Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Devil's Cake-Το απόλυτο κέικ σοκολάτας





Στη σοκολάτα έχω αδυναμία, συνεπώς και στα σοκολατένια κέικ. Όσα κέικ μου έφτιαχνε στο παρελθόν η μητέρα μου ήταν μεν σοκολατένια (ή ντεμί) αλλά δεν έφταναν στο ύψιστο σημείο σοκολατοαπόλαυσης. Τον περασμένο Μάιο, με αφορμή τα γενέθλιά μου έφτιαξα το κέικ διαβόλου που βρήκα σε ένα από τα αγαπημένα μου σάιτ, το www.smittenkitchen.com. Δεν είναι μόνο ότι γευστικά σε απογειώνει, δεν είναι μόνο ότι είναι εύκολο στην παρασκευή του, είναι και ότι θερμιδικά κρατιέται σε χαμηλούς τόνους, γιατί δεν έχει βούτυρο, ενώ για την ποσότητά του τα τρία αβγά είναι πολύ λίγα. Το λατρεμένο μου πια κεκάκι διαφέρει από τα άλλα στο ότι δεν είναι στεγνό αλλά κρατάει αρκετή υγρασία μέσα του. Επίσης, αν το βάλετε στο ψυγείο μετατρέπεται σε μία απερίγραπτη λεκτικά λιχουδιά! Μπορείτε να το συνοδεύσετε με frosting τυριού, γλάσο σοκολάτας ή σάλτσα καραμέλας γάλακτος με μπανάνα (χθες έφτιαξα το τελευταίο). Σας συνιστώ να μην το αφήσετε να παραψηθεί, αλλά να το βγάλετε μόλις δείτε ότι το μαχαίρι βγαίνει σχεδόν καθαρό στη δοκιμή. 



Devil's Cake

85 γρ. σοκολάτα τεμαχισμένη (κουβερτούρα ή γάλακτος)
1 1/2 κούπα ζεστό καφέ (φίλτρο ή στιγμής)
570 γρ. ζάχαρη
320 γρ. αλεύρι
192 γρ. κακάο καλής ποιότητας
5 γρ. μαγειρική σόδα
10 γρ. Baking powder
1 κουταλάκι αλάτι
3 μεγάλα αβγά
3/4 κούπας σπορέλαιο
1 1/2 κούπα γάλα (ή κρέμα γάλακτος αν θέλετε να το βαρύνετε)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σάλτσα καραμέλας γάλακτος:

1 κούπα καραμέλα γάλακτος (τη βρίσκετε στο σουπερ μάρκετ στο ράφι με τις μαρμελάδες) 
1 1/2 μεγάλη μπανάνα πολτοποιημένη
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος 



Προθερμάνετε το φούρνο στους 150

Βάλτε μέσα στο ζεστό καφέ τα κομματάκια σοκολάτας και αφήστε τα να λιώσουν. Ανακατέψτε λίγο ώστε να βοηθήσετε τη διαδικασία.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο κοσκινισμένο, τη σόδα, το αλάτι και το baking powder.



Στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιώντας την κουκουνάρα χτυπήστε τα αβγά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ελαφρά κίτρινο χρώμα. Σιγά σιγά προσθέστε το σπορέλαιο, το γάλα, τη βανίλια και τη λιωμένη στον καφέ σοκολάτα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.



Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε με μιας όλα τα στερεά υλικά. Αρχίστε να ανακατεύετε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι μόνο να απορροφηθούν τα στερεά υλικά. Αν μένουν υπολείμματα στα πλαϊνά του κάδου καθαρίστε τα με μία σπάτουλα. Το μίγμα είναι πολύ υδαρές, μη φοβηθείτε.



Διαλέξτε τί φόρμα θα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να κάνετε το κέικ σε σχήμα τούρτας θα χρειαστείτε 2 φόρμες, γιατί η ποσότητα είναι αρκετά μεγάλη. Αν πάλι θέλετε, χρησιμοποιήστε ορθογώνιο φαρδύ ταψί. Σε κάθε περίπτωση στρώστε στο σκεύος σας αντικολλητικό χαρτί. Εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα ατομικά κεκάκια και τα γέμισα χρησιμοποιώντας το εργαλείο του παγωτού.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα. Μπορεί να σας πάρει 1 ώρα και ένα τέταρτο. Για τα ατομικά κεκάκια ο χρόνος μειώνεται στα 50 λεπτά περίπου.



Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά βάλτε την καραμέλα γάλακτος και τη μπανάνα. Όταν βράσει ρίξτε μέσα και την κρέμα. Αφήστε το να βράσει ανακατεύοντας για περίπου 7 λεπτά. Όταν κρυώσει το μίγμα θα γίνει πιο πηχτό και κολλώδες. Στολίστε το κέικ ή τα κεκάκια σας και αφεθείτε στο...κολασμένο γευστικό ταξίδι!


17 σχόλια:

  1. Μολις το εφτιαξα και πραγματικα ειναι η πρωτη φορα που ακολουθω συνταγη και πετυχαινει τοσο πολυ. Μπραβο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διαβασα τη συνταγη για το κεικ και λετε πως ειναι αρτκετη ποσοτητα το μειγμα. εγω θελω να φτιαξω την oreo cake τουρτα και αναρωτιεμαι αν θα πρεπει για το κεικ να βαλω τα μισα υλικα ή αν οχι θα πρεπει να βαλω το μειγμα σε 2 στρογγυλες φορμες και αυτες να ειναι οι βασεις της τουρτας ή αν το βαλω σε 1 φορμα και να την κοψω οριζοντια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι τη μισή δόση, ολόκληρη. Είτε το ψήνεις σε 2 φόρμες είτε σε μια και κόβεις τους δίσκους οριζόντια. Φτάνει η μια φόρμα να "παίρνει" το μείγμα, υπολογίζοντας και το ότι θα φουσκώσει. Καλή επιτυχία στην τούρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα praline..εχω καποιες αποριουλες για την φανταστικη σου συνταγη...θα τη φτιαξω για τουρτα σε ταψακι 22εκ. ο χρονος ψησιματος που αναφερεις θα ειναι ο ιδιος;;;την ψηνουμε στους 150ο;;;κ κατι τελευταιο,μπορουμε να αντικαταστησουμε το καφε με κατι αλλο;
    ευχαριστω εκ των προτερων ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή δεν τα πάω και πολύ καλά με τα εκατοστά, τις μετρήσεις κτλ, ακολουθώ τον εξής κανόνα: όσο πιο στενή-μικρή είναι η φόρμα τόσο πιο πολλή ώρα χρειάζεται στο φούρνο. Όσο πιο μεγάλη (οπότε το μείγμα απλώνει περισσότερο) τόσο λιγότερο.
    Ο καφές μπορεί να αντικατασταθεί από ρόφημα σοκολάτας ή τσάι βανίλιας, αν και η γεύση του δεν ανιχνεύεται στο τελικό αποτέλεσμα.
    Τη θερμοκρασία μπορούμε να την αναεβάσουμε στους 170 βαθμούς, λόγω μεγαλου σκεύους ψησίματος. Αλλά και στους 150 μια χαρά ψήνεται, αργεί λίγο περισσότερο & δεν κάνει τόσο σκληρή κρούστα από πάνω.

    Μου βάζεις ιδέες πάλι...έτοιμη είμαι να μπω στην κουζίνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σευχαριστω για την απαντηση σου!το εφτιαξα και βγηκε τελεια και μπορω να πω οτι η τουρτα βγηκε τεραστια!!!!οντως δεν καταλαβαινεις καθολου τον καφε..για γεμιση στην μια στρωση εβαλα σαντυγι με μερεντα και στην δευτερη στρωση σαντυγι με τριμενο μπισκοτο ορεο..δοκιμασετο!!!!και παλι μπραβο γιαυτη την συνταγη κεικ,ειναι οντως το απολυτο!!!

      Διαγραφή
  6. Ο πειραματισμός πάντα φέρνει όμορφα γευστικά αποτελέσματα στην κουζίνα. Χαίρομαι πολύ για την επιτυχία, αν ήμασταν κοντά θα σου ζητούσα και ένα κομάτι για να μου φύγει η λιγούρα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχαχα θα σου στειλω ενα με το courier,την επομενη φορα ομως γιατι τωρα δεν εμεινε ψυχουλο!! ΄;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ ΠΑΛΙ..ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΟΥΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ.ΠΟΣΑ CUPCAKES ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ααα και για να ειναι υγρα, πρεπει και αυτα να τα σκεπασουμε με μια μεμβρανη κ να τα βαλουμε στο ψυγειο,η δεν ειναι απαραιτητο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μμμμ, έχω καιρό να τα φτιάξω σε κεκάκια, υπολογίζω όμως ότι καμιά σαρανταριά σίγουρα βγαίνουν. Είναι μεγάλη δόση.
    Το ψυγείο σίγουρα δίνει μια παραπάνω υγρασία, πάντως δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις ένα στο ψυγείο για να δεις τη διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ενταξει,σευχαριστω πολυ! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερα σας.θελω να φτιαξω cupcakes και νομιζω πως αυτη η συνταγη θα ειναι οτι πρεπει,αλλα εχω καποιες αποριες.στα 50΄ δεν θα παραψηθουν; γιατι οσες συνταγες εχω διαβασει για cupcakes χρειαζονται περιπου 20΄.για φορμακια μεσαιου προς κανονικου σχετικα μεγεθους να τα αφησω δηλαδη για 50΄;
    σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα!! Εχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές για devil's cake αλλά η σφαγή που γίνεται για την δική σας συνταγή δεν υπάρχει... Δεν προλαβαίνω ούτε κομμάτι... Είναι απίστευτο.. Αφήστε που δεν προλαβαίνω να το γλασάρω.. το τρώνε σε χρόνο dt.. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεγάλη χαρα! Τί ωραία! Μου δίνετε μεγάλη ικανοποίηση! Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάθε χρόνο χρησιμοποιώ τη συνταγή σου γα να κάνω την τούρτα γενεθλίων του γιου μου και είναι κάθε φορά εκπληκτική σε σημείο που τους βάζω και ταπερακια σπίτι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή