Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρμελάδα Σύκο


Έχω καιρό να ασχοληθώ με το μπλοκ, αλλά και με την κουζινική γενικότερα. Δε φταίει μόνο το ότι διανύουμε τις τελευταίες μέρες των διακοπών αλλά και το ότι εδώ και μία εβδομάδα έγινα "κολλητή" με μία ίωση που δε λέει να φύγει από πάνω μου! Δεν είναι δραματικά τα πράγματα, όμως ακόμα δεν είμαι περδίκι. Και πώς να είμαι, άλλωστε με το 32 του αιματοκρίτη-και όχι μόνο- που "κέρδισα" πρόσφατα; Γι' αυτό είπα να μείνω εκτός κουζίνας, να λιώσω στον καναπέ διαβάζοντας ή βλέποντας ταινίες.

Όμως, νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για μία ιδιαίτερη μαρμελάδα, τη μαρμελάδα σύκο. Ακόμα και τώρα θα βρείτε αρκετά καλά σύκα στην αγορά, ή στο χωράφι σας αν διαθέτετε συκιά. Ευκαιρία είναι, λοιπόν, να τα εκμεταλλευτείτε και να τα κάνετε μία ωραιότατη γκουρμέ μαρμελάδα που θα σας κρατά συντροφιά τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι ειδικά αυτή τη μαρμελάδα δεν είναι απαραίτητο να τη χρησιμοποιήσετε μόνο σε γλυκά, αλλά και να τη συνδυάσετε με ωραιότατο κρεατάκι κατσαρόλας, κρασάτο, με κατσικίσιο τυρί κ.τ.λ...


Ο κανόνας για  να φτιάξετε τη μαρμελάδα είναι να υπολογίσετε ότι για όσο όγκο λιωμένου φρούτου έχετε, θα χρησιμοποιήσετε τον ίδιο όγκο σε ζάχαρη.
Δηλαδή, για κάθε ποτήρι λιωμένου σύκου θα βάλετε το αντίστοιχο σε ζάχαρη. Εννοείται ότι θέλουμε το φρούτο μας να είναι ώριμο, ε;;;


Ξεκινήστε με το ξεφλούδισμα των σύκων. Ανοίγετέ τα στη μέση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανένας κάτοικος μέσα σε αυτά. Ναι, εννοώ ελέγξτε ότι δεν έχει σκουλήκι μέσα.




Αφού τα καθαρίσετε λιώστε τα καλά στο μούλτι. Βάλτε τον πουρέ που προκύπτει σε μία βαθιά κατσαρόλα και ρίξτε από πάνω τον αντίστοιχο όγκο σε ζάχαρη.


Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να κοχλάσει. Δε χρειαζόμαστε πολύ δυνατή φωτιά, φτάνει να έχει τόσο βρασμό ώστε να μην πιτσιλάει. Γενικά, στις μαρμελάδες και στα γλυκά του κουταλιού όσο πιο χαμηλή είναι η ένταση της φωτιάς τόσο πιο σκούρο χρώμα θα έχει το τελικό μας αποτέλεσμα, ενώ όσο πιο δυνατή τόσο πιο 'ξανθό' θα είναι το βαζάκι μας.
Ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει και καεί το φρούτο. Όσο περνά η ώρα τόσο δένει η μαρμελάδα. Θα δείτε επίσης ότι το χρώμα της γυαλίζει. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι φτάσατε στην επιθυμητή πυκνότητα βάλτε σε ένα πιατάκι ένα κουταλάκι μαρμελαδα, αφήστε τη για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει και έπειτα ελέγξτε ότι σας ικανοποιεί η πυκνότητα. Καλό είναι να μην είναι πολύ αραιή η μαρμελάδα, ώστε να διατηρηθεί καλά μέχρι να την καταναλώσετε. Λίγο πριν τελειώσετε στίψτε μέσα λίγο χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει η μαρμελάδα.


Πάρτε τα βαζάκια σας χωρίς τα καπάκια και "ψήστε" τα στο φούρνο, στους 50 βαθμούς, μέχρι να ζεσταθούν καλά. Εγώ τελευταίως τα βάζω για 1,5 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι αποστειρώνονται. Πιάστε τα με μια πετσέτα για να μην καείτε, γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, κλείστε τα καλά με τα καπάκια τους και τουμπάρετέ τα. Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που ανοίγετε ένα βαζάκι θα πρέπει να το φυλάξετε στο ψυγείο.


Τί πιο ωραίο από μία φέτα φρέσκο ψωμάκι με φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα και ένα κομμάτι γλυκιά γραβιέρα από δίπλα;;;;


3 σχόλια:

  1. Πολύ δελεαστική πρόταση η μαρμελάδα σύκο! Εύκολη φαίνεται στην παρασκευή.. Κρίμα που δεν έχω συκιά! Περαστικά για την ίωση, Άννα μου! Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα, ήρθε για μένα η εποχή της μαρμελάδας! Μέσα στις διακοπές αυτές έφτιαξα τις εξής:
    1) Μαρμελάδα μήλο, με 80% ζάχαρη στο καθαρό βάρος του φρούτου. Έγινε πολύ γλυκιά και πηχτή, γιατί το μήλο έχει πολύ πηκτίνη. Γι΄αυτό και προχώρησα στην επόμενη εκδοχή..
    2) Μαρμελάδα φυρίκι (κυρίως)-μήλο (λιγότερο)- αχλάδι.Το καθαρό βάρος του αχλαδιού υπερτερούσε κατά 170 γρ. περίπου. Εδώ έβαλα 60% ζάχαρη. Το αχλάδι κατέβασε τα ζουμάκια του και τη γλύκα του και η μαρμελάδα αυτή έγινε σούπερ!
    3) Μαρμελάδα μανταρίνι (κυρίως)- πορτοκάλι σικέρι.Έβαλα μόνο τη ψίχα του φρούτου, αφού αφαίρεσα τις ίνες. Επειδή όμως τα μανταρίνια ήταν κλημεντίνια και τα πορτοκάλια σικέρια, είπα να μη βάλω το κλασικό 60% ζάχαρη κι έβαλα μόνο 45% ζάχαρη. Η μαρμελάδα αυτή δεν είναι τόσο γλυκιά. Λυπήθηκα, γιατί είχα υπόψη μου να τη χαρίσω σε φίλους με μικρά παιδιά.
    4) Last but not least, μαρμελάδα με φλούδες πορτοκαλιού (τα σικέρια της προηγούμενης συνταγής) και μανταρινιού. Εδώ πρώτα ξεπίκρισα τις φλούδες, βράζοντάς τες τρεις φορές. Μετά τις ψιλόκοψα, πρόσθεσα ζάχαρη (στο 80% του βάρους του φρούτου) κι έσταξα μια στάλα ουίσκυ και μια στάλα κονιάκ. Ενδιαφέρον το αποτέλεσμα!

    Αυτά!Περιμένω τις παρατηρήσεις σου με μεγάλο ενδιαφέρον. Φιλιά,Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέχασα να αναφέρω για τη μαρμελάδα νο 4: πρόσθεσα λίγο νερό (με το μάτι υπολόγισα) και ελάχιστη από τη μαρμελάδα νο 3, δηλ. 2 κουταλιές της σούπας περίπου.

    Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή