Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αλμυρό Κέικ


 Το ότι το έχω παρακάνει με τα κέικ και τα γλυκά είναι μία σκληρή αλήθεια, η οποία επιβεβαιώνεται από το ότι τα ρούχα μου έχουν αρχίσει να τεντώνουν πάνω μου. Όμως, όπως και να το κάνουμε, έχω "φάει κόλλημα" με τα κέικ, τόσο που, ενώ έπεισα τον εαυτό μου να μην είναι κέικ η επόμενη ανάρτηση, τελικά κατέληξα σε ένα κέικ, αλλά τί κέικ; Σε αλμυρό αυτή τη φορά.
Το αλμυρό κέικ δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, υπάρχει στη μαγειρική από τότε που με θυμάμαι, αφού μάς το έφτιαχνε η μαμά, θυμάμαι όμως επίσης και τη χαρακτηριστική ενοχλητική αλευρίλα σε κάθε μπουκιά αλλά και το πόσο σκληρό ήταν στο στόμα.
Όμως, με αυτό το κέικ που ξεπρόβαλε από το φούρνο σήμερα, επιτέλους κατάλαβα τί πάει να πει αφράτο, ζουμερό και νόστιμο αλμυρό κέικ. Οι μυρωδιές-γεύσεις που επιλέγει ο καθένας για να βάλει είναι εντελώς προσωπικές. Εγώ διάλεξα κόκκινη πιπεριά, ντομάτα, γαλοπούλα καπνιστή, λίγη παρμεζάνα, λίγο ένταμ και λίγο πέστο. Αυτοσχεδιάστε με μοτσαρέλλα, γκοργκοντζόλα ή ροκφόρ, φέτα, προσούτο, σαλάμι ή χοιρομέρι, ελιές, κρεμμυδάκι, λιαστή ντομάτα...Γενικά, κάντε ό,τι συνδυασμό βρίσκετε πιο γαργαλιστικό!

Αλμυρό κέικ

200 γρ. αλεύρι
3 αβγά
11 γρ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. ελαιόλαδο
3 κουταλάκια γιαούρτι στραγγιστό
100 γραμμάρια γάλα
3 κουταλάκια πέστο
1 μικρή πιπεριά φλωρίνης
1 μικρή ντομάτα χωρίς τα σπόρια της
4 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
3 φέτες ένταμ
2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
πιπέρι

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Ψιλοκόψτε την πιπεριά, τη ντομάτα, τη γαλοπούλα και το ένταμ.
Στο μίξερ βάλτε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και τα αβγά.


 Χτυπήστε τα με το Κ μέχρι να ενσωματωθούν και αρχίστε να ρίχνετε αργά πρώτα το ελαιόλαδο και έπειτα το γιαούρτι και το γάλα. Η ζύμη που θα προκύψει πρέπει να μην είναι πηχτή, ούτε πολύ αραιή. Φανταστείτε το χυλό για τις κρέπες. Αν αγαπάτε τις θερμίδες, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα και το γιαούρτι με 200 γραμμάρια κρέμας γάλακτος.


Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε μέσα το πέστο. Ανακατέψτε μέχρι να "απλωθεί" το πέστο στο χυλό. Προσθέστε την παρμεζάνα, τις πιπεριές, τη ντομάτα, τη γαλοπούλα, το ένταμ και το πιπέρι. Ανακατέψτε ίσα-ίσα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο χυλό.


Πάρτε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάλτε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί. Ρίξτε μέσα τη ζύμη, πασπαλίστε από πάνω, αν θέλετε, με παρμεζάνα και ψήστε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω.

 
Αφήστε το κέικ να κρυώσει λίγο και βγάλτε το από τη φόρμα. Τοποθετήστε το πάνω σε μία σχάρα και αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε.


Bon apetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου