Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Carrot Cake με επικάλυψη τυρί κρέμα


 
Εδώ κι ένα χρόνο μαζί με τη Νίτσα ανακαλύψαμε στην Αθήνα το ζαχαροπλαστείο Cake, που έχει φέρει στη χώρα μας τα πλούσια και παχυντικά γλυκά των Η.Π.Α, ειδικά τα εντυπωσιακά και υπέροχα κέικ. Στο Cake, λοιπόν, εκτίμησα ιδιαιτέρως το carrot cake, που όπως λέει και η ονομασία του, κύριο συστατικό του είναι τα καρότα. Μέχρι τότε όσες φορές το είχα δοκιμάσει δε μου εξίταρε τον ουρανίσκο, ούτε ως προς τη γεύση ούτε ως προς την υφή. Όμως, στο Cake, αυτό το κέικ είναι γευστικότατο, αρωματικότατο και έχει τη σωστή υγρασία, δηλαδή δεν είναι στεγνό όπως τα ελληνικά, ούτε και λασπιασμένο.  Με αφορμή αυτή την «ανακάλυψή» μας και αφού Cake στη Ρόδο δεν έχουμε, βάλθηκα να δοκιμάσω διάφορες συνταγές για να καταλήξω σε αυτήν εδώ, την οποία βρήκα τέλεια, αν και έκανα μια-δυο παρεμβάσεις.
Το καροτοκέικ διατροφικά έχει το πλεονέκτημα ότι δε φτιάχνεται με βούτυρο αλλά με λάδι, ενώ τη θέση του γάλακτος παίρνουν τα καρότα που με το ψήσιμο βγάζουν το γλυκό ζουμί τους. Ως εδώ καλά. Όμως, αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του γλυκού είναι το λευκό βελούδινο γλάσο που μπαίνει όχι μόνο από πάνω αλλά και ανάμεσα στο ψημένο πια κέικ. Γι’αυτό, μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι προκειται για ένα σχετικά χαμηλής θερμιδικής αξίας γλυκάκι. Αντίθετα, είναι ένα κέικ τούρμπο σε γεύση και θερμίδα.
Φτιάχνεται εύκολα και, με εξαίρεση το γλάσο, είναι αρκετά οικονομικό. Δοκιμάστε να το φτιάξετε, είναι ό,τι πρέπει αυτή την εποχή που τα καρότα είναι γλύκισμα!

Carrot Cake
(βασισμένο στη συνταγή της Deb Perelman)

3 κούπες καρότο τριμμένο
1 ¼ κούπας σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια κανέλλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο (δική μου προσθήκη)
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο (έβαλα 1 πρέζα)
4 μεγάλα αβγά
1 κούπα κοπανισμένα καρύδια (δεν έβαλα)
½ κούπα σταφίδες (δεν έβαλα)
2 χούφτες ινδοκάρυδο (δική μου προσθήκη)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (δική μου προσθήκη)
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ (δεν έβαλα)

Για το γλάσο τυριού

340 γρ. τυρί κρέμα (εγώ έβαλα 300 γρ.)
2 ½ κούπες ζάχαρη άχνη (εγώ έβαλα 1)
110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 λοβό βανίλιας (τα σποράκια)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλλα, τη σόδα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.
Βάλτε το λάδι και τη ζάχαρη να χτυπηθούν κανένα 3λεπτο στο μίξερ χρησιμοποιώντας την κουκουνάρα, μέχρι να δείτε ότι ομογενοποιήθηκαν και φούσκωσαν λιγάκι. Προσθέστε τα αβγά ένα ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το κάθε αβγό πριν βάλετε το επόμενο. Θα δείτε ότι το μείγμα έχει αφρατέψει και φουσκώσει. Βάλτε τη βανίλια. Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε λίγο λίγο τα στερεά υλικά που έχετε κοσκινήσει. Όταν απορροφηθούν σταματήστε το μίξερ και ρίξτε μέσα το τριμμένο καρότο (μπορείτε να το τρίψετε στο ψιλό του τρίφτη ή στο μούλτι, αν κ εγώ το έτριψα στο χοντρό του τρίφτη), το ινδοκάρυδο, τα καρύδια και τις σταφίδες, και το τζίντζερ, εάν τα χρησιμοποιήσετε. Ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.
Όσον αφορά τη φόρμα, εγώ την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτό το κέικ χρησιμοποίησα ένα τετράγωνο τσέρκι, ενώ χθες την ανοιγόμενη στρογγυλή φόρμα. Το τσέρκι το «έντυσα» με αλουμινόχαρτο, ενώ στη φόρμα έβαλα αντικολλητικό χαρτί. Γενικά, αυτό που πρέπει να τηρηθεί είναι να υπάρχει χώρος στο σκεύος, ώστε να φουσκώσει άνετα το κέικ.
Βάλτε το μείγμα στη φόρμα σας και ψήστε για περίπου μία ώρα, μέχρι να δείτε ότι κέικ δεν είναι πια υγρό στο κέντρο του. Για καλύτερο έλεγχο βυθίστε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Εάν αυτό βγαίνει καθαρό τότε είναι έτοιμο. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και ξεφορμάρετε.

Για να φτιάξετε το γλάσο

Βάλτε όλα τα υλικά στο μίξερ και αφήστε τα να χτυπηθούν καλά μέχρι να αφρατέψουν.

Συναρμολόγηση

Κόψτε το κέικ οριζόντια στη μέση, για να δημιουργηθούν δύο δίσκοι. Απλώστε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από το γλάσο, βαλτε από πάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ και καλύψτε με το υπόλοιπο γλάσο.
Και εδώ είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαδικασίας, γιατί πρέπει να δείξετε πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση... Βάλτε το δημιούργημά σας στο ψυγείο και αφήστε το για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα θα είναι τέλεια υγρασιασμένο, όπως πρέπει. Αν πάλι δεν αντέχετε να κρατηθείτε, δώστε του να καταλάβει επί τόπου.


Υ.Γ. οι φωτογραφίες σε αυτό το ποστ είναι περιορισμένες γιατί η διαδικασία είναι ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΗ που σταμάτησα να φωτογραφίζω...!

2 σχόλια:

  1. Στη πρώτη φωτογραφία το κομμάτι είναι σα να σου λέει: "Ανοιξε το στόμα σου.... ΕΡΧΟΜΑΙ!!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωρέ, εμένα, όχι μόνο μου είπαν "άνοιξε το στόμα σου", αλλά ήρθαν και στρογγυλοκάθισαν 2 λαχταριστά κομμάτια κατευθείαν από την πιατέλα της Άννας.

    Νίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή