Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Μικρές αφράτες Καρύδες



Ενδεχομένως να αναρωτιέστε πού έχω εξαφανιστεί, γιατί δεν έχω κάνει καμία ανάρτηση εδώ και τόσο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πρόθεση να το καθυστερήσω τόσο πολύ, όμως μια το ένα μια το άλλο, δεν έβρισκα τον απαραίτητο χρόνο για να φτιάξω, να φωτογραφήσω και να γράψω. Ομολογώ πάντως ότι πρίν καμιά βδομάδα πειραματίστηκα με κάτι, το οποίο όμως δε μου βγήκε (μιλάμε για μεγάλη αλλά νόστιμη αποτυχία). Απογοητεύτηκα, νευρίασα και πήρα πάλι το χρόνο μου μέχρι να δοκιμάσω κάτι άλλο.
 Αυτό το άλλο το γεύτηκα τον προηγούμενο μήνα από τα χεράκια της Κατερίνας, φίλης και συγχορωδού. Οι καρύδες που μας κέρασε ήταν εξωτικές γευστικά, δροσερές, ελαφριές για κέρασμα και δεν στεγνώνουν γρήγορα. Έχουν και έναν αέρα Δανίας, μιας και η Κατερίνα είναι κατά το ήμισυ Δανέζα.
Τα υλικά είναι λίγα, οικονομικά και απλά. Η διαδικασία πολύ εύκολη. Αξίζει να τα φτιάξετε ως ένα διαφορετικό κέρασμα τώρα που οι γιορτές είναι δίπλα. Θα μου πείτε "εμείς θέλουμε κουραμπιέ και μελομακάρονο". Σύμφωνοι, θυμηθείτε λοιπόν την ανάρτηση του πιο αφράτου κουραμπιέ που έκανα πριν ένα χρόνο. Όσο για τα μελομακάρονα...μάλλον τα κρατάω για του χρόνου.
Και...αν οι συνθήκες δε μου επιτρέψουν να ξαναποστάρω την επόμενη εβδομάδα, πράγμα που το απεύχομαι, Καλές Γιορτές να 'χουμε!

Καρύδες
για τριάντα περίπου κομμάτια
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
4 αβγά
400 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο
ξύσμα από ένα λεμόνι (πάντα ακέρωτο) ή από 2 λάιμ

Στο μίξερ χτυπήστε δυνατά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο για να προχωρήσετε στο δεύτερο κ.ο.κ. Το μείγμα φουσκώνει και ασπρίζει. Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε το ινδοκάρυδο και το ξύσμα. Ανακατέψτε τα με μία σπάτουλα. Μην περιμένετε ότι θα προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα, θα μοιάζει περισσότερο με τρίμματα. 



Στρώστε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε στο χέρι σας μια ποσότητα από το μείγμα, δουλέψτε το λίγο και πλάστε μπαλάκια. Τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα-δεν είναι απαραίτητο να είναι αραιά μεταξύ τους γιατί δε φουσκώνουν. Αν είστε καλλιτεχνική φλέβα μπορείτε αφού κάνετε τα μπαλάκια να τους δώσετε πυραμιδοειδές σχήμα πιέζοντας τα ψηλά, ώστε να δημιουργηθεί μια μύτη. Ψήστε τα για 12-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 μέχρι να πάρουν ωραίο ξανθό χρώμα. Προσέξτε μην σας αρπάξουν. Εγώ την περισσότερη ώρα τα έψησα στις αντιστάσεις και στα τελευταία δύο λεπτά τα έβαλα στον αέρα. Νομίζω ότι κάλλιστα μπορούν να ψηθούν εξ ολοκλήρου στον αέρα για να μπουν και οι δύο λαμαρίνες μαζί. 


Το τιπ της Κατερίνας είναι ότι μπορούμε, αφού ψηθούν και κρυώσουν, να βουτήξουμε τη βάση τους σε λιωμένη σοκολάτα. Γιατί όχι και τα μισά, λέω εγώ, αν και μάλλον τα προτιμώ σκέτα.

2 σχόλια: