Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Όταν το Brownie συναντά το cookie


 
Φανταστείτε ότι θέλετε να καταβροχθίσετε ένα αμαρτωλό σοκολατένιο μπράουνι, αλλά και ότι ως λάτρεις των cookies άνετα θα υποκύπτατε και σε ένα-δύο κούκις που έχετε στο ντουλάπι. Έστω ότι τρώτε απ’ όλα. Ωραία. Φανταστείτε τώρα τις τύψεις που αρχίζουν να γεννιούνται αφού έχετε σκουπίσει τα χείλη σας και από το τελευταίο ίχνος αμαρτίας. Μάλλον ήδη σκέφτεστε το παχυντικό αδίκημα που διαπράξατε.
Αν, όμως, γινόταν να είχατε με μία μπουκιά και τα δύο αυτά γλυκά μαζί; Και διπλή απόλαυση και λιγότερες θερμίδες. Εεεεε; Ωραία δεν τα λέω;;
Λοιπόν, η νέα μόδα της ζαχαροπλαστικής είναι τα 2 σε 1 Brookies. Με μαλακιά υγρή σοκολατένια βάση μπράουνι και από πάνω μαστιχωτή ζύμη κούκις με κομμάτια σοκολάτας. Δε μπορώ να περιγράψω διαφορετικά αυτή τη θεϊκή σύλληψη, που ακόμα και γράφοντας εξιτάρει τις αισθήσεις μου.
Η αρχή έγινε από αυτό εδώ το μπλογκ, έπειτα διανθίστηκε με άλλες εκδοχές. Εγώ κατέληξα σε αυτή την απλή εκδοχή που έκανε θραύση σε όσους το δοκίμασαν. Δύο εκ των δοκιμαστών απεφάνθησαν ότι είναι ό,τι καλύτερο έχω φτιάξει μέχρι τώρα. Διαφωνώ, απλά τους ταιριάζει καλύτερα σαν γεύση από κάποια άλλη παρασκευή.

Πάμε λοιπόν για Brookies!

Brookies

Για τη ζύμη του Brownie

75 γρ. βούτυρο
125 γρ. σοκολάτα
125 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
75 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. κοπανισμένους ξηρούς καρπούς, προαιρετικά

Για τη ζύμη των Cookies

135 γρ. καστανή ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αβγό
165 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
110 γρ. σοκολάτα τεμαχισμένη (έβαλα με 80% κακάο)

Για το μπράουνι
Σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί λιώστε το βούτυρο με τη σοκολάτα και το αλάτι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε με το γδάρτη. Αφήστε το να κρυώσει (εγώ το βάζω για λίγο στο ψυγείο). Όταν πέσει η θερμοκρασία ρίξτε μέσα ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίξτε με μιας μέσα και το αλεύρι και ανακατέψτε ζωηρά με το γδάρτη.


Για τα κούκις
Χτυπήστε στο μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει. Προσθέστε το αβγό. Ρίξτε μέσα το αλεύρι με το baking powder και ανακατέψτε ελάχιστα, ίσα ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι. 5 δευτερόλεπτα, όχι παραπάνω! Προσθέστε και την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατέψτε τη με μία κουτάλα ή με μία σπάτουλα.


Πάρτε ένα τετράγωνο τσέρκι 20x20 ή ό,τι άλλο έχετε, ντύστε το με αλουμινόχαρτο και βάλτε μέσα τη ζύμη του μπράουνι. Από πάνω βάλτε σε κομμάτια, από εδώ κι από εκεί τη ζύμη των κούκις. Δε χρειάζεται να την απλώσετε, θα απλώσει μόνη της με το ψήσιμο.


Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. Μπορεί να έχετε ένα θέμα με το ψήσιμο, μού προέκυψε και εμένα. Την πρώτη φορά πήρε μία ώρα για να ψηθεί (!) και στο κέντρο κρατούσε πολύ υγρό ακόμα. Τη δεύτερη φορά στη μισή ώρα (!!) ήταν ήδη στεγνό. Καλύτερα πάντως να είναι πιο υγρό μέσα παρά στεγνό…παρακολουθήστε το…





5 σχόλια:

  1. Brookies???? Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!

    Ελένη Μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αννα ειμαι ηθεια της Ατζελας οι συνταγες σου ειναι πολυ καλες. Συνχαριτηρια. Φτιαχνω και εγω πολλα τσατνυ.Με συκα βανιλιες κτλ. Για την καιτσαπ εχω αλλη πολυ πιο καλη συνταγη.Αν την θες θα σου την στειλω. Τωρα οτι φτιαχνεις για να μην μουχλιαζει .θα το βαζεις βραστο στο βαζο θα το κλεινεις καλα και θα το βαζεις αναποδα μεχρι να κριωσει. Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω για τα καλα σας λογια. Η κετσαπ οντως με ενδιαφερει, ευχΑριστω. Την προηγουμενη φορα μουχλιασε αυτη που ειχα προς καταναλωση στο ψυγειο. Η αποστειρωση ειναι γνωστη και εγγυημενη μεθοδος. Καλη χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ειχα διαβασει στο the insider και παροτι ασχετος με την ζαχαροπλαστικη το φτιαξαμε με την κοπελα μου και βγηκε μουρλια.Ευχαριστω πολυ για την συνταγη και συγχαρητηρια για αυτες που εχεις βοηθανε πολυ αρχαριους οπως και εγω.Το επομενο που θα δοκιμασω μαλλον ειναι το κεικ μπανανας με σοκολατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kosti, χαίρομαι για την επιτυχία σου!Προτείνω το επόμενο να το φτιάξεις μόνος σου ως έκπληξη στην κοπελιά σου. Σίγουρα θα τη σκλαβώσεις...χιχι!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή