Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Σορμπέ σοκολάτας


Τελευταίως έχω βαλθεί να βρω τρόπους ώστε να μπορώ να απολαμβάνω τη γεύση της σοκολάτας μέσα στη ζέστη. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η σοκολάτα καταναλώνεται πιο ευχάριστα όταν ο καιρός είναι δροσερός παρά όταν σκάει ο τζίτζικας.
Η πιο απλή καλοκαιρινή βερσιόν της σοκολάτας είναι το παγωτό, αν και αυτές οι παγωμένες θερμίδες εμπλουτισμένες με λιπαρά με γεμίζουν ενοχές, οπότε πρώτα στη θέση των επιλογών μου έρχονται τα σορμπέ φρούτων και οι γρανίτες παρά το παγωτό σοκολάτα.
Ψαχουλεύοντας τις προτάσεις του  smittenkitchen βρήκα ένα σορμπέ σοκολάτας, το οποίο δε θέλει παγωτομηχανή, δεν έχει ούτε γάλα, ούτε αβγά, ούτε κρέμα γάλακτος. Τα υλικά είναι απλά και λίγα, το μείγμα φτιάχνεται στο δευτερόλεπτο, ενώ το αποτέλεσμα είναι ονειρικό!
Η υφή του σορμπέ (του παγωτού κατά τη γνώμη μου) είναι βελούδινη στο στόμα, η γεύση της παγωμένης σοκολάτας μεστή και σε δροσίζει χωρίς να σε γεμίζει τύψεις. Προσοχή όμως, είναι τόσο νόστιμο που εύκολα μπορεί να το παρακάνετε με την ποσότητα…

Σορμπέ σοκολάτας ή παγωτό σοκολάτας

2 ¼ κούπας νερό
1 κούπα ζάχαρη
¾ κούπας κακάο
Ι πρέζα αλάτι
170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (έβαλα 75% κακάο)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κοινή βανίλια

Ανακατέψτε σε μία βαθιά κατσαρόλα 1 ½  κούπα νερό μαζί με τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι. Ανακατέψτε για να διαλυθούν τα υλικά στο νερό. Από τη στιγμή που θα βράσει το μείγμα αφήστε το για 45 δευτερόλεπτα στη φωτιά. 


 

 
   
Κατεβάστε το από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τη σοκολάτα τεμαχισμένη και τη βανίλια. Αφήστε τα για ένα λεπτό χωρίς να ανακατεύετε και έπειτα ανακατέψτε με το σύρμα. Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό. Επειδή το πιο πιθανό είναι να μη λιώσει καλά η σοκολάτα στο νερό βάλτε το μείγμα στο μπλέντερ και χτυπήστε το ή βυθίστε στην κατσαρόλα τη ράβδο που κάνει θαύματα.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, βάλτε το σε ένα τάπερ και ξεχάστε το για καμιά ώρα στην κατάψυξη. Από εδώ και πέρα καλό είναι να το ανακατεύετε κάθε 30-45 λεπτά για 3-4 φορές. Όταν παγώσει τελείως έχετε έτοιμο το παγωτό σας. Είναι και νόστιμο και διαίτης και κατάλληλο για χορτοφάγους!

2 σχόλια: