Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Κέικ Μπανάνας με σοκολάτα



Ο συνδυασμός μπανάνας και σοκολάτας είναι κλασικός, αξεπέραστος και αρέσει σχεδόν σε όλους, ειδικά στα παιδιά. Στο σπίτι μας, ωστόσο, το κέικ μπανάνας δεν ήταν ποτέ σε θέση περιοπής, προφανώς γιατί στη μαμά μου δεν αρέσουν τα γλυκά με μπανάνα. Κάποιες φορές είχα επιχειρήσει να φτιάξω εγώ, αλλά αφού δεν έχαιρε της εκτίμησης της οικογένειας τα παράτησα. Πρόσφατα όμως, μπήκα και πάλι στον πειρασμό να πειραματιστώ με αφορμή το ότι ο λιγόφαγος καλός μου, θα είχε ίσως ένα κίνητρο να βάλει μια μπουκιά γλυκιά στο στόμα του το πρωί παρέα με τον καφέ και την άλλη του αμαρτία. Έτσι, τις προάλλες χαζεύοντας στη λαϊκή κάτι ώριμες μπανάνες τον ρώτησα: "να σου φτιάξω κέικ μπανάνας;". Η απάντηση ήταν θετική και το συνεργείο σε λίγες ώρες βρισκόταν σε πλήρη δραστηριότητα. Τί πλήρη δηλαδή; Αυτό το κέικ δε χρειάζεται καν μίξερ ούτε πολλά υλικά. Ως συνελόντι ειπείν: γίνεται στο Πι και Φι.
Για το αποτέλεσμα ένα έχω να πω. Η μαμά μου όχι μόνο το λιγουρευόταν από την ώρα που ψηνόταν αλλά το τσάκισε όταν βγήκε από το φούρνο. Οι υπόλοιποι απλά υποκλίθηκαν στη γεύση του, στη μυρωδιά του, στο αφράτο αλλά και υγρό σώμα του.
Δεν ξέρω αν πρέπει να το χαρακτηρίσω ως banana cake  ή ως banana bread, μάλλον η διαφοροποίηση του χαρακτηρισμού που εντοπίζω σε διάφορες εκδοχές στο διαδίκτυο σχετίζεται με τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε για να το ψήσετε. Δηλαδή από τη μακρόστενη φόρμα προκύπτει το "ψωμί μπανάνας" ενώ από τη στρογγυλή το "κέικ μπανάνας". Ανούσιες αμερικανιές, λέω. Πάντως, για τη δόση εδώ θα χρειαστείτε μία βαθιά μακρόστενη φόρμα ή δύο μικρότερες. Για να γεμίσετε την κλασική στρογγυλή φόρμα με την τρύπα στη μέση απλά διπλασιάστε τη δόση. Πάντως, όποια φόρμα και αν χρησιμοποιήσετε καλό είναι να στρώσετε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο.


Κέικ Μπανάνας με σοκολάτα

3 ώριμες μπανάνες
1/3 κούπας λιωμένο βούτυρο
3/4 κούπας ζάχαρη καστανή
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι σόδα
1 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1/3 κουταλάκι κανέλλα
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Σε βαθύ μπωλ λιώστε με ένα πιρούνι τις μπανάνες. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε με μία κουτάλα ή σπάτουλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αβγό, τη βανίλια και την κανέλλα. Σκορπίστε από πάνω τη σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε.



Τέλος προσθέστε και το αλεύρι. Όταν δημιουργηθεί ένας χυλός προσθέστε τη σοκολάτα και πάλι ρίξτε ένα απλό ανακάτεμα. Εγώ έτυχε να έχω στο σπίτι και σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας, οπότε έβαλα μία χουφτίτσα.





Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Ελέγξτε ότι ψήθηκε βυθίζοντας μετά το πέρας του μισάωρου ένα μαχαίρι. Πρέπει να δείτε ότι βγαίνει στεγνό, ενώ από πάνω πρέπει να πάρει ένα σκούρο καραμελέ χρώμα.








9 σχόλια:

  1. Είχα τη χαρά και την ευχαρίστηση να το δοκιμάσω και οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο γλυκό είναι πλέον το αγαπημένο μου.
    Χίλια μπράβο στην πανέμορφη "Praline".
    You are the best!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο μου αρέσουν α) ο συνδυασμός γεύσεων "μπανάνα+σοκολάτα" και β) η χρήση του "συνελόντι ειπείν"! Προβλέπω το πρώτο να γίνεται χιτ στην κουζίνα σου και το δεύτερο στο μπλογκ σου! ΄Οσο για μένα,θα αντισταθώ για την ώρα,γιατί δε με έχω ακόμη εκπαιδεύσει στο "παν μέτρον άριστον"..Χαίρομαι όμως που βλέπω τέτοιες συνταγές, διότι, σε μια αρκούντως ανάλογη περίσταση (παρέα για καφέ στο σπίτι;πρωινό μετά προσφιλεστάτων;λιγουρίτσα κατά τη διάρκεια της εργασίας;ό,τι ήθελε προκύψει..) , θα προσφέρω το κατιτίς μου...Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Napoleonτα, ωραία τα λόγια αλλά στην πράξη δε σε βλέπω να το τιμάς ιδιαιτέρως!
    Νατάσσα, πάντα κάνεις τα πιο εύστοχα και ενδιαφέροντα σχόλια! Πάντως από την οικογένεια ελάχιστοι ήξεραν το "σινελόντι". Μέχρι που κάποιος μου είπε ότι έγραψα μία ξένη λέξη στα...ελληνικά!
    Ελπίζω η λιγούρα να υπερκαλυφθεί με το κεκάκι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Praline,
    Από το ψευδώνυμό σας και μόνο έπρεπε να καταλάβω πώς και πόσο εκτιμάτε τις γλυκές γεύσεις και τελικά χαίρομαι που επέλεξα να ακολουθήσω τη δική σας συνταγή για το ντεμπούτο μου στην πλαστική κέικ! Άλλαξα δύο πραγματάκια μόνο: η κανέλα έγινε γαρύφαλλο (δεν την αντέχω την κανέλα, πρέπει να είναι γενετικό) και προσέθεσα χοντροτριμμένο αμύγδαλο. Ευχαριστώ και πάλι, είμαι σίγουρη ότι δεν ήταν μόνο η τύχη της πρωτάρας ο λόγος για τον οποίο πέτυχε αλλά και η ίδια η συνταγή :)

    Ευχαριστώ,
    Ηλέκτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηλέκτρα, καλωσήρθες στο γευστικό μπλογκάκι μου! Οι γλυκές μου αδυναμίες...δεν κρύβονται, όντως!Συμφωνώ με το παιχνίδι που έκανες στη συνταγή. Τίποτα δεν απαγορεύεται στη ζαχαροπλαστική αν αυτό δεν αλλάζει τις αναλογίες. Όσο για τον αν ήταν η τύχη της πρωτάρας, όχι, δεν ήταν. Ήταν σίγουρα το ότι "το 'χει" το χέρι σου να φτιάχνει γλυκά! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Praline καλημερα!!και γω οφειλω να ομολογησω οτι απο τοτε που ειδα την συνταγη (πριν 1 μηνα περιπου), την εχω κανει μεχρι στιγμης 4 φορες!!! Θα ηθελα απλα να σε ρωτησω αν μπορεις να δωσεις τις δοσολογιες και σε γραμμαρια-αντι κουπας, για να μαι πιο σιγουρη!Ευχαριστω καλη συνεχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4 Φορές μέσα στο μήνα; Γουάου! Επιφυλάσσομαι για τα γραμμάρια, αλλά λίγη υπομονή γιατί θα πρέπει να το φτιάξω ξανά! Πάντως και με τις κούπες-μεζούρες βγαίνει παντα τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια συνταγή!!!Μόλις το απολαύσαμε!!!!
    Το ανακάλυψε η κόρη μου το μπλογκ σου και επέλεξε αυτή την συνταγή ( και πολύ χάρηκα που ζούμε στην ίδια πόλη).
    Μιας και η δόση ήταν μόνο για μας, αύριο θα την επαναλάβουμε σε διπλή πόσότητα για να την γευτούν και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα.
    Μπράβο σου για την τόσο όμορφη συνταγή!!
    Ανθούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξερευνήτρια και πολύ εκλεκτική η μικρή! Έψαχνα κι εγώ τις προάλλες να βρω ώριμες μπανάνες αλλά δεν τα κατάφερα...
    Χαίρομαι που μεγαλώνει η αναγνωστική παρέα των ροδιτών!
    Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή