Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ελαφρύ τσουρέκι με σοκολάτα



Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα για ένα τσουρέκι χωρίς βούτυρο?


Ναι, χωρίς βούτυρο παρά μόνο με λίιιγο λαδάκι. Για να προλάβω τις αντιδράσεις του τύπου "σιγά μην είναι αφράτο, νόστιμο κτλ", σας διαβεβαιώ ότι έχει υπέροχη υφή και γεύση. Ειδικότερα στο θέμα της γεύσης μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας διάφορα μυρωδικά (βανίλια, μαχλέπι, μαστίχα, πορτοκάλι...). Εγώ προτείνω, αφού αλείψετε το τσουρέκι με αβγό να πασπαλίσετε λίγο χοντρό αλάτι από πάνω. Δημιουργεί μία ιδιαίτερα γευστική αντίθεση. Υπογραμμίζω τέλος, ότι δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα, εαν διαθέτετε μίξερ.
  
Ελαφρύ τσουρέκι με σοκολάτα

1 φακελάκι μαγιά
3/4 κούπας γάλα χλιαρό (βάλτε ό,τι είδος θέλετε, ακόμα και σόγιας)
1/3 κούπας σπορέλαιο
1 μεγάλο αβγό
2 κρόκοι
1/3 κούπας μέλι
4 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κούπας σταγόνες σοκολάτας

αβγό για επάλειψη
χοντρό αλάτι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Μέσα στον κάδο του μίξερ διαλύστε τη μαγιά στο γάλα. Αφήστε το για 2 λεπτά. Ξεκινήστε το μίξερ και ρίξτε μέσα το αβγό και τους κρόκους, το μέλι, το αλάτι και τέλος το σπορέλαιο. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε μέσα τις 3 κούπες αλεύρι και αφήστε το να ανακατευτεί μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μέχρι εδώ χρησιμοποιείτε το εξάρτημα της κουκουνάρας. Σταματήστε και πάλι το μίξερ, αλλάξτε την κουκουνάρα με το εξάρτημα του γάντζου, ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία μαλακή, ελαφρά κολλώδης μπάλα. Ενδεχομένως να κρίνετε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω αλεύρι, αξιολογήστε το βάσει της λογικής σας! Γενικά, πάντως, δε θέλουμε να σκληρύνει το ζυμάρι.
Βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο, πασπαλίστε την με λίγο αλεύρι, σχηματίστε την, ρίξτε λίγο αλεύρι στον κάδο και βάλτε την μέσα. Αφήστε την να φουσκώσει για περίπου μια ώρα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
 

 Μετά από μία ώρα το ζυμάρι θα έχει γίνει κάπως έτσι. Πατήστε το με τα χέρια σας για να ξεφουσκώσει, σχηματίστε πάλι μια μπάλα και ξαναφήστε τη να ξαναφουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
Πάρτε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και στρώστε το στη λαμαρίνα σας. Μοιράστε τη ζύμη στα δύο. Αφήστε το ένα κομμάτι στον κάδο, σκεπασμένο και ξαναμοιράστε το άλλο σε δύο ίσομεγέθη κομμάτια. Φτιάξτε 2 μακρόστενες λωρίδες και αφήστε τες στον πάγκο. Προσθέστε στο ζυμάρι που είναι στον κάδο τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώστε τες ώστε να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πάλι, μοιράστε τη στα δύο και φτιάξτε δύο μακρόστενες λωρίδες. Για να κάνετε το σχέδιο που έφτιαξα εγώ δείτε εδώ πώς θα κάνετε την πλεξούδα.
Σας παραπέμπω στο βίντεο, αν και στα αγγλικά, γιατί όσο αναλυτικά κι αν το περιγράψω εγώ δε είναι τόσο ευνόητο όσο η ζωντανή εικόνα του βίντεο. Προτείνω να φτιάξετε το συγκεκριμένο σχήμα τσουρεκιού γιατί έχει πολλή και μαλακή ψύχα. Αν δε σας αρέσει σχηματίστε το όπως σας ταιριάζει.
 Αφήστε το τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα πάλι. Αφού φουσκώσει αλείψτε το με αβγό και πασπαλίστε το με χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 το πολύ λεπτά.
  Νομίζω ότι είναι ό,τι πρέπει τώρα που η δροσιά του φθινοπώρου άρχισε να κάνει την εμφάνισή της...


2 σχόλια: