Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Γιάμι Λαχανοντολμάδες

 
 Νομίζω ότι πρέπει να φτιάξω μία κατηγορία συνταγών με τίτλο "οι θείες μαγειρεύουν", γιατί μετά τους κεφτέδες που είχε φτιάξει η θεία μου, ήρθε η ώρα να καλέσω στην κουζίνα μου την άλλη θεία, Αγγελική και αυτή, που ειδικεύεται μεταξύ των άλλων στους λαχανοντολμάδες. Και θα μου πείτε, μα καλά, Χριστουγεννιάτικα μας φτιάχνεις λαχανοντολμάδες; Και βέβαια, απαντώ, γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για ένα φαγητό που μπορεί κάλλιστα να "σταθεί" στο γιορτινό τραπέζι τονίζοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Καλά τα γκουρμέ και τα φουά γκρα, αλλά και τα Ελληνικά πιάτα είναι εξίσου γκουρμέ, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Φτάνει να τα φτιάξεις καλά. Για σίγουρη, λοιπόν, επιτυχία, ακολουθήστε τη διαδικασία:

Λαχανοντολμάδες

3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κουταλιές αλάτι + 1 κουταλάκι για το τέλος
550 γρ. κιμά χοιρινό, με λιπάκι
2 κούπες ρύζι καρολίνα
1 μέτριο μάτσο άνιθο χωρίς τα κοτσάνια
1 κουταλάκι κύμινο (κάντε τα 2 αν σας αρέσει)
1/2 + 1 πρέζα κουταλάκι πιπέρι
3/4 κούπας σπορέλαιο
1/4 κούπας ελαιόλαδο + 1/2 κούπας για το τέλος
2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες

Για το αβγολέμονο

1-2 λεμόνια
1 αβγό

Ξεκινήστε ψιλοκόβοντας τα κρεμμύδια. Είπαμε, οι θείες ακολουθούν το κόψιμο στο χέρι. Εμείς, δεχόμεθα και τη συνδρομή του μούλτι.
Προσθέστε τις 2 κουταλιές αλάτι και "ζυμώστε" το κρεμμύδι για να βγάλει τα πολύτιμα ζουμιά του. Έπειτα προσθέστε τον κιμά και ζυμώστε καλά καλά.

Πλύντε με 2-3 νερά το ρύζι για να φύγει όλη η βρωμιά και η κόλλα του. Αδειάστε το μέσα στο μείγμα. Ξαναζυμώστε.


Πάμε στον άνιθο τώρα. Ψιλοκόψτε τον και αυτόν. Προσθέστε τη ντομάτα σε κυβάκια, το κύμινο, το πιπέρι, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο και ζυμώστε. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.

 Πάρτε το λάχανο, περίπου 2 κιλά, και κόψτε του τη βάση, όπως βλέπετε εδώ.

Σε μία κατσαρόλα βάλτε μπόλικο νερό αφού βράσει βυθίστε στιγμιαία μέσα το λάχανο. Όχι για πολλή ώρα γιατί θα διαλυθούν τα φύλλα!!! Αν δεν το χωράει ολόκληρο, όπως βλέπετε στη φωτό, γυρίστε το μια τούμπα. Αφαιρέστε τα φύλλα ένα ένα και βάλτε τα σε ένα ταψί το ένα πάνω στο άλλο. Σε περίπτωση που τα πιο εσωτερικά δεν έχουν ζεματιστεί ξανακάντε μπλουμ το λάχανο. Από τα φύλλα κόψτε αλλά μην πετάξετε τα χοντρά μέρη.

Πάρτε την κατσαρόλα μέσα στην οποία θα ψήσετε τους λαχανοντολμάδες. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο και στρώστε από πάνω τα χοντρά κοτσάνια που είχατε αφαιρέσει από τα φύλλα, καθώς επίσης και τα κοτσάνια που δε χρησιμοποιήσατε από τον άνιθο.
 Πάρτε ένα κομμάτι φύλλο, βάλτε γέμιση και τυλίξτε το όπως σας αρέσει. Είτε μακρόστενο είτε τριγωνικό. Εμείς τα κάναμε τριγωνικά.

 Γεμίστε την κατσαρόλα με τους ντολμάδες, βάζοντας ανάμεσα και μερικά κοτσάνια άνιθο.

 Αν σας έχουν περισσέψει φύλλα, στρώστε τα πάνω πάνω. Ραντίστε το ένα κουταλάκι αλάτι και προσθέστε τη μισή επιπλέον κούπα ελαιόλαδο.

Τιπ νοστιμιάς: Στην άδεια πια λεκάνη που είχαμε το μείγμα του κιμά, έχει μείνει όοολη η νοστιμιά, την οποία δεν πετάμε! Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και την ξεπλένουμε και αυτό το νερό το βάζουμε μέσα στους ντολμάδες. Υπολογίστε ότι πρέπει να σκεπαστούν μέχρι τη μέση.

Καλύψτε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο και βάλτε τους σε δυνατή φωτιά να βράσουν. Ανά διαστήματα κουνήστε την κατσαρόλα σε ζιγκ-ζαγκ. Έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και ψήστε για περίπου μία ώρα. Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν το ρύζι θα έχει ψηθεί.

Το αβγολέμονο δεν είναι απαραίτητο στους λαχανοντολμάδες. Εμένα, όμως, μου αρέσει πολύ. Η Αγγελική κάνει το αβγολέμονο στο χέρι. Αν βαριέστε κάντε το στο μούλτι. Χωρίστε το ασπράδι από τον κρόκο. Χτυπήστε δυνατά με ένα πιρούνι το ασπράδι μέχρι να αφρίσει καλά.

 Μη σταματήσετε το χτύπημα! Προσθέστε τον κρόκο συνεχίζοντας ακάθεκτοι...

Προσθέστε λίγο λίγο το λεμόνι πάντα χτυπώντας. Τέλος, προσθέστε το ζουμί από την κατσαρόλα. Ρίξτε το αβγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε την πάλι στη φωτιά να πάρει μια καλή βράση. Σβήστε το μάτι και αφήστε τους ντολμάδες να 'τραβήξουν' για περίπου 20 λεπτά πριν τους σερβίρετε. Αν δε θέλτε τη σάλτσα αραιή, όπως η δική μας, μπορείτε να διαλύσετε ένα κουταλάκι κορν φλάουρ σε ελάχιστο κρύο νερό και να το προσθέσετε στην κατσαρόλα. Έτσι η σάλτσα θα γίνει πιο παχιά.
 Σερβίρετε και απολάυστε. Σας τρέχουν τα σάλια μήπως;;;; Είπαμε, είναι πολύ γιάμι πιάτο!!!





Καλή όρεξη και καλή Πρωτοχρονιά!



3 σχόλια:

  1. Μέχρι σήμερα, πίστευα ότι η γιαγιά μου έφτιαχνε τους καλύτερους. Άλλαξα γνώμη όταν δοκίμασα τη συγκεκριμένη συνταγή, στην υλοποίηση της οποίας, η Praline, συνέβαλε καθοριστικά στο εξαίσιο αποτέλεσμα. Χίλια μπράβο λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα μου,2 τα μπράβο μου: και για τη στροφή στην αλμυρή κουζίνα, που εμένα με εκφράζει περισσότερο,και για την παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από τα χεράκια αγαπημένων προσώπων. Τι νόστιμο φαγάκι! Ωραία να έχω εδώ όλα τα βήματα, να μην πέφτουν δύο δύο τα τηλεφωνήματα σε μαμά και θεία.. Ή σε κάποια καλή φίλη..Καλή πρωτοχρονιά! Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ καλή μου! Καλή επιτυχία όταν επιχειρήσεις να τους φτιάξεις. Και βέβαια, καλή χρονιά σου εύχομαι.Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή