Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Scones

Δεν ξέρω αν αυτό που παρουσιάζω σήμερα το έχετε υπόψη σας. Προφανώς πρόκειται για άλλο ένα ξενόφερτο έδεσμα, το οποίο δε βλέπω να κυκλοφορεί σε φούρνους ή ζαχαροπλαστεία στα μέρη μας. Να πω ότι είναι ντεμοντέ; Δεν το νομίζω. Το βρίσκω πολύ σικ. Αλλά ακόμα και αν η σκούφια του κρατά από τα παλιά τα χρόνια, σας βεβαιώνω ότι έχει άπειρες δυνατότητες εκσυγχρονισμού.
Τα Scones, που κυκλοφορούν στα αλλοδαπά μπλογκς και ως shortcakes, η μητέρα μου μάς τα έφτιαχνε από τότε που ξαμολιόμασταν στις αλάνες γύρω από το σπίτι και επιστρέφαμε ξελιγωμένες για φαγητό. Κοινώς, πριν καλά καλά βγω από το αβγό μου. Συνταγή όχι δική της, αλλά της καλής αυστραλής γειτόνισσάς μας. Ακόμα θυμάμαι τα σάλια μου να τρέχουν περιμένοντας να λιώσει το βούτυρο πάνω στο ζεστό «ψωμάκι» για να απλώσω τη μαμακίσια μαρμελάδα, ώστε όλο αυτό να καταλήξει στην πεινασμένη μου κοιλιά.
Scones, λοιπόν, είναι μία βάση ζύμης βουτυράτης και αφράτης, πάνω στην οποία μπορείτε να κάνετε όσους συνδυασμούς θέλετε. Να τα φάτε σκέτα, με λίγο έξτρα βούτυρο, με μαρμελάδα, με φρούτα & σοκολάτα ή μόνο με σοκολάτα, με μέλι, με σαντιγί, με νουτέλα…
Εμείς προχθές τα «παντρέψαμε» με φράουλες&σοκολάτα, μαρμελάδα βύσσινο (εννοείται της μαμάς)&γαλοτύρι, σοκολάτα και πάστα από φιστίκι αιγίνης. Η βάση έχει λίγη ζάχαρη μέσα, αλλά φαντάζομαι ότι αν την παραλείψετε μπορείτε να κάνετε αλμυρά shortcakes και να τους τρίψετε από πάνω τυρί, διάφορα αρωματικά, πιπεριά κτλ.
Στη δική μου εκδοχή πρόσθεσα στο ζυμάρι σταγόνες σοκολάτας. Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητο να το ακολουθήσετε, ή αν σας αρέσουν τα ξερά φρούτα ψιλοκόψτε μέσα βερύκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Η διαδικασία είναι απλή και μη χρονοβόρα. Διατηρούνται μαλακά για αρκετές μέρες αν τα φυλάξετε σε αεροστεγές σκεύος.
Enjoy!

Scones

440 γρ. αλεύρι
240 ml. γάλα
45 γρ. ζάχαρη
16 γρ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
120 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) από το ψυγείο
Σταγόνες σοκολάτας


Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το baking powder. Ψιλοκόψτε μέσα το παγωμένο βούτυρο και αρχίστε να το τρίβετε μέσα στο αλεύρι με τα δάχτυλά σας. Η ζύμη θα γίνει λίγο «σαγρέ». Προσθέστε το γάλα και ενσωματώστε το στο αλεύρι με απαλές κινήσεις. Όταν έχετε μια ζύμη, όχι λεία αλλά ομοιογενή και λίγο κολλώδη βάλτε την σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και απαλά πατήστε τη με τα χέρια σας για να πλατύνει σε πάχος 1-2 εκατοστά.
Αν χρησιμοποιήσετε σταγόνες σοκολάτας ή ξερά φρούτα κ.τ.λ. απλώστε τα από πάνω και διπλώστε το ζυμάρι μαλακά, δύο με τρεις φορές. Γενικά αν το ζυμάρι παραδουλευτεί θα σκληρύνει και δεν το θέλουμε.



Πάρτε ένα φλιτζανάκι ή ό,τι άλλο μέσο κοπής διαθέτετε και κόψτε στρογγυλά πιτάκια. Βάλτε τα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 12-15 λεπτά στους 190 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο. Καλύτερα η λαμαρίνα να είναι στη μεσαία θέση του φούρνου. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο επάνω σε σχάρα.





Από εδώ και πέρα δημιουργήστε όπως θέλετε!




2 σχόλια:

  1. ΚΟΛΑΣΗ. Μου τρέχουν τα σάλια.... (Πάνε για πρωταλθητισμό)
    Εχω όλα τα υλικά-ακόμα και φράουλες-. Λέω να κατευθυνθώ προς τη κουζίνα σιγά-σιγά, να τα κάνω επιτόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή