Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Βραχάκια πραλίνας

Η Ανάσταση μας έχει αφήσει για τα καλά και εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε ήδη επιστρέψει στους πληκτικούς ρυθμούς της δουλειάς. Οι λαγοί, οι κότες και τα αβγά τους που στόλιζαν το σπίτι έχουν επανατοποθετηθεί στις κούτες τους περιμένοντας να περάσει ένας χρόνος για να ξαναμοστραριστούν στα σαλόνια. Τελικά τι μένει να μας θυμίζει το Πάσχα; Μάλλον τα διάφορα καλούδια που έχουν κατακλύσει το ψυγείο, τις φοντανιέρες και τα τάπερ. Εμείς για φέτος φτιάξαμε «μόνο» κουλουράκια, τσουρέκια, φλαούνες, τυρόπιτες και σοκολατάκια. Οι κυπριακές φλαούνες δε μας βγήκαν σούπερ, στα άλλα όλα καλά τα πήγαμε, η μαμά δηλαδή, γιατί εγώ ήθελα να ξεφύγω από την παράδοση κι έτσι ασχολήθηκα με τα σοκολατάκια που σας παρουσιάζω, στα οποία έχω εθιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε κάθε μέρα μετά το μεσημεριανό βάζω μπροστά μου το τάπερ και τα καταβροχθίζω! Μου ξυπνούν μνήμες πραλίνας Βελγίου με την κρεμώδη υφή και το απίστευτο άρωμα φουντουκιού.
Τα βραχάκια, των οποίων την πρωτότυπη συνταγή θα βρείτε στο gloubiblog, γίνονται σχετικά εύκολα, όχι όμως γρήγορα, μιας και θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι να σφίξει πρώτα η πραλίνα και μετά όλο το σοκολατάκι. Η μαεστρία βρίσκεται στην δημιουργία της πάστας πραλίνας, γιατί προκειμένου να σχηματιστεί θα πρέπει να λιώσετε καλά καλά τα καραμελωμένα φουντούκια.

Βραχάκια Πραλίνας

Για την πραλίνα

360 γρ. φουντούκια ξεφλουδισμένα
2 βανίλιες μαδαγασκάρης
310 γρ. ζάχαρη αχνη (έβαλα κοινή)
2-3 σταγόνες λεμόνι
300 γρ. σοκολάτα γαλακτος
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 πρέζες αλάτι

Για την επικάλυψη

400 γρ. σοκολάτα γάλακτος (μην την αντικαταστήσετε με κουβερτούρα, το δοκίμασα αλλά χαλά τη γεύση)
200 γρ. φουντούκια κοπανισμένα

Ανάψτε το φούρνο στους 100 βαθμούς και απλώστε πάνω στη λαμαρίνα τα φουντούκια ώστε να ζεσταθούν.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάλτε τη ζάχαρη μαζί με τις σταγόνες λεμονιού, το αλάτι και τα σποράκια από τις βανίλιες. Αφήστε τη ζάχαρη να λιώσει χωρίς να την ανακατεύετε. Όταν η καραμέλα σας πάρει ωραίο χρώμα ρίξτε μέσα σε αυτή τα φουντούκια και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφτούν από τη λιωμένη ζάχαρη. Προσέξτε γιατί η καραμέλα είναι εξαιρετικά καυτή! Απλώστε τα φουντούκια σε λαμαρίνα πάνω στην οποία έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν καλά.
Έπειτα, σπάστε σε κομμάτια την καραμέλα με τα φουντούκια και αρχίστε να τα λιώνετε στο μούλτι κάνοντας σύντομες και διακεκομμένες κινήσεις. Από το πρώτο άλεσμα, οπότε τα φουντούκια θα είναι χοντροκοπανισμένα, κρατήστε στην άκρη 6 κουταλιές. Συνεχίστε την πολτοποίηση: κάθε φορά που θα σταματάτε να βοηθάτε με ένα κουτάλι ή με μια σπάτουλα το μείγμα, ώστε να λιώσει καλύτερα στο επόμενο άλεσμα. Εγώ έκανα περίπου 9 αλέσματα για κάθε παρτίδα προς πολτοποίηση! Είναι μαγικό το πώς από στέρεα μορφή το φουντούκι μετατρέπεται σε μια πηχτή κρέμα.
Λιώστε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί (είπαμε, να μην ακουμπά η κατσαρόλα στο νερό) και ανακατέψτε τις με την πάστα που φτιάξατε. Βάλτε το μείγμα σε ένα σκεύος, ή ένα τσέρκι ντυμένο με αλουμονόχαρτο και αφήστε το για ένα τρίωρο στο ψυγείο. Όταν θα έχει σφίξει κόψτε κυβάκια σε ό,τι μέγεθος σας αρέσει και αρχίστε να τα βουτάτε στην επικάλυψη.

Η πραλίνα έτοιμη να επικαλυφθεί
 Η διαδικασία για να φτιάξετε την επικάλυψη είναι πολύ έυκολη. Απλά θα λιώσετε τη σοκολάτα είτε σε μπεν μαρί είτε στα μικροκύματα σε χαμηλή θερμοκρασία και θα ανακατέψετε μέσα τα χοντροκοπανισμένα φουντούκια και τις 6 κουταλιές πραλίνα που είχατε κρατήσει.
Με τη βοήθεια δύο πιρουνιών βουτήξτε τα κυβάκια πραλίνας στη σοκολάτα και αφήστε τα να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Όταν τελειώσετε βάλτε τα στο ψυγείο και αφήστε τα για ένα βράδυ.
Διατηρήστε τα σε τάπερ ή σε φοντανιέρα εκτός ψυγείου, μη φοβάστε, δε θα λιώσει η πραλίνα.


Τόση ώρα που γράφω μου τρέχουν τα σάλια. Σπεύδω να πάρω τη δόση μου!

8 σχόλια:

  1. Τέλεια! Ότι πρέπει για να αξιοποιηθούν τα σοκολατένια λαγουδάκια!!

    Ελένη Μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστή πρόταση για εσάς που έχετε τέκνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου praline!!!Θέλω να κάνω τα βραχάκια και θα ήθελα να μου πεις για τις βανίλιες..Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κλασική λευκή σκόνη ή ακόμα και σιρόπι βανίλιας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναί, αλλά ειδικά με τη σκόνη δε θα έχει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Με το σιρόπι προσοχή να μην είναι πολύ αραιό και δεν πήξει το μείγμα...
    Καλή επιτυχία, Αθηνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο σιρόπι να βάλω δηλαδή???Είμαι αρχάρια,συγγνώμη για τις πολλές απορίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1 κουταλάκι είναι οκ, νομίζω. Ευπρόσδεκτες οι απορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα έκανα χτες και είναι τέλεια!!Άρεσαν σε όλους πάρα πολύ!Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!!!Συγχαρητήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή