Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η πανακότα σε στρώσεις εκρηκτικών γεύσεων



Δροσερό γλυκό, καλοκαιρινό, εντυπωσιακό που προτείνει η Zoe. Οι μόνοι που δε θα το αγαπήσουν είναι όσοι δεν αγαπούν τον καφέ, αν και εγώ μετράω ήδη ένα μη καφεπότη που υπέκυψε στη γεύση του. Ως παραλλαγή παραλείψτε τον καφέ και αυξήστε τη δόση του κακάο.
Δε χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες για να το πετύχετε, μόνο αρκετό χρόνο και υπομονή. Υπέροχο επιδόρπιο που συμπληρώνει ένα υπέροχο γεύμα.

Για την πανακότα

1 λίτρο κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα ζαχαρούχο γάλα
1 λοβό βανίλιας
3/4 κούπας ζάχαρη     
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές καφέ εσπρέσο στιγμής (ή 1/2 κούπα ολόκληρα σποράκια καφέ εσπρέσο, ελαφρά κοπανισμένα)
1 κουταλιά κακάο
4 κουταλάκια ζελατίνη σε σκόνη

Για το ζελέ εσπρέσο

1/2 κούπα δυνατό καφέ εσπρέσο
1 κουταλιά ζάχαρη (ή περισσότερο, αν θέλετε)
1/2 κουταλάκι ζελατίνη σε σκόνη

Βάλτε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια (ανοιγμένη, αφού αφαιρέσετε τα σποράκια), τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήστε το στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει, όχι όμως να κοχλάσει.Τραβήξτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για δέκα λεπτά, για να δώσει περισσότερη γεύση η βανίλια.
 Ρίξτε το μισό από αυτό το μείγμα σε μια άλλη κατσαρόλα, προσθέστε το κακάο και τους κοπανισμένους κόκκους καφέ (ή τη σκόνη). Βάλτε το να ζεσταθεί (χωρίς να βράσει πάλι), ανακατέψτε να διαλυθεί το κακάο και αφήστε το στην άκρη για 20 λεπτά. Σουρώνουμε.


 Σε ένα μικρό μπολάκι (γιατί όχι και στο μπρίκι) βάλτε 2 κουταλάκια ζελατίνη με 2 κουταλάκια κρύο νερό, ώστε να βραχεί με το νερό όλη η ζελατίνη. Αν χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό, προσθέστε το. Αφήστε τη ζελατίνη να φουσκώσει για 5 λεπτά. Επόμενος στόχος μας είναι να διαλύσουμε τη ζελατίνη στο νερό. Υπάρχουν 2 τρόποι για να γίνει αυτό: είτε το κάνουμε σε μπεν μαρί, είτε βάζουμε το μπρίκι μας σε πολύ χαμηλή φωτιά και με μεγάλη, πολύ μεγάλη προσοχή ανακατεύοντας διαλύουμε τη ζελατίνη. Δε θέλουμε να καεί…

Μόλις λιώσει η ζελατίνη τη ρίχνουμε ανακατεύοντας μέσα στο μείγμα της βανίλιας. Αφήνουμε στην άκρη.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη ζελατίνη για το μείγμα του καφέ. Σουρώνουμε πρώτα τους κόκκους και μετά ανακατεύουμε σε αυτό τη λιωμένη ζελατίνη.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το ζελέ εσπρέσο.

Για μεγαλύτερη ευκολία βάζουμε τα δύο μείγματα σε σκεύη τύπου κανάτας, για να γεμίσουμε ευκολότερα τα ποτήρια που θα σερβίρουμε. Αν δε διαθέτουμε τέτοια, χρησιμοποιούμε κουτάλι.
Γεμίζουμε ποτηράκια ή μπολάκια ή ό,τι άλλο έχουμε με το μείγμα βανίλιας και τα βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν. Όταν σφίξουν προσθέτουμε λίγο από το μείγμα του καφέ. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αναλόγως του χρόνου και της υπομονής που έχουμε και ανάλογα με το πόσες στρώσεις θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τελειώνουμε με μια στρώση ζελέ εσπρέσο, το οποίο μπορούμε να παρεμβάλλουμε και στο ενδιάμεσο, για να δώσει αισθητικά πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και γευστικά πιο έντονη γεύση καφέ.

Απολαυστικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου