Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ρόφημα ζεστής σοκολάτας


 Αν χθες τέτοια ώρα με ρωτούσατε τί σχέδια έχω για το πρωί του Σαββάτου, θα σας έλεγα μες τη χαρά ότι θα βολτάριζα στη Θεσσαλονίκη κάνοντας ψώνια, παρακολουθώντας στον Ιανό την παρουσίαση του βιβλίου της Λιλιπούπολης και τρώγοντας τρίγωνα Πανοράματος. Έλα όμως που τα όνειρά μου δεν έμελλε να πραγματοποιηθούν, μιας και χθες η Ρόδος ήταν στο στόχαστρο των καιρικών φαινομένων. Δε θα πω πολλά: η πτήση Α721 ακυρώθηκε, μαζί της ακυρώθηκαν όλα τα όμορφα σχέδια της παρέας, η συναυλία της Μαρινέλλας στο Μέγαρο Μουσικής (ακόμα ψάχνουμε να δούμε τί θα γίνει με τα εισιτήρια-please ας απαντήσει κάποιος στο τηλέφωνο), η ανακάλυψη νέων γεύσεων φαγητού, γλυκού και το αντάμωμα με αγαπητά πρόσωπα. 
Αφού, λοιπόν, το Σάββατο μού προκύπτει απρογραμμάτιστο θεώρησα καλό να ασχοληθώ με το μπλόγκινγκ, το οποίο παραμέλησα το τελευταίο δεκαήμερο λόγω υποχρεώσεων. 
Αυτό που από χθες το πρωί λιγουρευόμουν ήταν ένα ρόφημα ζεστής σοκολάτας. Δεν είμαι καθόλου του καφέ, θα πιω κατ'εξαίρεση μια φορά το μήνα και αυτό για να καταφέρει να σταθεί όρθιο το βλέφαρό μου. Όμως, σε μία καλή ζεστή σοκολάτα δε μπορώ παρά να υποκύψω. Σε συνδυασμό μάλιστα με αυτό τον βρωμόκαιρο που όχι μόνο θάλασσα αλλά ούτε για περπάτημα δε μας επιτρέπει να βγούμε, το άρωμα και η γεύση της σοκολάτας δημιουργούν την πιο ζεστή χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Πάρτε φλυτζάνι, κουβερτούλα, το αγαπημένο σας βιβλίο, βάλτε ωραία μουσική και απολαύστε τη στιγμή και τη γουλιά...

Ρόφημα ζεστής σοκολάτας

200 γρ. σοκολάτα τεμαχισμένη 
400 γρ. γάλα
200 γρ. νερό
150 γρ. κρέμα γάλακτος
20 γρ. κακάο κοσκινισμένο
20 γρ. ζάχαρη
1 φρέσκια βανίλια (σκίστε την κατά μήκος και βγάλτε τα σποράκια)
1/4 κουταλάκι κανέλλα


Βάλτε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το νερό, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλλα. Σε μέτρια φωτιά αφήστε τα να ζεσταθούν, να μη βράσουν όμως. Όταν το μείγμα έχει ζεσταθεί αρκετά ρίξτε το κακάο και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά. Προσθέστε και τη σοκολάτα. Εμένα μου αρέσουν τα πικρά σοκολατοειδή, γι' αυτό έβαλα σοκολάτα με 75% κακάο. Σβήστε το μάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα. Αν δείτε ότι δε διαλύεται απόλυτα βάλτε μέσα το μίνι πίμερ που κάνει θαύματα. 
Πιείτε τη ζεστή, όχι όμως καυτή. Προκειμένου να απελευθερωθούν καλύτερα τα αρώματα από την κανέλλα και τη βανίλια, δείξτε εγκράτεια και περιμένετε 1-2 ώρες. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τη σοκολάτα να ξαναζεσταθεί ελαφρά σε χαμηλή φωτιά. Γίνοται περίπου 6 φλιτζάνια. Βεβαίως, αν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα, κρύψτε τη σε βάζο στο ψυγείο και ζεστάνετέ τη την επόμενη.


3 σχόλια:

  1. εγώ να δεις πόσο στεναχωρήθηκα που αυτό το βράδυ δεν είμαι μαζί σας για ένα εξαιρετικά γαστριμαργικό γεύμα...
    μπορεί να φύγει το βιβλίο και η Μαρινέλλα, αλλά εγώ για 2και κάτι ακόμα χρόνια τουλάχιστον εδώ θα είμαι! μαζί μου ο Ιανός και το pasta flora και όλα τα μικρά μυστικά της πόλης που την κάνουν φανταστική και δε σταματώ να ανακαλύπτω ;) θα σας περιμένω εναγωνίως και εγώ και το σπιτάκι μου και η Θεσσαλονίκη!
    σας φιλώ,

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη απογοήτευση,αλλά ναι, όπως λες κ εσύ, θα φροντίσουμε να εκμεταλλευτούμε τα 2 εναπομείναντα χρονάκια σου στη συμπρωτεύουσα με τον καλύτερο τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή