Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Μαλακό κέικ σοκολάτας


Νομίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνταγή με σοκολάτα που αναρτώ πριν την ουσιαστική έλευση του καλοκαιριού, αν και έτσι όπως το πάει ο καιρός το κλίμα του νησιού κοντεύει να γίνει τροπικό...
Αυτό το κέικ δεν είναι σαν τα στεγνά που έχουμε συνηθίσει, ούτε όπως αυτά που πριν μερικά χρόνια έγιναν μόδα, με τη ρευστή σοκολάτα στη μέση (η οποία συνήθως μύριζε αλευρίλα). Είναι πολύ σοκολατένιο, και αν ψηθεί σωστά παραμένει μέσα μαλακό, moisty, αγγλιστί. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν και έχει αρκετή ζάχαρη διατηρεί λίγη σοκολατένια πικράδα λόγω του μπόλικου κακάο. Εμένα αυτό μου αρέσει πολύ, όμως αν προτιμάτε το κέικ πολύ γλυκό αυξήστε τη ζάχαρη έως και κατά μια κούπα. Ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο! Όταν δείτε να έχει αποκτήσει μια στιβαρη κρούστα βγάλτε το από το φούρνο. Μπορεί εσωτερικά να σας φαίνεται πολύ υγρό, δεν πειράζει. Όταν κρυώσει θα σφίξει και θα κόβεται κανονικά.
Δείξτε αυτοσυγκράτηση, κόψτε το μόνο αφού θα έχουν περάσει αρκετές ώρες από τη στιγμή που θα βγει από το φούρνο και θα έχει κρυώσει για τα καλά. Στην ανάγκη φτιάξτε το βράδυ και κόψτε το το πρωί!

Μαλακό κέικ σοκολάτας 
½ κουπα ζεστό νερό
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
2 κούπες αλεύρι
¾ κούπας κακάο, κοσκινισμένο
1 κούπα ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι αλάτι
5 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
½ κούπα ζάχαρη
¾ κούπας καστανή ζάχαρη
280 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για αρχή ετοιμάζω τη φόρμα. Την αλείφω με λίγο βούτυρο ή λάδι (όχι υπερβολές) και πασπαλίζω με κακάο.
Ανακατεύω στο μίξερ τη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη μαζί με το βούτυρο.
Όσο αυτά χτυπιούνται λιώνω την κουβερτούρα μέσα στο ζεστό νερό και χτυπάω ελαφρά τα αβγά μαζί με τη βανίλια. Μιλάμε για φυσική βανίλια, οπότε αυτό σημαίνει ότι την κόβουμε κάθετα και με μαχαίρι αφαιρούμε τα πολύτιμα σποράκια. Αυτό που περισσεύει εγώ το βάζω σε ένα βάζο με ζάχαρη, η οποία έτσι αρωματίζεται με βανίλια.

Μέσα στο μίγμα βούτυρο-ζάχαρη προσθέτω αργά, στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, τη λιωμένη σοκολάτα.
Το αποτέλεσμα θα είναι λίγο αποκρουστικό, δεν πειράζει καθόλου...

Ρίχνω μέσα το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη και το κακάο (τα οποία καλό είναι να έχω ανακατέψει από πριν σε ένα μπολ) και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Δε θέλει πολύ χτύπημα...
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, αναλόγως της ισχύος του φούρνου σας.

Αυτό είναι το θεσπέσιο και μυρωδάτο αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω ότι ξεχνάμε για λίγο την ύπαρξη του λαχταριστού γλυκού μας, μέχρι να κρυώσει εντελώς, μα εντελώς.

Αν έχετε όρεξη για επιπλέον γεύση και θερμίδες ρίξτε του από πάνω ένα γλάσο χρησιμοποιώντας 200 γρ. κουβερτούρα και 200 γρ. κρέμα γάλακτος.


4 σχόλια:

  1. Άννα μου, τι συνταγή είν΄αυτή! Μμμμμ.... ανυπομονώ να τη μοιραστώ με φίλους!Μου αρέσει που βάζεις καστανή ζάχαρη, γιατί την προτιμώ και στον καφέ. Και που κοσκινίζεις το κακάο, προφανώς για να αφρατέψει το κέικ. Και τι ωραίο κόλπο αυτό με τη βανίλια, που αρωματίζει μετά τη ζάχαρη (και κατ' επέκταση και τον καφέ σου..)
    ΥΓ Σε ευχαριστώ πολύ για τη δοσολογία με τις κούπες. Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα καλή μου,
    το κακάο πάντα το κοσκινίσουμε γιατί συνήθως έχει "κομπάκια" που δε διαλύονται με το ανακάτεμα. Είναι πράγματι ένα πολύ σοκολατένιο κέικ. Σκέφτομαι, μάλιστα ότι αν το διατηρήσουμε στο ψυγείο θα είναι πολύ ωραίο και για το καλοκαίρι.
    Πάντως, όσον αφορά τις δοσολογίες, μια ηλεκτρονική ζυγαριά είναι από τα μαστ στην κουζίνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένη σοκολάτα με κάθε καιρό. Σίγουρα θα είναι ωραίο κρύο αυτό το κέικ. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από το πρωί σκέφτομαι να το ξαναφτιάξω στην παγωμένη του εκδοχή...Ελπίζω να συγκρατηθώ, manousina...

    ΑπάντησηΔιαγραφή