Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Σοκολατένια μπισκοτοκεκάκια


Μπισκοτοκεκάκι! Έψαχνα ώρα να βρω μία λέξη που να περιγράφει αυτή τη λιχουδιά, εν τέλει βαφτίστηκαν όπως τους αρμόζει. Πρόκειται για σοκολατένια μαλακά και ελαφρώς υγρά μπισκότα, γιορτινά σε εμφάνιση και εκρηκτικά σε γεύση. Με τη γεύση μπορείτε να παίξετε κάνοντας συνδυασμούς (πράγμα που θα κάνω την επόμενη φορά που θα τα φτάξω) όπως προσθέτοντας πορτοκάλι, βανίλια, κανέλα κτλ. Πλεονέκτημά τους; Το ότι δεν έχουν καθόλου κρόκους αβγών, παρά μόνο δύο ασπράδια, τα υλικά είναι πολύ κοινά και η διαδικασία απλή. Λίγο μας τα χαλά η αναμονή στο ψυγείο, αλλά ως προγραμματισμένος λαός που είμαστε δε θα έχουμε πρόβλημα. Σωστά;

Σοκολατένια Μπισκοτοκεκάκια

45 γρ. σοκολάτα με 75% κακάο ψιλοκομμένη
20 γρ. σπορέλαιο
1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ (μπορείτε να τον παραλείψετε ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να δώσετε)
60 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
60 γρ. μέλι
2 ασπράδια αβγού
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
80 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
30 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
1 1/4 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα 

Βάλτε τη σοκολάτα και το λάδι σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Προσθέστε τον καφέ και συνεχίστε το ανακάτεμα εκτός φωτιάς, μέχρι να λιώσει ο καφές.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο και ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το μέλι και τη βανίλια.
Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε τα ασπράδια ανακατεύοντας ζωηρά.
Προσθέστε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι (μπορείτε να τα έχετε όλα μαζί σε ένα μπολ). Όσο ανακατεύετε το μείγμα θα γίνεται όλο και πιο λείο.
Καλύψτε το με μία μεμβράνη και αφήστε το για τουλάχιστον δύο ώρες στο ψυγείο. Αν είστε του προγραμματισμού, κάντε το από την προηγούμενη μέρα και ξεχάστε το στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Τα μπισκοτοκεκάκια θα γίνουν πιο αφράτα, μαλακά και καλοσχηματισμένα.  Επίσης, μπορείτε να καταψύξετε το μείγμα και να το χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε, με την προϋπόθεση να το αφήσετε να ξεπαγώσει για ένα βράδυ μέσα στο ψυγείο.


Όταν είστε έτοιμοι για ψήσιμο προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάλτε σε δύο λαμαρίνες λαδόχαρτο και σε ένα βαθύ πιάτο βάλτε τη ζάχαρη άχνη.
Σχηματίστε με τα χέρια σας μικρά μπαλάκια και περάστε τα από την άχνη. Μετά από πέντε λεπτά ξανακάντε τη διαδικασία για να πιάσουν καλύτερα τη ζάχαρη. Το ζαχάρωμα δεν είναι απαραίτητο, δίνει όμως πολύ όμορφη εμφάνιση στο αποτέλεσμα.
Ψήστε για 10 λεπτά. Θα δείτε ότι από πάνω τα μπισκοτοκεκάκια δείχνουν σχεδόν ψημένα, είναι όμως ακόμα μαλακά. Καλύτερα να τα βγάλετε νωρίτερα από το φούρνο παρά να το καθυστερήσετε, γιατί όσο πιο πολύ ψήνονται τόσο πιο σκληρά γίνονται.
Αφήστε τα να κρυώσουν για 2 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα (συνεχίζεται έτσι το ψήσιμο εκτός φούρνου) και έπειτα βάλτε τα σε μία σχάρα.



Εγώ τα διατηρώ σε πιατέλα σκεπασμένα με μεμβράνη. Για πρωινό, μαζί με ένα ποτήρι γάλα, είναι τέλειος συνδυασμός!

7 σχόλια:

  1. Είναι σούπερ, δοκίμασα σε xmas σχολική γιορτή και τα είχα βάλει στο μάτι!!!

    Τα ασπράδια δεν χρειάζονται χτύπημα πριν??

    Elenh Mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθόλου χτύπημα τα ασπράδια! Γίνονται πολύ εύκολα και διατηρούνται για εβδομάδες! Νόστιμα και εντυπωσιακά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις τα έφτιαξα και είναι πεντανόστιμα!!!
    Συγχαρητήρια!!!!
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ μόλις δοκίμασα! (η-του-παραπάνω-σχολιου είχε τη καλοσύνη να μου στείλει)
    Είναι φοβερά... Θα είναι η επόμενη λιχουλιά που θα φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κορίτσια, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουμε 2 ζάχαρες άχνες; Μία στη ζύμη και μία στο πασπάλισμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή