Το βερίκοκο δε συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου φρούτα, αν και η ποικιλία ‘Παυλή’ που έχει σχεδόν εξαφανιστεί δίνει τα πιο νόστιμα χρυσοκόκκινα φρούτα των οποίων ακόμα και το κουκούτσι, η κούνα που λέμε εμείς εδώ, είναι μια μικρή λιχουδιά. Χαρακτηριστική εικόνα των παιδικών μου χρόνων είναι τα κουκούτσια μαζεμένα σε ένα μπολάκι δίπλα από το νεροχύτη στο σπίτι του παππού μου και εκείνος να κάθεται στην αυλή και να τα σπάει με μία μεγάλη πέτρα για να μου δώσει το φρέσκο ‘αμυγδαλάκι’ από μέσα.
Φυσικά, τώρα που δε βρίσκουμε παρά μόνο τις άνοστες σύγχρονες ποικιλίες, τα βερίκοκα ή χρυσόμηλα στα κυπριακά τα καταναλώνω σε τρεις μορφές: ως μαρμελάδα, ως γλυκό του κουταλιού ή ως κομπόστα. Όλα αυτά τα φτιάχνει η μαμά, αλλά ελπίζω ότι θα της κλέψω την τέχνη κάποια στιγμή, αρχής γενομένης (λέτε;;) από το πιο εύκολο, την κομπόστα.
Το καλό με την κομπόστα είναι όχι μόνο ότι γίνεται εύκολα, αλλά και ότι δεν έχει πολλές θερμίδες. Αποθηκεύεται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σε αποστειρωμένα βαζάκια καλά σφραγισμένα. Για να τα αποστειρώσετε δεν έχετε παρά να τα πλύνετε καλά, να τα στεγνώσετε και να τα βάλετε να ‘ψηθούν’ στο φούρνο, χωρίς το καπάκι βέβαια.
Για να φτιάξετε την κομπόστα θα χρειαστείτε:
· Βερίκοκα πλυμένα, ανοιγμένα στα δύο χωρίς κουκούτσι
· Ζάχαρη
· Νερό
Όσον αφορά την αναλογία, υπολογίστε ότι με ένα κιλό φρούτο γεμίζετε σχεδόν δύο μεγάλα βάζα και χρειάζεστε 1 ½ ποτήρι ζάχαρη και 1 ½ ποτήρι νερό. Δηλαδή η αναλογία ζάχαρης-νερού είναι 1 προς 1.
Εμένα φέτος η μαμά μου έφτιαξε ένα κόσμο βερίκοκα και στις τρεις παραπάνω μορφές που ανέφερα, μιας και μάς έφεραν από τον κήπο της θείας δύο μεγάλα καφάσια φρούτα. Υπερπαραγωγή!
Αφού αποστειρώσετε τα βάζα πάρτε μια βαθιά κατσαρόλα, στρώστε μία λεπτή πετσέτα στον πάτο για να μην ‘παίζουν’ τα βάζα και γεμίστε τα με βερίκοκα. Μη φοβηθείτε να τα στριμώξετε.
Βράστε το νερό με τη ζάχαρη για δύο λεπτά από τη στιγμή του βρασμού και γεμίστε προσεκτικά τα βάζα, ώστε να καλυφθούν σχεδόν όλα τα φρούτα. Καπακώστε αμέσως με τα καπάκια τους και σφίξτε τα καλά.
Ρίξτε νερό μέσα στην κατσαρόλα, τόσο ώστε να μην επιπλέουν τα βάζα, περίπου μέχρι τη μέση των βάζων, και βάλτε τη να βράσει στο μάτι της κουζίνας για περίπου είκοσι λεπτά, μέχρι να δείτε ότι αλλάζει το χρώμα των βερίκοκων προς το πιο πορτοκαλί. Θα παρατηρήσετε επίσης μικρές φουσκαλίτσες μέσα στα βάζα και ότι τα φρούτα ανεβαίνουν προς τα πάνω.
Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν και τέλος. Έχετε έτοιμη σπιτική κομπόστα! Δροσερή και ελαφριά για το καλοκαίρι. Ψιλοκόψτε τη μέσα σε ζελέ ή σε ζελέ με γάλα, ή ακόμα και σε κρέμα. Στρώστε την πάνω από τάρτες, σφολιατοειδή με κρέμα… Γενικά, πειραματιστείτε!
Tips:
Tips:
- με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξτε κομπόστα σχεδόν όλα τα φρούτα. Ειδικά το αχλάδι είναι πολύ ωραίο.
- αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παρατηρήσετε ότι σε κάποια βάζα τα φρούτα έχουν 'κάτσει' στον πάτο, σημαίνει ότι πήραν μέσα αέρα. Καλό θα είναι να τα καταναλώσετε άμεσα για να μη χαλάσει η κομπόστα.
- ενδεχομένως ανοίγοντας ένα αεροστεγώς σφραγισμένο βάζο να διαπιστώσετε ότι η πάνω σειρά φρούτου έχει πάρει ένα καφέ χρώμα. Μην ανησυχήσετε, δεν έχει αλλοιωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου