Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Noodles με τζίντζερ και κρέμα καρύδας

 
Τα κινέζικα πιάτα ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου. Τότε που στη Ρόδο δεν είχαμε ιδέα τι εστί κινέζος, τα ασιατικά εστιατόρια ανθούσαν στην Κύπρο. Φυσικά, κάθε επίσκεψή μου στο νησί περιλάμβανε και μία και δύο κινέζικες βραδιές ανάμεσα στις σούγλες, τα σεφταλιά και τα απίστευτα μιξ σουβλάκια. Η κινεζο..φαγία ήταν τόσο απαραίτητη που ακόμα και τώρα όταν πηγαίνω στη δεύτερη πατρίδα μου κάποιοι συγγενείς θέτουν από την πρώτη μέρα το ερώτημα «πότε θα πάμε κινέζικο».
Τώρα πια τα κινέζικα εστιατόρια έχουν καθιερωθεί και στη Ρόδο, αν και ομολογώ ότι τα Κυπριακά είναι ανώτερα ποιοτικά. Εξαίρεση, αν και όχι αμιγώς κινέζικο, αποτελεί το Chuongs nest, η φωλιά της Τσουνγκ δηλαδή, ασιατικό εστιατόριο που προσφέρει πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό καλοφτιαγμένο, με πολύ ποιοτικά υλικά. Από το μενού της Τσουνγκ (που βαφτίστηκε Μελίνα στην Ελλάδα) ξεχωρίζω τα νούντλς με γάλα καρύδας, ένα πολύ αρωματικό πιάτο που στάθηκε αφορμή να αποπειραθώ να το ‘ξεπατικώσω’ χθες. Η απομίμισή μου είναι αξιόλογη, το φαγάκι μου βγήκε νόστιμο και αρωματικό, αν και της Τσουνγκ είναι καλύτερο. Διαλέξτε: είτε φτιάχνετε την πολύ καλή ‘μαϊμού’ που σας δίνω, ή πάτε να βρείτε τη Τσουνγκ στο τέρμα των Κρητικών αριστερά, προς τα φανάρια.

Noodles με κοτόπουλο τζίντζερ και κρέμα καρύδας
(για τρεις μερίδες)

½ πακέτο και κάτι noodles ρυζιού, τα λεπτά
2 φιλέτα κοτόπουλο ανοιγμένα
1 κουτί κρέμα καρύδας
2 καρότα
4 μανιτάρια
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
3 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ
1 μέτριο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
Σπορέλαιο
Αλάτι-πιπέρι


 Σοτάρετε σε λίγο σπορέλαιο το κρεμμύδι και το σκόρδο χοντροκομμένα. Προσθέστε τα καρότα κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια κ αφήστε τα να σοταριστούν για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Έπειτα ρίξτε μέσα και την πιπεριά, επίσης κομμένη σε μπαστουνάκια. Κάπου κάπου κλείνετε και το καπάκι, ώστε να μη φεύγουν όλα τα υγρά. Προσθέστε τα μανιτάρια χοντροκομμένα και το τζίντζερ (το τζίντζερ το τρίβουμε στον τρίφτη, στις λεπτές λεπίδες). Αλατοπιπερώστε. Αν δείτε ότι το φαγητό ζητάει υγρό αρχίστε να ρίχνετε λίγη λίγη την κρέμα καρύδας από τα προηγούμενα στάδια, αλλιώς ρίξτε τη μισή 1-2 λεπτά αφού σωτάρετε τα μανιτάρια. Σκεπάστε με καπάκι και αφήστε το σε πολύ χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί, ελέγχοντάς το συχνά.

 
Σε ένα άλλο τηγανάκι σοτάρετε το κοτόπουλο, αφού το έχετε κόψει σε λεπτές λωρίδες. Αλατοπιπερώστε. Όταν δείτε πως έχει ασπρίσει απ’όλες τις μεριές ρίξτε μέσα λίγη από την κρέμα καρύδας και αφήστε το να μαγειρευτεί μέσα σε αυτή. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο ανακατέψτε το μαζί με τα λαχανικά. Αν χρειαστεί βελτιώστε τη γεύση με αλάτι, τζίντζερ, καρύδα. Σβήστε το και αφήστε το στην άκρη.
Βράστε σε μία κατσαρόλα μπόλικο νερό. Όταν το νερό κοχλάσει σβήστε το και ρίξτε μέσα τα νούντλς. Αφήστε τα να πιούν το νερό τους για 3-4 λεπτά (δείτε κ τις οδηγίες του πακέτου). Στραγγίξτε τα, ξεπλύντε τα με ζεστό νερό, σουρώστε τα και ανακατέψτε τα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο.

Νόστιμο, ελαφρύ και εύκολο κινέζικο πιάτο!


2 σχόλια:

  1. Άννα αγαπημένη, σήμερα έφτιαξα τούτο το αγαπημένο φαγάκι για 2η φορά (η πρώτη πριν δύο μήνες περίπου, θυμάσαι που το αναλύαμε στα μέιλ μας). Τότε δεν είχα χρησιμοποιήσει κρέας. Σήμερα πρόσθεσα 3 σουβλάκια χοιρινά, γιατί τα είχα περίσσευμα στον καταψύκτη. Πρόσθεσα και δύο κολοκυθάκια, που επίσης ήταν η ώρα τους να μπουν σε φαγάκι,καθώς και φρέσκο κρεμμυδάκι, αντί για ξερό. Συμπέρασμα: αυτό το φαγητό είναι υπέροχο,σημαντικά είναι όμως τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει κανείς: καλά νουντλς (αυτά που αγόρασα σήμερα θρυμματίζονταν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα) και ρευστό γάλα καρύδας (συστήνω και γω, όπως και συ, σε κονσέρβα των 400 ml), για να είναι μπόλικη η σάλτσα.Σήμερα δυστυχώς αγόρασα 2 μικρές συσκευασίες Χ250 ml πηχτή κρέμα καρύδας, που σώθηκε γρήγορα. Πρόσθεσα όμως γάλα κανονικό, μια χαρά ήταν. Επίσης, μαγείρεψα μαζί το κρέας με τα λαχανικά και στο τέλος έβαλα τα νουντλς μέσα στο μείγμα κρέας+λαχανικά, να ψηθούν εκεί. Απλά θέλει πολύ βαθύ τηγάνι! Καλό Σαββατοκύριακο, Νατάσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει τόσο που το έχεις πάρει ζεστά το θέμα και πειραματίζεσαι πάνω σε αυτά που δημιουργείς!Συμφωνώ με το κρεατάκι που πρόσθεσες, το χρειάζεται. Τί καινούργιο έχεις να μας προτείνεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή