Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα Πικαρμύγδαλο


Με την ευκαιρία της πρόσκλησης για σουαρέ-ρεφενέ στο σπίτι της Νηλ και του Αντώνη, την προηγούμενη Παρασκευή, έφτιαξα αυτή την τούρτα πικραμύγδαλο. Αν και για τούρτα είναι ελαφριά, έχει ωστόσο γεμάτη, αριστοκρατική και πολύσια γεύση, είναι δροσιστική και σε προκαλεί να φας άλλο ένα κομμάτι.
Το παντεσπάνι αυτό εκτός από το ότι δίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, μιας και δε θα χρειαστεί να χτυπήσετε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια! Οι κρέμες δεν περιέχουν καθόλου αβγά, μπορείτε μάλιστα να τις φτιάξετε ανεξάρτητα, σε μπολάκια και να τις απολαύσετε ως επιδόρπιο.
Καλό είναι να οργανωθείτε, παρ'όλο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία η διαδικασία. Φτιάξτε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα και διατηρήστε το σε καλά κλεισμένη σακούλα. Αν θέλετε κάντε το ίδιο και με τις κρέμες, απλά φυλάξτε τες στο ψυγείο.

Τούρτα Πικραμύγδαλο

Για το παντεσπάνι

4 αβγά (χωρισμένα)
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ

Για το σιρόπι

μισό ποτήρι ζουμί από κομπόστα βερύκοκο
1 κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλο

Για τις κρέμες:

4 ποτήρια γάλα πλήρες
4 κουταλιές κόρν φλάουρ (καλά γεμάτες)
1 κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλο
2 κουταλιές ζάχαρη
60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. σοκολάτα λευκή
 
Για την πραλίνα αμυγδάλου

150 γρ. πικραμύγδαλο
1 φλ. ζάχαρη

Για επικάλυψη

1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Παντεσπάνι:
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ. Βάλτε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και χτυπήστε τα δυνατά με το σύρμα. Όταν αρχίσουν να φουσκώνουν καλά προσθέστε αργά τη ζάχαρη και χτυπήστε καλά μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και λεία. Προσθέστε τους κρόκους, χαμηλώστε την ταχύτητα και ρίξτε το αλεύρι. Ανακατέψτε τόσο ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, όχι περισσότερο.
Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Δεν ξεχνάμε ότι η φόρμα μας πρέπει να έχει αντικολλητικό χαρτί από κάτω, ε; Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και κόψτε το σε δίσκους. Εγώ έφτιαξα μια μεγάλη φόρμα, οπότε έκανα 1 1/2 δόση και έκοψα 3 δίσκους.





Κρέμες:
Σε 2 κατσαρολάκια βάλτε από 2 ποτήρια γάλα, κρατώντας όμως στην άκρη, σε δύο διαφορετικά μπολάκια, μια μικρή ποσότητα από το γάλα. Διαλύστε μέσα σε κάθε μπολάκι από 2 κουταλιές κόρν φλάουρ. Στη μία κατσαρόλα προσθέστε την κουβερτούρα με τη ζάχαρη και στην άλλη τη λευκή σοκολάτα μαζί με ένα κουταλάκι εσάνς. Βάλτε τα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί το γάλα. Όταν αρχίσουν να ζεσταίνονται καλά προσθέστε το κορν φλάουρ (ένα μπολάκι για την κάθε κρέμα) και ανακατέψτε καλά, έτσι ώστε η σπάτουλα να αγγίζει τον πάτο της κατσαρόλας. Σιγά-σιγά οι κρέμες θα πήξουν, χωρίς να γίνουν στόκος. Καλύψτε τες με μεμβράνη. Τοποθετήστε την με τρόπο ώστε να ακουμπάει την κρέμα. Αφήστε τις κρέμες να κρυώσουν καλά.

Καραμελωμένα αμύγδαλα:
Βάλτε τα αμύγδαλα σε μια λαμαρίνα και ψήστε τα για περίπου 15 λεπτά στους 150 βαθμούς, με αέρα. Δοκιμάστε τα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν πάρει ωραία γεύση. Αν χρειάζονται περισσότερη γεύση αυξήστε το χρόνο παραμονής τους στο φούρνο.

Ζεστάνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αρχίστε να ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και όσο αυτή μαλακώνει προσθέστε περισσότερη. Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη ρίξτε μέσα τα ζεστά αμύγδαλα και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν από την καραμέλα. Προσοχή! Τα δάχτυλα μακριά από την καραμέλα, προκαλεί έγκαυματα! Απλώστε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό χαρτί, μέσα σε σκεύος που να αντέχει την υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και έπειτα χοντροαλέστε τα στο μούλτι.
Συναρμολόγηση:
Πάρτε το ένα παντεσπάνι, ραντίστε το με το σιρόπι, ρίξτε στο κέντρο του την κρέμα σοκολάτας και από πάνω πασπαλίστε με καραμελωμένα αμύγδαλα.
Βάλτε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, ραντίστε το με σιρόπι, πασπλίστε με μπόλικα αμύγδαλα, ρίξτε στο κέντρο του την κρέμα βανίλιας και ξανά πασπαλίστε με αμύγδαλα.
Βάλτε τον τρίτο δίσκο παντεσπανι και ραντίστε το με σιρόπι (λιγότερο απ'ότι στα άλλα).

 Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει πλούσια σαντιγί. Απλώστε την με ακανόνιστες κινήσεις στην επάνω μόνο πλευρά της τούρτας. Τελειώστε ρίχνοντας μπόλικα αμύγδαλα.
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες, για να σφίξει...


Δυστυχώς, η φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και ευκρινής, μιας και παρέλειψα να πάρω τη φωτογραφική μου στης Νηλ. Γι'αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα smartphone... :-(
Δείξτε κατανόηση...



Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μουσταλευριά από...Σπίτι


Η Μουσταλευριά είναι ένα από τα πιο υγιεινά επιδόρπια, το οποίο δε λείπει ποτέ τέτοια εποχή από το σπίτι μας. Αυτή την κρεμούλα με την ελαφρά ξινούτσικη γεύση και την υπέροχη υφή, εμείς την καταναλώνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η βερσιόν που ακολουθούμε δεν είναι αυτή με τον κανονικό μούστο, που έχει υποστεί ζύμωση, αλλά με απλό, δροσερό χυμό από σταφύλι. Απαραίτητο, όμως, είναι να έχετε και έναν αποχυμωτή στο σπίτι, για να πάρετε το χυμό από το φρούτο. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε το πιο ακριβό σταφύλι, φτάνει να είναι αρωματικό, με κουκούτσια ή χωρίς.
Πλύντε καλά το σταφύλι, περάστε το από τον αποχυμωτή και αρχίστε να μετράτε τα ποτήρια του χυμού. Τρία ποτήρια δίνουν περίπου 5 μπολάκια κρέμας.

Σπιτική Μουσταλευριά
φρέσκο χυμό σταφυλιού
κόρν φλάουρ
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα (ροδοσταμιά, για τους ροδίτες)
κανέλλα για πασπάλισμα

Υπολογίστε ότι για κάθε ποτήρι χυμό, θα βάλετε αντίστοιχο αριθμό κορν φλάουρ σε γεμάτες (όχι υπερφορτωμένες) κουταλιές της σούπας. 
Κρατήστε ένα μέρος από το χυμό πριν βράσει και βάλτε τον μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με το κορν φλάουρ. Ανακατέψτε να διαλυθεί. Βάλτε να ζεσταθεί ο υπόλοιπος χυμός μαζί με την αρμπαρόριζα.
 Θα πρότεινα να μην αντικαταστήσετε την αρμπαρόριζα με βανίλια ή άλλο αρωματικό φυτό. Η γεύση και το άρωμά της είναι μοναδικά και δένουν εντελώς αρμονικά με τη γεύση του σταφυλιού. Δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρείτε. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε μια γλάστρα από το φυτώριο και να την έχετε στο μπαλκόνι σας. Πρόκειται για πολύ ανθεκτικό φυτό.
Όταν αρχίσει να βράζει ο χυμός ρίξτε μέσα το διαλυμένο στο χυμό κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς, με τρόπο ώστε η κουτάλα να αγγίζει τον πάτο της κατσαρόλας. Χαμηλώσετε τη φωτιά και αφήστε να βράσει για 2 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας.
Μοιράστε την κρέμα σε μπολάκια, πασπαλίστε με κανέλλα και αφήστε τη να κρυώσει. Σκεπάστε τα μπολάκια με μεμβράνη και διατηρήστε την κρέμα στο ψυγείο.



Υ.Γ: αν κάνετε μεγάλη δόση μπορείτε αντί για μπολάκια να χρησιμοποιήσετε ένα ταψί, ώστε να σερβίρετε την κρέμα σε κομμάτι.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ελαφρύ τσουρέκι με σοκολάτα



Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα για ένα τσουρέκι χωρίς βούτυρο?


Ναι, χωρίς βούτυρο παρά μόνο με λίιιγο λαδάκι. Για να προλάβω τις αντιδράσεις του τύπου "σιγά μην είναι αφράτο, νόστιμο κτλ", σας διαβεβαιώ ότι έχει υπέροχη υφή και γεύση. Ειδικότερα στο θέμα της γεύσης μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας διάφορα μυρωδικά (βανίλια, μαχλέπι, μαστίχα, πορτοκάλι...). Εγώ προτείνω, αφού αλείψετε το τσουρέκι με αβγό να πασπαλίσετε λίγο χοντρό αλάτι από πάνω. Δημιουργεί μία ιδιαίτερα γευστική αντίθεση. Υπογραμμίζω τέλος, ότι δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα, εαν διαθέτετε μίξερ.
  
Ελαφρύ τσουρέκι με σοκολάτα

1 φακελάκι μαγιά
3/4 κούπας γάλα χλιαρό (βάλτε ό,τι είδος θέλετε, ακόμα και σόγιας)
1/3 κούπας σπορέλαιο
1 μεγάλο αβγό
2 κρόκοι
1/3 κούπας μέλι
4 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κούπας σταγόνες σοκολάτας

αβγό για επάλειψη
χοντρό αλάτι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Μέσα στον κάδο του μίξερ διαλύστε τη μαγιά στο γάλα. Αφήστε το για 2 λεπτά. Ξεκινήστε το μίξερ και ρίξτε μέσα το αβγό και τους κρόκους, το μέλι, το αλάτι και τέλος το σπορέλαιο. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε μέσα τις 3 κούπες αλεύρι και αφήστε το να ανακατευτεί μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μέχρι εδώ χρησιμοποιείτε το εξάρτημα της κουκουνάρας. Σταματήστε και πάλι το μίξερ, αλλάξτε την κουκουνάρα με το εξάρτημα του γάντζου, ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία μαλακή, ελαφρά κολλώδης μπάλα. Ενδεχομένως να κρίνετε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω αλεύρι, αξιολογήστε το βάσει της λογικής σας! Γενικά, πάντως, δε θέλουμε να σκληρύνει το ζυμάρι.
Βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο, πασπαλίστε την με λίγο αλεύρι, σχηματίστε την, ρίξτε λίγο αλεύρι στον κάδο και βάλτε την μέσα. Αφήστε την να φουσκώσει για περίπου μια ώρα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
 

 Μετά από μία ώρα το ζυμάρι θα έχει γίνει κάπως έτσι. Πατήστε το με τα χέρια σας για να ξεφουσκώσει, σχηματίστε πάλι μια μπάλα και ξαναφήστε τη να ξαναφουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
Πάρτε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και στρώστε το στη λαμαρίνα σας. Μοιράστε τη ζύμη στα δύο. Αφήστε το ένα κομμάτι στον κάδο, σκεπασμένο και ξαναμοιράστε το άλλο σε δύο ίσομεγέθη κομμάτια. Φτιάξτε 2 μακρόστενες λωρίδες και αφήστε τες στον πάγκο. Προσθέστε στο ζυμάρι που είναι στον κάδο τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώστε τες ώστε να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πάλι, μοιράστε τη στα δύο και φτιάξτε δύο μακρόστενες λωρίδες. Για να κάνετε το σχέδιο που έφτιαξα εγώ δείτε εδώ πώς θα κάνετε την πλεξούδα.
Σας παραπέμπω στο βίντεο, αν και στα αγγλικά, γιατί όσο αναλυτικά κι αν το περιγράψω εγώ δε είναι τόσο ευνόητο όσο η ζωντανή εικόνα του βίντεο. Προτείνω να φτιάξετε το συγκεκριμένο σχήμα τσουρεκιού γιατί έχει πολλή και μαλακή ψύχα. Αν δε σας αρέσει σχηματίστε το όπως σας ταιριάζει.
 Αφήστε το τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα πάλι. Αφού φουσκώσει αλείψτε το με αβγό και πασπαλίστε το με χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 το πολύ λεπτά.
  Νομίζω ότι είναι ό,τι πρέπει τώρα που η δροσιά του φθινοπώρου άρχισε να κάνει την εμφάνισή της...


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιεινές μαλακές μπάρες με νιφάδες Κινόα



Οι πρώτοι άνθρωποι που δοκίμασαν τους σπόρους της Κινόα ήταν οι Ίνκας, στις Άνδεις. Αν και έχουν περάσει 3.000 χρόνια από τότε, η Κινόα τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική επανεμφάνιση στη σύγχρονη κουζίνα έχοντας ως βασικό πλεονέκτημά της την υψηλή θρεπτική της αξία, τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτείνη και το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Για περισσότερες λεπτομέριες σχετικά με την Κινόα πατήστε ένα κλικ εδώ.

Τελευταίως, σκέφτηκα να ασχοληθώ με το συστατικό αυτό, μιας και έχει τα χίλια καλά, όμως τρεις φορές που πήγα σε κεντρικό κατάστημα με βιολογικά είδη η απάντηση ήταν "μας τελείωσε, έχουμε μόνο νιφάδες". Νιφάδες δεν τόλμησα να αγοράσω, το τόλμησε όμως η αδερφή μου, στην οποία ανέθεσα την αποστολή αγοράς Κινόα, αφού βρίσκεται καθημερινά στο κέντρο. Κάπως έτσι βρέθηκε ένα σακουλάκι με νιφάδες να στολίζει για μέρες τον πάγκο της κουζίνας, με όλους εμάς να το κοιτάζουμε με αρκετή περιφρόνηση.

Προχθες, λοιπόν, ήρθε η ώρα η καλή. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την κινόα αντί για βρώμη και να φτιάξω υγιεινές μπάρες. Στο λεπτό ανακάτεψα όλα τα υλικά μαζί και σε 20 λεπτά το γλυκό με τη χαλβαδοειδή υφή ήταν στο πιάτο. Αξιοπρεπέστατο, νόστιμο και υγιεινό. Αν είστε λάτρης της υγιεινής διατροφής φτιάξτε το οπωσδήποτε.

Υγιεινές μαλακές μπάρες με νιφάδες Κινόα
 1 κούπα νιφάδες Κινόα
1 πολύ ώριμη μπανάνα
6 κουταλιές γάλα (οποιουδήποτε είδους, ακόμη και σόγιας)
2 κουταλιές μέλι ή άλλη γλυκαντική ύλη (π.χ μελάσσα, καστανή ζάχαρη, πετιμέζι, χαρουπόμελο)
2 κουταλιές ξερή τριμμένη καρύδα
1 κουταλάκι κανέλλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
λίγες σταφίδες
μερικά χοντροκομμένα αμύγδαλα (ή άλλο ξηρό καρπό)
50 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

Σε ένα μπωλ λιώστε με το πιρούνι την μπανάνα, προσθέστε το μέλι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατέψτε. Ρίξτε μέσα το γάλα και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε την Κινόα, την καρύδα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα. Ανακατέψτε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώστε λαδόχαρτο σε μια φόρμα του κέικ, απλώστε το μείγμα, πασπαλίστε το με επιπλέον κανέλλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Βυθίστε ένα μαχαίρι στη μέση για να ελέγξετε ότι έχει ψηθεί. Είναι έτοιμο όταν το μαχαίρι θα βγαίνει στεγνό.
Όσο είναι χλιαρό έχει υφή όπως ο σπιτικός χαλβάς. Κρυώνοντας γίνεται πιο στεγνό, αλλά και πάλι είναι ωραίο.