Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κοχύλια γεμιστά με ανθότυρο και μανιτάρια


Ένα από τα ενθύμια του ταξιδιού μου στη Ρώμη, ήταν ένα πακέτο ζυμαρικά σε σχήμα μεγάλου κοχυλιού, το οποίο εδώ και τέσσερεις μήνες έμεινε αναξιοποίητο στο ντουλάπι, προφανώς γιατί η μαμά δεν ενδιαφερθηκε να ασχοληθεί μαζί του. Η μεγάλη στιγμή για να μεταμορφωθούν τα κοχύλια σε ένα εξαιρετικό, ελαφρύ, λιτό και γκουρμέ φαγάκι ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα. Η ιδέα μου ήταν ότι, εφόσον πρόκειται για τόσο μεγάλο ζυμαρικό θα έπρεπε να γίνουν γεμιστά με κάτι το οποίο να μην πέσει βαρύ στο στομάχι, μήνα Ιούλιο.
Έτσι, σας παρουσιάζω αυτά τα κοχύλια που γέμισα με ανθότυρο, ρικότα, μανιτάρια και τα οποία έλουσα με μία πολύ ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο που δε θες να σταματήσεις να τρως. Η διαδικασία είναι εύκολη, ίσως λίγο χρονοβόρα, αλλά το βασικό: δεν απαιτεί πολλά σκεύη, τουτέστιν ελάχιστη λάντζα, αφού ό,τι μαγειρεύεται μαγειρεύεται στην ίδια κατσαρόλα.

500 γρ. μεγάλα κοχύλια
350 γρ. ανθότυρο
250 γρ. ρικότα
1 φλιτζανάκι κρέμα γάλακτος ή γάλα
7 μεγάλα μανιτάρια
3 σκελίδες σκόρδο
4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο για το σωτάρισμα

Για τη σάλτσα
½ κιλό ντομάτες ώριμες
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 φύλλο φρέσκου βασιλικού
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράστε τα ζυμαρικά τόσο ώστε να είναι πολύ al dente. Σουρώστε τα, ρίξτε τους 1 κουταλιά λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και κρατήστε τα στην άκρη.

Καθαρίστε ξεφλουδίζοντας τα μανιτάρια και κόψτε τα σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε και το σκόρδο. Στην κατσαρόλα που βράσατε τα μακαρόνια βάλτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αφήστε το να ζεσταθεί. Όταν είναι έτοιμο ρίξτε μέσα το σκόρδο για να σωταριστεί πρώτο και μετά τα μανιτάρια. Αφήστε τα να σωταριστούν σε δυνατή φωτιά στην αρχή και έπειτα χαμηλώστε σε χαμηλή προς μέτρια. Ανακατεύετε τακτικά για να μη σας κολλήσουν. Αλατοπιπερώστε. Αφού ψηθούν τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.




 Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη, ή αν βαριέστε λιώστε τες στο μούλτι μαζί με το σκόρδο. Βάλτε τες στην ίδια κατσαρόλα με πριν και βράστε τες μέχρι να χάσουν τα πολλά ζουμιά τους. Για να ψηθούν ωραία αφήστε τες σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και έπειτα χαμηλώστε στο 1.  Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα ρίξτε μέσα αλάτι, πιπέρι, το βασιλικό, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. 


Σε ένα μπολ διαλύστε με το πιρούνι το ανθότυρο. Ανακατέψτε σταδιακά και τη ρικότα. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα ρίξτε λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γάλα για να μαλακώσει. Ανακατέψτε στα τυριά τα μανιτάρια, το βασιλικό ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώστε.  




Αλείψτε τον πάτο ενός ταψιού με λίγο ελαιόλαδο. Πάρτε ένα ένα τα κοχύλια, βάλτε τους μέσα ένα κουταλάκι από τη γέμιση τυριού, κλείστε τα όσο καλύτερα γίνεται και τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο. 


Αφού τελειώσετε ρίξτε πάνω από το κάθε κοχύλι μια μεγάλη κουταλιά σάλτσα.
Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Ξεσκεπάστε το ταψί και ψήστε για άλλα δέκα λεπτά.

 
Καλή όρεξη!

3 σχόλια:

  1. Ωραίο Αννα! Φαίνεται πολύ νόστιμο και "κομπλικέ" όταν έχεις τραπέζι. Οπωσδήποτε θα το συμπεριλάβω στο επόμενο κάλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα εισαι καλα,μας λίγωσες...ευκολη συνταγη!!σε ευχαριστουμε για την προσπαθεια και κυριως για τις φωτο βοηθησαν πολυ....παω να το φτιαξω ,και καλη μας ορεξη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή επιτυχία! Η νοστιμιά είναι δεδομένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή