Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Σουδάκια με μήλο και κρέμα αρωματισμένη με κάρδαμο


Εδώ και καμιά βδομάδα ήθελα να περάσω από τους πρώην συναδέλφους μου στη Νομαρχία και να τους αποχαιρετήσω προσφέροντάς τους ένα γλυκάκι, έτσι, για να έχουν μία γλυκιά ανάμνηση από εμένα. Μια το ένα ταξίδι, μια οι εκλογές, τελικά σήμερα κατάφερα να το βάλω στο πρόγραμμα. Δεν ήξερα τί ακριβώς ήθελα να φτιάξω, πάντως είχα αποφασίσει ότι η πρώτη ύλη μου θα ήταν τα μήλα, που αυτή την εποχή είναι στα φόρτε τους!
Αρχικά, μάλλον επηρεασμένη από τα γλυκά της Κωνσταντινούπολης, προσανατολιζόμουν στα μηλοπιτάκια με φύλλο κρούστας. Εν τέλει, κατέληξα στη λύση σουδάκι+μήλο. Ως συνεκτική ύλη των δύο επέλεξα μία ελαφριά κρέμα, ενώ για να δώσω ένα γευστικό χαρακτήρα στην έμπνευση χρησιμοποίησα το κάρδαμο. Την οπτική τελειότητα αλλά και το κροκάν στοιχείο μέσα στο στόμα έδωσε η καραμέλα που «ράντισα» πάνω από τα λαχταριστά λοφάκια που στέκονταν παρατεταγμένα στο χάρτινο κουτί περιμένοντας τους…παραλήπτες τους.

Η πρώτη διδάξασα των σου για μένα είναι η θεία μου, αυθεντία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Πριν χρόνια μου φαινόταν βουνό το να φτιάξω σου, όμως όταν είδα την πρώτη φορά που τα έφτιαξα πόσο εύκολα γίνονται τα συμπεριέλαβα στις εύκολες και γρήγορες συνταγές. Μάλιστα, τα έφτιαξα από χθες και τα γέμισα σήμερα (άνετα καταψύχονται αν θέλετε να τα έχετε έτοιμα ανά πάσα στιγμή).

Αυτή, λοιπόν, είναι η βασική συνταγή για σουδάκια της θείας Νίκης. Ακολουθούν οι δικοί μου συνδυασμοί κρέμας και μήλου.

[Το σημερινό είναι ένα εντελώς απρογραμμάτιστο ποστ, γι’ αυτό δεν έχω τραβήξει καμία φωτογραφία από τα στάδια της δημιουργίας του.]


Σουδάκια με μήλα και κρέμα αρωματισμένη με κάρδαμο

Για τα σουδάκια

1 κούπα νερό
125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κούπα αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
4 αβγά

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με το βούτυρο και το αλάτι. Μόλις λιώσει το βούτυρο σβήστε το μάτι της κουζίνας και ρίξτε μέσα το αλεύρι. Με γρήγορες κινήσεις και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε δυνατά. Σε μερικά δευτερόλεπτα δημιουργείται μία μάζα γύρω από την κουτάλα.

Βάλτε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ. Με το εξάρτημα Κ του μίξερ αρχίστε να ζυμώνετε στη μεσαία ταχύτητα. Ρίξτε ένα-ένα τα αβγά προσέχοντας να απορροφάται το καθένα πριν προσθέσετε το επόμενο. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα αβγά θα έχετε μια αρκετά κολλώδη και κιτρινωπή ζύμη.

Βάλτε την ζύμη στη σακούλα-κορνέ και δημιουργήστε μικρά μπαλάκια πάνω σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόχαρτο. Προσέξτε να αφήνετε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήστε φούρνο ψήστε τα σουδάκια σε προθερμασμένο στους 220 για 20 λεπτά και έπειτα ρίξτε τη θερμοκρασία στους 150 και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα.

Κρέμα με κάρδαμο

3 κούπες γάλα (κρατήστε λίγο στην άκρη για να διαλύσετε μέσα το κορν φλάουρ)
3 μεγάλες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 σποράκια κάρδαμο (ανοίξτε τα, βγάλτε τους κόκκους από μέσα και κοπανίστε τους)

Βάλτε το γάλα, τη ζάχαρη και το κάρδαμο σε μία κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψετε. Μόλις βράσει ρίξτε μέσα το γάλα στο οποίο μέσα έχετε διαλύσει το κορν φλάουρ. Ανακατέψτε ζωηρά. Μην απομακρύνετε την κατσαρόλα από το μάτι. Όταν πήξει η κρέμα αποσύρετέ την από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει. Μην ξεχάσετε να βάλετε μεμβράνη από πάνω (που να αγγίζει την κρέμα) για να μην κάνει πέτσα. Αν πάλι δεν το θυμηθείτε και βρεθείτε μπροστά σε μια κρέμα με κόμπους από την πέτσα, πάρτε το μίνι πίμερ και «αλέστε» την.

Για τα μήλα

5 μήλα μεσαίου μεγέθους
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 σποράκια κάρδαμο (ανοίξτε τα, βγάλτε τους κόκκους από μέσα και κοπανίστε τους)

Κόψτε τα μήλα σε κυβάκια (εννοείται καθαρισμένα πρώτα). Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το βούτυρο να λιώσει και ρίξτε μέσα τα μήλα. Σε δυνατή φωτιά τα ανακατεύετε για περίπου 10 λεπτά. Στόχος είναι να ψηθούν τα μήλα, αλλά παράλληλα να μη γίνουν εντελώς μαλακά. Καλύτερα να κρατάνε λίγο στο δόντι. Στα 5 περίπου λεπτά που τα μαγειρεύετε ρίξτε μέσα τη ζάχαρη. Αφήστε τα μήλα να κρυώσουν.

Για την καραμέλα [να τη φτιάξετε αφού έχετε «στήσει» τα σουδάκια σας]

½ κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκόζη

Βάλτε τα στο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όταν αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς. Η ζάχαρη με τη θερμοκρασία που έχει το τηγάνι θα συνεχίσει να σκουραίνει. Προσέξτε μην καείτε, γιατί η καραμέλα έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία!


Πάρτε ένα σουδάκι, ανοίξτε το στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι και γεμίστε το με μήλο και κρέμα. Για ευκολία μπορείτε να ανακατέψετε τα μήλα μαζί με την κρέμα, ώστε με μία κουταλιά να έχετε και τα δύο προϊόντα μαζί. Παρατάξτε τα στην πιατέλα που θα τα παρουσιάσετε. Αφού τα γεμίσετε όλα, με ένα κουταλάκι ρίξτε από πάνω τους σταγόνες καραμέλας. Τέλος, αν θέλετε, πασπαλίστε από πάνω λίγη κανέλα. 

Μην τρομάζετε, δεν είναι μπελαλίδικη συνταγή. Μάλλον χρειάζεται λίγο προγραμματισμό. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους φίλους μου, γιατί όχι και τους δικούς σας;;;



2 σχόλια: