσάμι, πριν τα βάλετε στο ταψί κυλίστε τα μέσα σε σουσάμι. Τα κυλάμε και δεν τα πασπαλίζουμε για να κολλήσει καλά το σουσάμι. Κόψτε λοξά τα μπαστούνια σε μικρά κομμάτια. Ψήστε για περίπου μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
 Δεν είναι υπέροχες;;;


7 σχόλια:

  1. Από τα χέρια σου είναι απλά τέλειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραδοσιακο, νοσταλγικο, οικογενειακο like!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορείτε παρακαλώ να μου εξηγήσετε λίγο περισσότερο για το είδος των ελιών; Δηλαδή αν θα τις πάρω από την υπεραγορά...ποιό είδος θα πάρω; τις κανονικές κυπριακές μαύρες ή τις ζαρωτές της Θάσου; Ευχαριστώ, Φραντζέσκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και δε γνωρίζω τα δύο είδη, βλέποντας τις ζαρωτές Θάσου στο google, θεωρώ ότι είναι αυτές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή