Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Τα OREOτερα OREOS




Τον Δεκαπενταύγουστο τον πέρασα στην Κάσο, φιλοξενούμενη από τη Νίτσα και τον Ηρακλή. Μέρες πριν αναρωτιόμουν τί φαγώσιμο να πάρω μαζί μου, που να το εκτιμάνε και αυτοί και ο γιος τους. Χαζεύοντας στο σούπερ μάρκετ το μάτι μου έπεσε πάνω στα μπισκότα Oreo και αμέσως θυμήθηκα ότι τόσο η Νίτσα όσο και τα παιδιά της πεθαίνουν γι' αυτά. Έριξα μέσα στο καλάθι 2 πακέτα τα οποία εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt μόλις επιδόθηκαν στους παραλήπτες τους. Θυμάμαι με πόση ηδονή μασουλούσε η φίλη μου τις 40 θερμίδες του κάθε μπισκότου. Ρωτώντας την αν σκέφτηκε να φτιάξει μόνη της oreo ήταν κατηγορηματική ότι καλά τα σπιτικά καλούδια, αλλά τέτοια γεύση αποκλείεται να την πετύχεις. Αυτή η άρνηση αποτυπώθηκε στο μυαλό μου και θέλησα να πειραματιστώ προκειμένου να επιβεβαιώσω την άποψή της. Χθες, στην ιστοσελίδα http://www.smittenkitchen.com/ βρήκα την παρακάτω συνταγή, η οποία αναπαράγεται αυτούσια σε δύο ακόμα σάιτς. Σε όλες τις περιπτώσεις τα σχόλια ήταν πολύ θετικά. Δεν έχασα λεπτό: κράτησα τις σημειώσεις μου, πήγα και αγόρασα το καλύτερο κακάο και σήμερα, μετά τη βουτιά στη θάλασσα, ρίχτηκα στη "μάχη του όρεο". Η συνταγή είναι ΠΑΝεύκολη και γρήγορη. Γευστικά είναι ανώτερα των μπισκότων εμπορίου, με μόνη διαφορά στην υφή τους: μου έγιναν μαλακά, λίγο σαν κεκάκι. Μου αρέσει όμως εξαιρετικά σαν αποτέλεσμα. Ίσως, αν τα έψηνα περισσότερα να γινόντουσαν πιο τραγανά, ίσως όμως και πιο σκληρά. Θα το δοκιμάσω μελλοντικά για να αποφασίσω ποια βερσιόν με καλύπτει περισσότερο. Ένα όμως έχω να σας πω. Πριν μία ώρα που έφερα άρον-άρον τη Νίτσα εδώ για να μου πει τη γνώμη της ήταν ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΗ! Ούτε το μαλακό του πράγματος την ενόχλησε. Και να σημειωθεί, παρακαλώ, ότι έχει μείνει μέχρι τα 6 της στις ΗΠΑ, άρα η γεύση αυτή είναι χαραγμένη στις παιδικές της αναμνήσεις. Της αφιερώνω αυτό το ποστ.



OREOS, ο βασιλιάς των γεμιστών:

Για τα μπισκότα:

1 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1/2 κούπα κακάο κοσκινισμένο
1 κούπα ζάχαρη
1 κ. καφέ σόδα
1/4 κ. καφέ μπέκιν
1/4 κ. καφέ αλάτι
1 μεγάλο αβγό
1 κούπα και 2 κουταλιές σούπας βούτυρο (περίπου 150 γραμμάρια) σε θερμοκρασία δωματίου


Για την κρέμα:
(εδώ δίνω τη μισή δόση, η οποία ήταν υπερ-αρκετή για την ποσότητα των μπισκότων)

1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1/4 κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κούπας μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 λοβό βανίλιας

Προθερμάνετε στο φούρνο στους 190 βαθμούς και στρώστε με λαδόχαρτο 2 λαμαρίνες.
Βάλτε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη σόδα, το μπέκιν. Ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι. Ρίξτε το βούτυρο και το αβγό. Αρχίστε να το ζυμώνετε σε χαμηλή ταχύτητα, ίσα ίσα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνουν μάζα.
Πάρτε με ένα κουταλάκι του γλυκού μία μικρή ποσότητα ζύμης και πλάστε μικρά μπαλάκια.
Αν κολλάει πολύ στα χέρια σας υγράνετέ τα ή βάλτε για λίγο τη ζύμη στο ψυγείο. Εγώ δε χρειάστηκε να το κάνω. Αφήστε μεταξύ τους στη λαμαρίνα απόσταση 2 εκατοστών περίπου. Αφού κάνετε τα μπαλάκια, με την παλάμη σας πλακουτσώστε τα λιγάκι-όχι πολύ γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν μόνα τους. Ψήστε τα για 9 λεπτά, βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε τα να σταθεροποιηθούν γιατι θα είναι πολύ μαλακά και μετά μεταφέρετέ τα σε μία σχάρα για να κρυώσουν.

Πλύντε τον κάδο του μίξερ, στεγνώστε τον και βάλτε μέσα το βούτυρο για να φτιάξετε την κρέμα. Χτυπήστε το ελαφρά και προσθέστε τη μαργαρίνη, τη βανίλια και σιγά σιγά τη ζάχαρη. Χτυπήστε το αρκετά, μέχρι να γίνει άσπρο και αφράτο.
Πάρτε ένα μπισκότο, βάλτε στο κέντρο του ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα και πατικώστε το από πάνω με άλλο ένα μπισκότο στριφογυρίζοντάς το ελαφρά για να απλωθεί η κρέμα. Φυλάξτε τα σε ένα τάπερ.

Ελπίζω να μη σας "καταστρέψει" αυτή η συνταγή, γιατί πώς να το κάνουμε; Τα oreos είναι ο βασιλιάς των γεμιστών μπισκότων!

5 σχόλια:

  1. kalws hr8es sto bloggin' Annoula!!!!!!!!!!!!teleio to blogidio krima pou ta xeria mou den pianoun me tipota sta glyka!!! exw omws na dhlwsw pws o,ti exw faei ap' ta xeria sou einai aplws...8eiko!

    Filakia!!!!!!!!!!!1
    Foteini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aννα, έκανα ΕΠΙΤΟΠΟΥ τα μπισκοτάκια, αμέσως μόλις είδα τη συνταγή. Είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα (πιο πολύ ώρα μου πήρε να διαβάσω τη συνταγή, παρά να τη κάνω). Φυσικά, εξαφανίστηκαν την ίδια μέρα και έγιναν τα αγαπημένα μας μπισκότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Foteini, νομίζω ότι με την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια "θα πάρεις τα πάνω σου". Μέχρι τότε, ΑΝ ποτέ καταφέρουμε να κανονίσουμε καφεδάκι στο σπίτι μου, όλο και κάποια λιχουδιά θα σου έχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω τι έκανα λάθος, πάντως άπλωσαν τοοοσο πολύ που ενώθηκαν μεταξύ τους. Επειδή τη δεύτερη φουρνιά την παρακολουθούσα, εκεί που φούσκωναν και ψήνονταν ξαφνικά "έπεφταν".. Ζάχαρη κρυσταλλική θέλει σωστά?? Αλεξάνδρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μπισκότα απλώνουν, βεβαίως, παίρνοντας το γνωστό σχήμα από μόνα τους. Μήπως δεν άφησες αρκετό κενό ανάμεσά τους & μήπως έπλασες μεγάλες μπαλίτσες;
    Ζάχαρη κανονικά, την άσπρη κρυσταλλική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή