Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Μαλακά Brownies με Φυστικοβούτυρο


 Όταν ακούω για brownies μου τρέχουν τα σάλια. Μπορώ να φάω ολόκληρο το ταψί μόνη μου, χωρίς να δεχτώ να μοιραστώ την απόλαυση με κανέναν άλλο. Φτάνει να είναι πετυχημένο στο είδος του, γιατί πολλάκις αυτό το εξαιρετικό γλυκό κακοποιείται με συνταγές που το κάνουν να προκύπτει στεγνό, σαν κέικ που το πάτησε οδοστρωτήρας. Στο παρελθόν έχω προτείνει αυτήν εδώ τη συνταγή brownies με έντονη και χαρακτηριστική γεύση κακάο.
Σήμερα που με έπιασε μία λιγούρα για μεγάλη δόση σοκολάτας, έφτιαξα αυτά τα brownies, τα οποία είναι πολύ σοκολατένια, όχι πολύ πικρά, η υφή τους είναι πολύ μαλακή και μαστιχωτή και για τελείωμα "καλύπτονται" από ένα πλούσιο στρώμα σοκολάτας γάλακτος με φυστικοβούτυρο.
Σε αρκετούς το φυστικοβούτυρο δεν αρέσει. Είναι γεύση την οποία δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, αν και στο εξωτερικό, ειδικά στις Η.Π.Α, αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής. Στην οικογένειά μου κατά κύριο λόγο δεν το τρώμε, γι'αυτό οι γονείς μου και η αδερφή μου, αν και αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο γλυκό, δεν έφαγαν πάνω από δύο μπουκιές! Άλλοι όμως υποκλίθηκαν στη γεύση του.
Αν εσείς δεν είστε του φυστικοβούτυρου τότε απλά παραλείψτε το. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου υπέροχο...

Μαλακά Brownies με φυστικοβούτυρο
Μικρή παραλλαγή από το browneyedbaker.com
Για τη βάση

1/3 κούπας κακάο
1/2 κούπας + 2 κουταλιές νερό βραστό
55 γρ. κουβερτούρα
55 γρ. λιωμένο βούτυρο
1/2 κούπας +2 κουταλιές σπορέλαιο
2 αβγά + 2 κρόκοι
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπας καστανή ζάχαρη
1 3/4 κούπας αλεύρι
3/4 κουταλάκι αλάτι
170 γρ. χοντροκομμένη κουβερτούρα

Για την επικάλυψη

1/2 κούπας φυστίκι αράπικο αλατισμένο
300 γρ. σοκολάτα γάλακτος
250 γρ. φυστικοβούτυρο μαλακό (όχι τραγανό)
1 /2 κουταλιά βούτυρο
1 1/2 κούπας rice Κrispies

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε μία κατσαρόλα βάλτε να βράσει το κακάο μαζί με το νερό σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε μέσα τα 55 γραμμάρια κουβερτούρας και ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, ανακατέψτε και έπειτα προσθέστε και το λάδι. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίξτε μέσα τα αβγά και τους κρόκους. Ανακατέψτε και πάλι καλά. Βάλτε τη βανίλια και τη ζάχαρη. Ανακατεύοντας θα δείτε ότι το μείγμα αποκτά κόμπους. Αυτό δε μας απασχολεί. Προσθέστε με τη μία το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατέψτε είτε με το σύρμα είτε με μία σπάτουλα. Τέλος προσθέστε την κουβερτούρα χοντροκομμένη.


Διαλέξτε τη φόρμα που σας αρέσει και στρώστε στον πάτο της αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί. Εγώ χρησιμοποιώ τετράγωνο περίπου τσέρκι το οποίο ντύνω με αλουμινόχαρτο.


Ψήστε για 30-35 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν να το βγάλετε από το φούρνο ρίξτε από πάνω τα φιστίκια. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει με το τσέρκι πάνω σε μια σχάρα. Όταν κρυώσει αφαιρέστε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο.

Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του μπράουνι λιώστε σε μία κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά & ανακατεύοντας συνεχώς τη σοκολάτα γάλακτος μαζί με το βούτυρο και το φυστικοβούτυρο. Όταν ομογενοποιηθεί ενσωματώστε τα rice crispies, που δίνουν στο γλυκό ένα υπέροχο κριτς-κριτς. Αν δεν τα βρείτε χρησιμοποιήστε τα choco pops.
"Λούστε" το μπράουνι με το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει, καλύτερα στο ψυγείο για κανένα δίωρο, μέχρι να σφίξει η επικάλυψη.



Είναι απολαυστικό και κρύο απευθείας από το ψυγείο αλλά και αν το αφήσετε για δέκα λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν αμαρτήσετε...
Ταιριάζει υπέροχα με καφεδάκι, μου είπαν κάποιοι φίλοι...Εγώ νομίζω ότι ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου