Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιεινές μαλακές μπάρες με νιφάδες Κινόα



Οι πρώτοι άνθρωποι που δοκίμασαν τους σπόρους της Κινόα ήταν οι Ίνκας, στις Άνδεις. Αν και έχουν περάσει 3.000 χρόνια από τότε, η Κινόα τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική επανεμφάνιση στη σύγχρονη κουζίνα έχοντας ως βασικό πλεονέκτημά της την υψηλή θρεπτική της αξία, τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτείνη και το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Για περισσότερες λεπτομέριες σχετικά με την Κινόα πατήστε ένα κλικ εδώ.

Τελευταίως, σκέφτηκα να ασχοληθώ με το συστατικό αυτό, μιας και έχει τα χίλια καλά, όμως τρεις φορές που πήγα σε κεντρικό κατάστημα με βιολογικά είδη η απάντηση ήταν "μας τελείωσε, έχουμε μόνο νιφάδες". Νιφάδες δεν τόλμησα να αγοράσω, το τόλμησε όμως η αδερφή μου, στην οποία ανέθεσα την αποστολή αγοράς Κινόα, αφού βρίσκεται καθημερινά στο κέντρο. Κάπως έτσι βρέθηκε ένα σακουλάκι με νιφάδες να στολίζει για μέρες τον πάγκο της κουζίνας, με όλους εμάς να το κοιτάζουμε με αρκετή περιφρόνηση.

Προχθες, λοιπόν, ήρθε η ώρα η καλή. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την κινόα αντί για βρώμη και να φτιάξω υγιεινές μπάρες. Στο λεπτό ανακάτεψα όλα τα υλικά μαζί και σε 20 λεπτά το γλυκό με τη χαλβαδοειδή υφή ήταν στο πιάτο. Αξιοπρεπέστατο, νόστιμο και υγιεινό. Αν είστε λάτρης της υγιεινής διατροφής φτιάξτε το οπωσδήποτε.

Υγιεινές μαλακές μπάρες με νιφάδες Κινόα
 1 κούπα νιφάδες Κινόα
1 πολύ ώριμη μπανάνα
6 κουταλιές γάλα (οποιουδήποτε είδους, ακόμη και σόγιας)
2 κουταλιές μέλι ή άλλη γλυκαντική ύλη (π.χ μελάσσα, καστανή ζάχαρη, πετιμέζι, χαρουπόμελο)
2 κουταλιές ξερή τριμμένη καρύδα
1 κουταλάκι κανέλλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
λίγες σταφίδες
μερικά χοντροκομμένα αμύγδαλα (ή άλλο ξηρό καρπό)
50 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

Σε ένα μπωλ λιώστε με το πιρούνι την μπανάνα, προσθέστε το μέλι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατέψτε. Ρίξτε μέσα το γάλα και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε την Κινόα, την καρύδα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα. Ανακατέψτε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώστε λαδόχαρτο σε μια φόρμα του κέικ, απλώστε το μείγμα, πασπαλίστε το με επιπλέον κανέλλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Βυθίστε ένα μαχαίρι στη μέση για να ελέγξετε ότι έχει ψηθεί. Είναι έτοιμο όταν το μαχαίρι θα βγαίνει στεγνό.
Όσο είναι χλιαρό έχει υφή όπως ο σπιτικός χαλβάς. Κρυώνοντας γίνεται πιο στεγνό, αλλά και πάλι είναι ωραίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου