Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Μήλο ψητό σε αλάτι και αλμυρή καραμέλα βουτύρου




Για ψάρι ψημένο μέσα σε κρούστα από χοντρό αλάτι, προφανώς έχετε ακούσει. Το ίδιο μάλλον και για κρέας ψημένο με την ίδια μέθοδο. Έχετε όμως ακούσει για μήλο ψημένο σε χοντρό θαλασσινό αλάτι; Ούτε εγώ είχα, μέχρι πρότεινος, οπότε και το είδα στη γαλλική εκπομπή telematin.
Αν και δεν τρώω τα ψάρια ξέρω ότι με αυτή τη μέθοδο η πρώτη ύλη ψήνεται αργά και ομοιόμορφα, εγκλωβίζοντας μέσα της όλους τους χυμούς και τα θρεπτικά συστατικά. Γι' αυτό και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η προσαρμογή της για φρούτα. Συν τοις άλλοις το πονηρό μυαλό μου πήγε σε ένα τσουβάλι γνήσιο, καθαρό, χοντρό  θαλασσινό αλάτι που μας έστειλε ο κύριος Μανόλης από την Κάρπαθο το καλοκαίρι.
Παρέα με τον Αντώνη εγκατασταθήκαμε στην κουζίνα, εγώ παίζοντας με το αλάτι κι εκείνος διαβάζοντας εφημερίδα...!
Δε θέλει ούτε καμία φιλοσοφία ούτε καμία δεξιοτεχνία για να αποκτήσετε ένα μηλαράκι ψημένο αλλά τραγανό, με πλούσια νόστιμα ζουμάκια με άρωμα κανέλλας, και ελαφρώς αλμυρή γεύση εάν φάτε και τη φλούδα.
Είναι ένα πραγματικά γκουρμέ ελαφρύ επιδόρπιο. Το μόνο που απαιτεί είναι μεγάλη ποσότητα χοντρού αλατιού.


Μήλο ψητό σε αλάτι

Μισό κιλό χοντρό θαλασσινό αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλλα
1 ασπράδι αβγού
λίγο νερό

Ανακατέψτε στο αλάτι την κανέλλα και το ασπράδι. Με το χέρι σας ανακατέψτε καλά, σαν να ζυμώνατε, μέχρι να δείτε ότι το μείγμα αρχίζει να γίνεται συμπαγές. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό.

 Σε λαμαρίνα στρώστε αντικολλητικό χαρτί και φτιάξτε μια στρογγυλή βάση αλατιού όπου επάνω θα βάλετε να καθήσει το μήλο.



Βάλτε το μήλο και "χτίστε το" μέσα στο αλάτι φτιάχνοντας ένα μικρό λοφάκι.

 

Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Όταν το βγάλετε από το φούρνο η κρούστα θα έχει σκληρύνει πολύ και θα πρέπει να τη σπάσετε για να αποκαλυφθεί το μηλαράκι. Αν θέλετε μπορείτε να το αφήσετε να ψηθεί για 20 λεπτά, αλλά προσωπικά μου αρέσει να μένει τραγανό και μυρωδάτο.




Η καραμέλα που συνδυάζει τέλεια το δημιούργημά σας έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι ελαφρά αλμυρή. Τόσο ώστε να γαργαλά τον ουρανίσκο. Θυμίζει πολύ τις καραμέλες βουτύρου baloo...


Αλμυρή καραμέλα βουτύρου
160 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο κατά προτίμηση αλατισμένο
40 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι (βάλτε παραπάνω αν δεν χρησιμοποιήσετε αλατισμένο βούτυρο)

Βάλτε την ζάχαρη σε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει.

Όταν λιώσει η ζάχαρη και γίνει καραμέλα με ωραίο χρώμα αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα το βούτυρο.

Ανακατέψτε καλά. Προσθέστε και την κρέμα γάλακτος. Επιστρέψτε την καραμέλα στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.



Όσο κρυώνει η καραμέλα τόσο πήζει. Αυτό δε μας ανησυχεί γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξαναγίνει παχύρρευστη ζεσταίνοντάς τη στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.

Θαυμάστε το αποτέλεσμα:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου